26 Temmuz 2008 Cumartesi

mark bosnich'in dönüşü

90'lı yılların sonunda İngiltere'nin en iyi kalecilerinden biri olarak gösteriliyordu Mark Bosnich. Oynadığı son resmi maç 2001 yılında Chelsea formasıyla Everton'a karşıydı. Geçtiğimiz yıl QPR ile antrenmanlara çıkmıştı. İki haftadır da Central Coast Mariners ile antrenmalara çıkıyor. Teknik direktör Lawrie McKinna, onu yarın oynanacak Sydney FC maçında 11'de oynatacağını açıkladı. 7 tıl aradan sonra reflekslerinin durumu nedir bu vesileyle öğreneceğiz.

Fotoğraf: Steve Christo-Sydney Morning Herald

jason williams & maccabi

NBA'den Avrupa'ya kalburüstü oyuncu transferinde olağanüstü bir yaz yaşıyoruz. Gün bir transfer iki şeklinde transfer haberleri devamlı havada uçuşuyor. Bu haberlerden biri de Miami Heat'in serbest kalan oyun kurucusu Jason w
Williams'ın Maccabi ile anlaştığı. Aslında ilk başta rivayetler Virtus Bologna'nın Williams'ı istediği ve yıllık 1 milyon 500 bin avro teklif ettiği. Williams 2 milyon 500 bin avro isteyince, kulübün sahibi Claudio Sabatini de en fazla 2 milyon avro verebilirim demiş. Bu süreç yaşanırken Maccabi Tel-Aviv araya giriyor ve 2 milyon 500 bin avroya anlaşıyor Williamsla, en azından Rus ve İsrail basınında yazılanlar bu yönde. Doğru çıkar mı göreceğiz...

olimpiyatın gözdeleri

Olimpiyatlarda görev alacak 600 dansçı kız, oyunlara hazır görünüyor...

fayda-maliyet

Olimpiyat, dünya kupası gibi büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmak için o kadar uğraşılılır, çaba sarf edilir sonunda da şanslı olan kazanır. Organizasyon gerçekleştikten sonra elde kalan ise maddi kayıplar olur. Kullanılmayan spor tesisleri, hedeflenen fakat elde edilemeyen gelirler büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmak için iki kere düşünülmesini gerektiren noktaları oluşturuyor. Örneğin Çinliler, olimpiyatlar için 40 milyar dolar harcamış durumda. 2014 Dünya Kupası'na evsahipliği yapacak Brezilya'nın ise sadece havaalanları için 2 milyar 500 milyon dolar harcaması gerekiyor. Sao Paulo, Rio de Janerio ve Brezilya gibi şehirler başta olmak üzere kupanın oynanacağı 18 şehrin tamamında yenilemeler gerekiyor havaalanlarında. Brezilya'da havaalanlarından yararlanan kişi sayısı ayda 4 milyon civarında. Bu sayının dünya kupası sırasında 2 katına çıkması bekleniyor. Şu andaki olanaklar bu 8 milyonu kaldıramız diyor Ulaştırma Bakanı. Brezilya gibi fakir bir ülkenin bu kadar parayı sırf havaalanlarına harcama gibi bir lüksü mevcut değil. Ama kupa aşkına harcayacaklar. Bu örnek bile dönüp de neden aday olmamalı dedirtmeye yetiyor olimpiyatlara ya da dünya kupalarına. Tabii bizim lafımız zengin olmayan, fakir ülkelere!

Fotoğraf: AFP/Getty Images

son biletler kapış kapış

Aralarında yaşları 70'i bulmuş 50 bin kişinin çektiği eziyetin sebebi yukarıdaki bilet. Pekin 2008'in son 850 bin bileti dün sabah satışa çıktı, ve saatler içerisinde de tükendi. Biletleri bu kadar önemli yapan ise Çinlilerin iddialı oldukları spor dallarındaki etkinlikleri kapsaması. Liu Xiang'ın yarışacağı 110 metre finali ve dalmanın da biletleri bu son 850 bin biletlik dilimin içerisinde yer alıyordu. Üstelik bir kişiye iki bilet satın alma hakkı tanınması kalabalığı daha da arttırdı. Çin polisi de Pekin 2008 ile ilgili ilk ciddi sınavı bilet satışlarında verdi. Fotoğrafları görünce aklıma iki şey geldi, birincisi bu biletler için o kadar eziyet çekip de bilet alamayan şanssız insanlar. Diğeri ise adamların çektiği eziyetin bizim İnönü'de derbi maçları öncesi Yeni Açık'a girişte çektiğimiz eziyete benzemesi.



espn kapakları #9

27 Aralık 1999

değirmenin suyu...

