7 Ağustos 2010 Cumartesi

37 yıl sonra ilk kez!

Bu haftabaşı itibariyle ATP Tour tarihinde bir ilk yaşanacak. Eylül 1973'ten beri düzenli olarak açıklanan erkekler dünya sıralamasının ilk 10'unda ilk kez bir Amerikalı tenisçi yer almayacak. Bu yıl, şimdiye kadar üç Grand Slam tenis turnuvası geride kalırken, Amerikalı raketlerden hiçbiri yarı final yüzü göremedi.
Amerikalı raketlerin formsuzluk ve sakatlıklarla geçirdikleri bu dönem tenis tarihine de bir ilk olarak geçti. Dünya sıralamasının açıklandığı eylül 1973'ün ilk haftasında ilk on içerisinde üç Amerikalı sporcu bulunuyordu. Dünya sıralamasının dört numarası Stan Smith'ti. Arther Ashe yedinci, Jimmy Conners ile onuncu sırada yer alıyordu.
Amerikalıların ilk onun içerisine girebilmesi için Andy Roddick'in sakatlıklarla etkilenen formunu yeniden bulması ya da son dönemde iyi bir çıkış yakalayan ve onbir maç üstüste kazanan Sam Querrey'in büyük işler yapması gerekiyor. 

jingjing'in belirsiz geleceği

Çin spor tarihindeki en başarılı kadın sporcu olarak kabul ediliyor Guo Jingjing. Katıldığı iki olimpiyatta -Atina 2004 ve Beijing 2008- dördü altın olmak üzere toplam altın madalya kazandı Çinli sporcu.
İki yıl önce 2008 Yaz Oyunları'nın ardından Jingjing'in aktif spor yaşantısına son vereceği ve sporu bırakacağına yönelik dedikodular çıkmıştı. Fakat Guo Jingjing, geçen aralık ayında Doğu Asya Oyunları'nda mücadele ederek bu dedikoduların asılsız olduğunu göstermişti. En azından o dönemde yapılan yorumlar bu yöndeydi.
Fakat Jingjing'in Kasım ayında Çin'de yapılacak 16. Asya Oyunları'nda yarışacak Çin atlama takımında yer almayacağının açıklanması Çinli sporcunun sporu bırakabileceğine dair bir işaret olarak algılandı.
Geçen aralık ayından bu yana hiçbir müsabakaya katılmayan Guo Jingjing'in kendisine yapılan eleştirilerden dolayı sıkıldığı biliniyordu. Çinli sporcu yaptığı sponsorluk anlaşmaları ve ulusal şampiyonalarda çok fazla yer almaması, kamuoyu ile yakın ilişkilerde bulunmaması nedeniyle yerel spor otoriteleri tarafından sıkça eleştiriliyordu.
Guo jingjing'in hakkında çıkan dedikodularının hangisinin doğru olduğunu anlayabilmek için kendisinin yapacağı açıklamaları beklemek gerekliyor galiba...

6 Ağustos 2010 Cuma

stjarnan'dan bir ilginç gol sevinci daha...

Geçen haftanın en fazla seyredilen görüntülerinden biriydi İzlanda liginden Stjarnan v Fylkir maçında Stjarnanlı futbolcuların harika koreografileriyle oluşturulmuş gol sevinçleri.
Stjarnanlılar bu haftayı da boş geçirmemiş, yeni ve farklı bir gol sevincini çalışmışlar, uygulamayı da KR deplasmanında yapmışlar. Ayrıntıları yukarıdaki videoda...

tied together - nike (red)

vasco'nun yeni soyunma odası

Fotoğraf, Vasco da Gama'nın yapılması planlanan yeni soyunma odasına ait. Kulübün sponsorlarından Ambev, yeni soyunma odasının yapımının maliyetini üstlenmiş, tasarım ise Penalty adlı bir şirkete ait. Söylemeye gerek yok Vasco da gama'nın soyunma odasının yenilenmiş hali "Avrupa"nın önde gelen kulüplerinin soyunma odalarıyla hemen hemen aynı tarzda olacak...