Sezonun Avrupa basketbolu adına en çok ilgi çeken takımı Khimki Moskova. Carlos Delfino'yu 8 milyon 500 bin avroya kadroya katmışlardı. Arjantinli'nin ardından bir başka Raptors oyuncusunu da dün itibariyle transfer ettiler. Jose Garbajosa 2 yıllık Moskova macerası karşılığında 6 milyon avro kazanacak. Bu transferleri görünce insanın aklına nereden geliyor bu değirmenin suyu doğrusu geliyor. 11 yıl önce kurulan Khimki'nin Başkanı Alexei Boudounkov, Moskova Belediyesi'nden sorumlu bir bürokrat. Kulübün sponsorları arasında da Moskova Belediyesi bulunuyor. Ayrıca Penthouse'un da kulübün sponsorları arasında yer aldığını söyleyelim. Khimki'nin bu atağı diğer Moskovalılar CSKA ve Dinamo'ya karşı iddialı olacağının göstergesi. Görüntü transferler bununla da kalmaz devam eder diyor...

olimpiyat öncesi pekin manzaraları #6

Olimpiyatların açılışını 12 gün kala sporcularla birlikte en fazla çalışanların başında açılış töreninde yer alacak dansçılar geliyor. Kostümlü provalar da başladığına göre olimpiyat için heyecan son raddede demektir.



olimpiyat hatırası

Şu sıralar Asya'nın en yoğun bölgelerinin başında geliyor Macao. Olimpiyata hazırlanan ülkelerin bir bölümü Ada'da. Ada'da bulunanlar arasında Uzakdoğu turuna çıkan Chelsea'de bulunuyor. Cheseali John Terry ve Shaun Wright-Phillips, İngiltere'yi olimpiyatlarda temsil edecek sporcuların bir bölümüyle "olimpiyat hatırası" fotoprafı çektirmiş...

şampiyona veda

György Kolonics kano tarihinin belki de en başarılı sporcusuydu. 17 yıllık kariyerinde 15 dünya, 2 de olimpiyat şampiyonluğu bulunuyordu. 15 Temmuz günü mücadele edeceği 5. olimpiyatı, Pekin 2008 için yaptığı antrenmanda kalp yetmezliği nedeniyle yer yığıldı ve yaşama veda etti. Macarlar en önemli sporcularından birini unutmadı. 36 yaşında hayatını kaybeden Kolonics için Budapeşte'de bir anma töreni yaptılar ki bir sporcu için yapılabilecek en anlamlı anma törenlerinden biriydi bu. Hayatı kano üzerinde kürek sallayarak geçiren bir sporcuya küreklerle veda etmek....



25 Temmuz 2008 Cuma

4 saat 44 dakikalık maç

Çarşamba akşamı Robert F. Kennedy Stadyuma D.C. United ile Houston Dynamo arasındaki maçı izlemeye gelen 14 bin 400 kişi "farklı" bir tecrübe yaşadılar. Yaklaşık 1 saat 45 dakika içerisinde bitmesi gereken maçın son düdüğü çaldığında saatler gece 12'yi gösteriyordu, maçın başlama düdüğünün üzerinden 4 saat 44 dakika geçmişti. Maç neden bu kadar uzadı sorusu için hadiseyi anlatalım. Maçla birlikte yağmur da yapmaya başlıyor. İlk yarı yağmur altında oynanıyor, tabi bu arada sahada gölete dönüyor. İkinci yarı başlıyor derken 54. dakikada yağmurun yanında şimşekler de çakıyor, elektrikler kesiliyor. 16 dakika sonra gelen elektrikler 27 dakika sonra tekrar kesiliyor. Saat 19.30 başlayan maçın üzerinden 2 saat geçmiş ve ancak 71. dakika oynanıyordu. Saha gölete dönmüş, elektrikler kesilmiş normalde maçın iptal edilmesi gerekiyor fakat fikstürün sıkışıklığından maçın oynanabileceği bir başka tarihte yok. Durum böyle olunca hem takım hem de MLS yetkilileri elektrikler geldiğinde maçın devamına karar veriyorlar. Stadın elektriklerinin gelmesi ise 23.20'yi yani yaklaşık 2 saati buluyor. Oyuncuların 20 dakikalık ısınmalarının ardından 23.40'ta yeniden başlayan maç yeni günde ancak sona erebiliyor. Bütün bu karmaşıklığın içerisinde maçın sonucunu da söylemek lazım. Houston Dynamo her iki devrede attığı bir golle, sahadan 2-0 galip ayrıldı.

rahibeler takipte

Rio de Janerio şu sıralar voleybolda Dünya Ligi final grubu maçlarını ev sahipliği yapıyor. Fotoğraf da Birleşik Devletler ile Polonya arasında oynanan maçtan. Brezilya'da yaşayan iki Polonyalı rahibi ülkelerin takımı Rio'ya gelince maçlarını kaçırmak istememiş, takımlarına destek vermek için kaşkollarını takıp Maracanazinho'da yerlerini almışlar. Onlar desteklediler desteklemesine lâkin bu dini desteğe karşı Polonya maçı 3-2 kaybetti.

olimpiyat öncesi pekin manzaraları #5

Pekin 2008'e iki hafta kala şehirde son rotuşlar yapılıyor. Çalışmalar hızlanınca yorgunluk da artıyor. İki işçi yorgunluklarını küçük bir şekerleme ile atmaya çalışıyorlar.
Bir diğer koşturmaca da lise öğrencileri arasında yaşanıyor. Açılış seremonisi için herşey kusursuz olmalı. Onun için de durmadan çalışmalı!
Olimpiyatların en önemli konularından biri de güvenlik. Güvenlikten sorumlu bodyguardlar, formda kalabilmek için antrenmanlarını aksatmıyorlar.

24 Temmuz 2008 Perşembe

futbol - siyaset- karadzic

Fotoğraf dün Belgrad'ta oynanan Partizan ile Olympique Lyon arasındaki hazırlık maçından. İnsan tribünlerde bu fotoğrafı görünce Radovan Karadzic'in, üstelik de Belgrad'da yakalanmasının mucize olduğunu düşünmeden edemiyor.

imzayı attı

Avrupa basketbolunun en gözde isimlerinden biri olacak Brandon Jennings. Hikayesini geçtiğimiz haftalarda yazmıştım. Dün ailesiyle Roma'ya geldi ve resmi imzayı attı. NBA Mock Draftlarında ilk 10 içerisinde gösteriliyor. Potansiyelini Avrupa'da sahaya yansıtacabilecek mi, Avrupa basketboluna uyum sağlayabilecek mi gibi soruların cevabını almak için en az 3 ay beklemek gerekecek.

Pekin'de yarışacak

Yunan atletizm tarihinin en başarılı atletleri arasında yer alıyordu Ekaterina Thanou. Atina 2004 öncesinde doping numunesi vermemiş aynı gün motosiklet kazası geçirdiğini söyleyerek hastaneye gitmişti. Yaşanılan bu tuhaf olaylar ziniciri nedeniyle olimpiyatlarda yarışamadı ve 2 yıl spordan men cezası aldı. 30 yaş üstü bir sporcu için bu ceza kariyerini etkileyecek denli önemliydi. Ki Tanou da 2 yıl 4 ay sonra geri döndüğünde eski formundan uzaktı. En son geçtiğimiz yıl Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda 60 metrede koştu ve 6. oldu. Yunan Milli Olimpiyat Komitesi'nin Pekin 2008 için seçtiği sporcular arasında o da bulunuyordu. Fakat performansı olimpiyat elemelerini geçecek kadar iyi değil. Buna karşın Ekaterina Thanou, Pekin'de yarışacağını açıkladı. Thanou'nun neler yapacağını göreceğiz Pekin'de. Tabi eğer katılabilirse.