5 Ağustos 2010 Perşembe

laurent blanc'ın fransa kadrosu

Laurent Blanc Franssa Milli Takımı'nın başındaki ilk kadrosunu açıkladı. Fransız Futbol Federasyonu'nun dünya kupasındaki 23 kişilik kadroya uyguladığı ceza nedeniyle kolay kolay bir daha görmeyeceğimiz bir liste hazırlamış...

GARDIENS: Ruffier (Monaco), Douchez (Rennes).
DÉFENSEURS: Fanni (Rennes), Rami (Lille), Mexès (AS Rome), Sakho (PSG), Trémoulinas (Bordeaux), Cissokho (Lyon), Debuchy (Lille).)
MILIEUX: L. Diarra (Real Madrid), Mou. Sissoko (Toulouse), Mvila (Rennes), Nasri (Arsenal), Cabaye (Lille), N'Zogbia (Wigan), Matuidi (Saint-Etienne).
ATTAQUANTS: Ben Arfa (Marseille), Benzema (Real Madrid), Rémy (Nice), Briand (Lyon), Ménez (AS Rome), Hoarau (PSG)

são paulo'ya tek maçlık sponsorluk

Bu akşam Copa Libertadores'in yarı final rövanş maçında Internacional'i ağırlayacak olan São Paulo, maça farklı bir uygulama ile çıkacak.
Formasında ilk defa üç reklam bulunduracak São Paulo, bu maça özel olarak yabancı dil eğitim kurumu Wizard, kozmetik ve hijyenik ürünler üreten tenys-pe ve fiber optik kablo üreticisi Sil'in logolarıyla sahaya çıkacak.
LG ile forma reklamı anlaşmasının sona ermesinin ardından forma reklamı için herhangi bir şirket ile anlaşmayan São Paulo, uzun bir süre sonra reklamlı formalar ile sahaya çıkmış olacak. 

sırbistan'da bir ilk...

Brankica Stanković hadisesini yaklaşık olarak bundan sekiz ay önce bloga yazmıştık. Uzun bir sürecin ardından mahkeme, Stanković'i tehdit eden Partizan taraftarı Milos Radisavljevic'i 16 ay hapis cezasına çarptırdı. Hapis cezasının nedeni olarak gazetecinin güvenliğinin tehlikede olmasını ve Radisavljevşc'in şiddet içeren davranışları gösterildi. 
Bu kararın yanı sıra temyiz mahkemesi de alt mahkemenin altı holiganın Brankica Stanković'i  tehdit etmesiyle ilgili davada beraat etme kararını bozdu. Davanın alt mahkemede yeniden açılması bekleniyor.
Bu kararların ardından holiganların şiddet içeren davranışlarının azalması beklenmese de, Sırbistan futbol tarihinde taraftarlara yönelik ilk kez ciddi bir ceza uygulandı. Bu kararın tirbünlerdeki sonuçlarını görmek için beklemek gerekecek...

güney kore tarzı müdahale!


K-League All Stars ile Barcelona rasındaki maçta Güney Koreli taraftarlardan biri Jimmy Jump'lık yapmaya özenmiş. Fakat bu kararı kendisi için pek hayırlı olmamış fotoğraflardan da görüleceği üzere. Önce ayak bileklerinden müdahale yemiş taraftar arkadaş, ardından da karga tulumba bir şekilde sahadan dışarıya çıkartılmış. Ne koşturmada, ne üzerine atlamadan temiz iş yapmış Güney Koreli güvenlik görevlileri... 

4 Ağustos 2010 Çarşamba

ingiltere altyapıda yeni dönem

Malum İngilizler milli takımlar düzeyinde son yıllarda hayal kırıklıkları yaşıyorlar hem alt hem de üstyapı takımlarında. Premier League Yönetimi bu durumun önüne geçmek için yeni bir planı devreye sokuyor. Söz konusu plana göre, genç oyuncuların üç antrenörle çalışması koşulu getiriliyor. Böylece İngiltere Milli Takımlarına verilecek oyuncuların kalitelerinin artacağına inanılıyor.
Plan çerçevesinde, Premier League Akademilerinde eğitim gören 9-16 yaş arasındaki futbolcular 15 ile 20 saat arasında bir süreyi  antrenörlerle çalışarak geçirme fırsatını yakalayacak. Bu süre, şu anda beş saati aşmıyor. Ajax altyapısında yer alan genç bir futbolcunun antrenörlele geçirdiği süre yılda 6 bin saati buluyor. İngiltere'de ise bu süre 2 bin 500 saat. Öngörülen plan ile hedef bu süreyi 10 bin saate çıkarmak. 
Söz konusu plan sadece Premier League Akademilerinde değil, futbol okullarında da uygulanacak. En azından premier League'in CEO'su Richard Scudamore'un demeçleri bu yönde. 
Postun sonunda durumla ilgili ilginç bir istatistiğe de yer verelim; Geçtiğimiz sezon Premier League takımlarının kadrosunda 22 İngiliz futbolcu bulunuyordu. Buna karşın dünya kupası için dengeli bir kadro oluşturamamıştı Fabio Capello....

sarı lacivert flamengo

Flamengo pazar günü Corinthiansla oynanacak lig maçına sarı-lacivertli forma ile çıkacak. Rio ekibinin üçüncü forması olan sarı-lacivert'i bu sezon ikinci defa giymiş olacak bir lig maçında. Daha önce 15 Mayıs'ta, Campeonato Brasileiro'nun ikinci haftasına denk gelen Vitoria maçında aynı formalar giyilmişti. O maç, 1-1 sona ermişti. Bakalım bu sefer sarı-lacivert forma uğurlu gelecek mi Flamengo'ya...

no music no fun...

Fransa Milli takımı'nın yen teknik direktörü Laurent Blanc, milli takım maçlarının öncesi ve sonrasında futbolcuların kulaklıkla müzik dinleyemeyeceğini açıklamıştı. Blanc'ın bu kararının ardından Marsilya ve Ligue 1'in yeni ekiplerinden Brest de benzer bir karar almış ve futbolcuların kamuya açık alanlarda, maç öncesi ve sonrasında kulaklıkla müzik dinlemelerini ve dolaşamlarını yasaklamıştı.
Lyon da bu karara katılan takımlar arasında yer aldı. Herhangi bir resmi açıklama yapılmasa da futbolculardan Aly Cissokho, teknik direktör Claude Puel'in böyle bir karar aldığını söyledi. Cissokho, Puel'in kamuya açık alanlarda kulaklıkla dolaşılmayacağı konusunda futbolcuları uyardığını belirtti "Bu konuda herhangi bir hakkımız  ve seçeneğimiz yok" diyerek karara saygı göstereceklerini ifade etti...
Fransız futbolcular saygıda kusur etmiyorlar. Böyle bir yasak NBA'e gelse oyuncular greve giderdi muhtemelen maç öncesi ve sonrasında müzik dinlemeyen, kulaklık takmayan bir Allah'ın kulu olmadığını düşünürsek...

en ateşli paoklu


Selanik, futbol adına bu akşam tarihindeki en önemli anlardan birini yaşayacak. Geçtiğimiz hafta Amsterdam Arena'da 1-1 berabere kaldığı Ajaxla golsüz berabere kalır ya da Hollanda ekibini yenerse Şampiyonlar Ligi'ne bir adım uzaklıkta olacak PAOK.
Ajax maçı öncesinde en heyecanlı isimlerden biri de Christos Mitsios. 51 yaşındaki ortadoks rahip en ateşli PAOK taraftarlarından biri, belki de en ateşlisi bulunduğu konumu düşünürsek. Toumba Stadyumu'nda "GATE 4"ün müdavimleri arasında yer alan Mitsios, bu akşamki Ajax maçına da dua ederek hazırlanıyor.
PAOK taraftarlığı kilisenin ileri gelenleri tarafından tepki toplayan Christos Mitsois'in bir dönem maçlara gitmesi yasaklandı. Fakat Facebook'ta başlatılan ve 18 bin kişinin katıldığı kampanya ile söz konusu yasak kalktı Christos Mitsois hakkındaki. 

1530 sterlinlik fark!