abramovich'in paraları

The Times'ta bugün çıkan bir habere göre Chelsea'nin bu sezon futbolcu ve teknik adamlara ödeyeceği ücretlerin toplamı 150 milyon sterlini buluyormuş. Geçtiğimiz sezon futbolculara 133 milyon sterlin ödenen Chelsea'de -2. sırada yer alan Manchester United'ın topçularına ödediği ücretlerin toplamı 93 milyon sterlinmiş- yeni transferler ile sözleşmesi yenilenen futbolcuların maliyetleri geçtiğimiz yıla göre 17 milyon sterlinlik bir artışı da beraberinde getiriyor. Luis Felipe Scolari 5 milyon 500 bin, Deco 5 milyon, Bosingwa ise 2 milyon 500 bin sterlinlik bir ek maliyet getirmiş Abramovich'in cebine. Zaten bu üçünün toplam 13 milyon sterlinlik yükü yeter. Bridge, Cech ve Essien ile sözleşme yenilemenin maliyeti 4 milyon sterlin. Kabul ederlerse yeni sözleşmeleriyle Frank Lampard 1 milyon 500 bin, Jon Obi Mikel de 2 milyon sterlinlik ek yüklerle top oynamaya devam edecekler. Arada Makalele kulüpten ayrıldı, böylece 1 milyon sterlinlik! bir tasarruf sağlandı. Yapılan bunca harcamaya rağmen Chelsea, bu sezonu da geçtiğimiz yıl olduğu gibi kupasız kapatırsa Abramovich'in ödemeleri yaparken tekrar düşünmesi gerekecek.

olimpiyat öncesi pekin manzaraları #4



23 Temmuz 2008 Çarşamba

espn kapakları #8

15 Kasım 1999

bahtı açık adam

Sebastião Lazaroni, Brezilya'nın en şanslı teknik direktörlerinden birisi. Bir diğeri de Geninho. Onun hikayesini bir ara anlatırız. Lazaroni teknik direktörlük kariyeri vasat seviyede olmasına karşın Fenerbahçe'ye geldiği 1996-1997 sezonu öncesindeki yıl haricinde hep bir takım çalıştırdı. En son durağı Portekiz'di, Maritimo'nun başındaydı. Portekiz'den ayrıldıktan sonra boş kalmadı ve hemen yeni işini buldu. Qatar SC'nin yeni teknik direktörü olan Brezilyalı, daha önce Suudi Arabistan ve Kuveyt'te de çalıştığı için yabancılık çekmeyecek gibi. Elindeki kadroda Talal El Karkouri ve Roger gibi Avrupa'da vasat üstü liglerde oynamış topçular da var. Vasat teknik direktörlüğüyle Katar'da sezon sonunu zor görür diyorum ama belli de olmaz, bakarsınız şampiyon yapmış Qatar SC'yi...

bad boys kızlara karşı

Haber bültenlerini izlemediğim için bu olayın ekranlara yansıyıp yansımadığına dair bir fikrim yok. Yansımamışsa bile iki güne kalmaz bütün haber bültenlerinde yayınlanır. WNBA'de gecenin maçı LA Sparks ile Detroit Shock arasındaydı. Detroit'in sahasında oynanan maçta Sparkslı Candace Parker ile Detroitli Plenette Pierson arasında bir serbest atış sırasına başlayan itiş kakış, birden bire ortasahaya kadar yayılan saçsaça başbaşa diyebileceğimiz bir kavgaya dönüştü. İkili arasında yaşanılan kavgaya diğer oyuncular müdahale etmek istedi. Derken yaşanılan bu kargaşaya Detroit Pistons'ın 80'lı yılların sonundaki "Bad Boys" günlerinde kadroda yer alan ve şu anda da Shock'un yardımcı antrenörlerinden biri olan Rick Mahorn karıştı. "Ayı" cüssesi ile Sparkslı kızların özellikle de Lisa Leslie'nin üzerine yürüyen Mahorn, kendisini engellemek isteyen Sparks yardımcı antrenörü Marianne Stanley'i de bir kenara iterek çekil önümden dedi ve o koca cüssesi ile Leslie'yi itti. Bu arbede sonucunda Candace Parker, DeLisha Milton-Jones, Plenette Pierson ve Rick Mahorn oyundan atıldı. Karl Malone'un kızı Detroitli Cheryl Ford kavgayı ayırmak isterken sakatlandı ve sahayı tekerlekli sandalye ile terk etti. Detroit'in NBA'deki sabıkasını biliyoruz. En son Indiana Pacers maçındaki olaylar ile anmıştık onları. WNBA'de de bela olabileceklerini ve uzak durulması gerektiğini bu maçla gösterdiler. Allah ıslah etsin diyoruz başka birşey demiyoruz. Olayların fotoğrafları aşağıda, görüntüleri için ise buraya tıklamak yeterli.