FourFourTwo'nun İngiltere edisyonu bu ayki sayısında İngiltere'deki 92 profesyonel kulübün sezonluk kombine bilet fiyatlarını incelemiş. Araşştırmaya göre Ada'nın en pahalı kombinesine para yatıran taraftar Arsenalliler. Emirates'de bütün sezon maçları seyretmek için 1825 sterlin'i gözden çıkarmalı bir Arsenal taraftarı. Bu da maç başına 94 maliyetin sterlin olduğu anlamına geliyor.
Araştırmanın en ilginç noktası, 92 kulüp içerisinde en pahalı sezonluk kombine biletleri sıralamasında 87. sırada bir başka Premier League ekibi bulunuyor, Wigan Athletic. Bu sezon DW Stadium'daki bütün maçları seyretmek için ödemeniz gereken tutar sadece 295 sterlin. Bu da en kötü ihtimal bir sezon boyunca 21 maç seyretmeniz ve maç başına da 14 sterlin ödemeniz anlamına geliyor. 
Wigan Athletic'in altında yer alan bütün kulüplerin League Two'dan olduğunu söylersek söz konusu durumun ne kadar ilginç olduğu daha da fazla anlaşıyor. Premier League ekibi geçen szon 18 bin 6 ortalamasına sahipti evindeki maçlarda. Bu da yüzde 71'lik doluluk oranı anlamına geliyor. Bu sezonki kombine bilet fiyatlarının ardından doluluk oranının yüzde 90'ları geçmesi -ki DW Stadium'un kapasitesinin 25 bin 138 olduğunu hatırlatmakta fayda var) kuvvetli bir ihtimal.
Aynı ligde yer alan iki kulüp arasındaki sezonluk kombine fiyat farkının 1530 sterlini bulması da "Premier League"in doğru lig oluşumu açısından gösterilecek örnekler arasında yer almasına dair bir soru işareti oluşturuyor... 
İngiltere'nin en pahalı sezonluk bilet sıramasının ilk beşinde pek çok kişinin tahmin etmeyeceği bir kulüp de bulunuyor. Sezonluk biletleri 1001 sterlin'den satışa çıkan Ipswich Town, Championship'in en pahalı biletlerine sahip kulübü.
Postun sonlandırırken "En Pahalı" ve "En ucuz" sezonluk bilet fiyatlarının listesini de ekledik...

En Pahalı Sezonluk Biletler
1- Arsenal - 1825 £
2- Tottenham Hotspur - 1695 £
3- Chelsea - 1210 £
4- Ipswich Town - 1001 £
5- Newcastle United -975 £
6- Manchester United -  931 £

En Ucuz Sezonluk Biletler
1- Accrington Stanley - 230 £
2- Bradford City - 250 £
3- Hereford United - 270 £ 
4- Crewe Alexandre - 285 £
5- Port Vale - 289 £
6- Wigan Athletic - 295 £

3 Ağustos 2010 Salı

portland timbers

MLS'e 2011 sezonunda katılacak iki takımdan biri Portland Timbers'ın sezonluk bilet satışlarının teaserları şimdiden dönmeye başladı...

j-league'de köklü değişiklikler

İki hafta önce Japonya Futbol Federasyonu'nda başkanlık seçimleri yapıldı. Futbol Federasyonu başkanlığına Junji Ogura getirildi. Yeni federasyon başkanı Japon futboluna dair köklü değişiklikler yapacağının  sinyalini seçimlerden önce vermişti. Başkan seçilmesinin ardından da ilk icraatının "J-League'in takvimini değiştirmek olacağını" açıkladı.
Mart ayında başlayıp aralık ayı başında sona eren lig, Avrupa futbol sezonuna uygun hale getirilecek. Böylece milli takım için daha avantajlı koşullar oluşturulacak. Ki bu koşulların başında da uluslararası arenada daha rekabetçi bir milli takım oluşturmak bulunuyor.
J-League'in, Avrupa sezonuna uygun hale getirilmesi için 2015 yılı hedefleniyor. Fakat geçiş sürecinin on yıl sürebileceği de ifade ediliyor. Japonya Futbol Federasyonu'nun bu yeni planında öncelik ülkenin kuzeyinde yer alan kulüplerin olacak. Yoğun kış koşulları ve özellikle don nedeniyle yeni takvimde zorlanabilecek olan kuzeydeki kulüplerin tesisleri kış koşullarına uygun hale getirilecek, stadyum zeminlerinin alttan ısıtmalı hale getirilmesi için yatırım yapılacak.  