Fotoğraflar: Kirthmon F. Dozier / Detroit Free Press - Jerry S. Mendoza / AP)

giuly & makalele

Paris Saint Germain'in birer hafta arayla Giuly ve Makalele'yi kadrosuna katması taraftarları oldukça sevindirdi. Son iki sezondur son haftaları ligden düşmemek için oynayan başkent ekibinin bu iki transfer ile en azından zirveye ortak olmak istediğini göstermesi taraftarların kulübe olan ilgisini arttırdı. Bugün PSG'nin Champs-Élysées'deki mağazasında Giuly ve Makalele'nin imza günü vardı. Mağazanın önünde saatlerce öncesinden kuruklar oluştu. Çok sayıda Saint Germainli formaları imzalatmak için sırada beklediler. Ben bu tür bir olayı en son Ronaldinho imza attığında hatırlıyorum. PSG için sezon ne getirir bilinmez ama dolu ve desteklerini arkalarında hissedecekleri tribünler ile sezona başlayacakları kesin.



resmen olympiakoslu

3 yıl için ödenecek olan 20 milyon doların onun için çok olduğu söyleniyor. Delfino'nun 9, Nachbar'ın 14 milyon dolar aldığı Avrupa piyasasında Josh Childress'ın çok da fazla para aldığını söylemeyiz. Kim ne derse desin Olympiakos bu yazın en sansasyonel transferine imza attı.

mallorca & tony di bart

Mallorca kulübü dün itibariyle el değiştirdi, kulübün yüzde 96'sı İngiliz işadamı Paul Davidson'ın oldu. Davidson'ın kulüp için ödediği rakamın 50 milyon sterlin olduğu tahmin ediliyor. Davidson, İngiliz basının da daha önce gündeme gelen bir isim değil. En azından İngiliz basınında Davidson'ın isminden daha çok sahip olduğu unvan, "boru malzemeleri şirketi sahibi" ön plana çıkmış durumda. Benim hatırladığım İngiliz basınında bu tür conta, tesisat muhabbetinin yapıldığı son olay 1994 yılına denk geliyordu. Manchester'da banyo tesisatı malzemeleri satan Tony Di Bart adında kendi halinde bir adam günün birinde stüdyoya girip, tek parçalık bir kayıt yapmıştı. "The Real Thing" adını taşıyan o kayıt ilk liste çıkışında başarılı olamasa da, mixlenmiş versiyonuyla İngiltere'de 1 numara olmayı başarmıştı. Di Bart'ın bu başarısı konuşulurken her daim tesisat işi olayın içine bir şekilde dâhil oluyordu. Paul Davidson ve Mallorca haberlerini okuyunca aklıma Tony Di Bart'ın hikayesi geldi. Di Bart'ın başarısı kalıcı olamamıştı. Davidson'ın Mallorca için harcadığı paralarını farklı şekillerde kazanca dönüştürebilme yetisine sahip olup olmadığını ilerki zamanlar gösterecek.

ikizler

Ronaldinho ve Anderson. İkisini birbirinden Ronaldinho'nun güneş gözlüğü ayırıyor.

antrenman & plaj

Fransız Plaj Futbolu Milli Takımı antrenman yapıyor. Steeven Octavia, Thierry Ottavy ve David Martinon'un elleri işte, gözleri oynaşta. Teknik direktör Eric Cantona bu durumlarını farketse sonları hiç de iyi olmaz...

espn kapakları #7

20 Eylül 1999