tivitci nba

Kuzey Amerika spor organizasyonları içerisinde twitter'da en fazla takipçisi olan organizasyonun NBA olduğu açıklandı. NBA'in resmi İnternet sitesinde yer alan habere göre 2 milyon kişi takip ediyor NBA'in twitter hesabını.
Basketbolu, Amerikan futbolu takip ediyor. NFL'in twitter hesabını takip eden kişi sayısı 1 milyon 700 bin. MLB yani beyzbolu takip edenlerin sayısı 1 milyon sınırında. Daha doğrusu 30 bin takipçi kazanması durumunda, MLB'in NBA'in yarısına ulaşacak takipçi sayısı açısından. 
NBA'i bir bütün olarak alıp, twitter hesabı olan 30 takım ve 165 oyuncuyu işin içine katınca takipçi sayısı da 23 milyonu buluyor.
NBA'in twitterdaki popülaritesini gösteren bir diğer unsur ise Lakers-Celtics final serisi boyunca saniye 3 bin 85 tweet atılması. 

çakma gol sevinci

J-League'de 3-0 sona eren San Frecce Hiroshima - Kyoto Sanga maçında, San Frecceli Tomoaki Moreno geçtiğimiz hafta Youtube'a düşen İzlandalıların gol sevinci videosunu izlemiş, izlemekle de kalmamış uygulamaya geçirmiş...

2 Ağustos 2010 Pazartesi

iran'ın kadın rugbycileri





İran'daki İslam Devrimi'nin ardından kadınların sporu rejimin gerektirdiği kurallar çerçevesinde yapmaya başladı. Ülkede kadın rugby takımı olduğunu yaklaşık dokuz ay önce Al Jezeera'nin yaptığı bir haber sayesinde öğrendim. Dört yıl önce kurulmuş olan kadın rugby takımının antrenörü de bir kadın; Fatemeh Moolai. Sadece İran'da değil yurtdışında da maçlar yapıyor İran kadın rugby takımı. Daha önce Laos ve Tayland'da özel maçlar yapmışlar.
İran'da ilk kadın rugby takımı dört yıl önce kurulsa da, rugby'nin kadınlar arasında oynanması 10 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Ve bu sporun İran'da kadınlar arasında popülaritesi her geçen gün daha da artıyor. 
Fakat onların gündeme gelmesini ve fark edilmesini sağlayan ise çıktıkları "Avrupa Turu". Bu tur çerçevesinde İtalya'da kamp yaptılar. İtalya Milli Takımı ile iki defa maç yaptılar. Bu maçlardan bir tanesi 10-0, diğerini de 33-0 kaybettiler. Kamp yaptıkları bölgenin yerel takımlarından Valsugana'ya 10-3 yenildiler.
Takımın kaptanı 22 yaşındaki Zohre Eyni, "İlk başta futbol oynamaya başladım. Daha sonra rugby oynamaya başladım ve oynamaktan da çok zevk alıyorum. Fakat ailem bunun benim için doğru spor olduğundan pek emin değil" diyor. 
Takımıjn antrenörü Fatemeh Moolai, oynadıkları oyunun diğer kadın rugby takımlarının oyunundan hiçbir fark taşımadığını, sadece kıyafetlerinin biraz daha farklı olduğunu söylüyor.
Rugby'nin İran'da kadınlar arasında her geçen gün popülaritesinin artması belki birgün kadınlar rugby liginin kurulmasına kadar gidecek. Günün birinde böyle bir haber okursak İran'ın ilk kadın rugby takımını hatırlayıp, şaşırmamak gerekiyor... 

1 Ağustos 2010 Pazar

campeonato brasileiro'da derbiler pazarı



Campeonato Brasileiro'da derbiler haftası. São Paulo'da Palmeiras ile Corinthians karşı karşıya. Luiz Felipe Scolari'nin 10 yıl sonraki ilk Corinthians maçı. Corinthians'ın da Mano Menezes olmadan çıktığı ilk lig karşılaşması. Corinthianslılar önce pankart derken, Palmeiraslılar da 1999 Copa Libertadores'e gönderme yapıyorlardı. Scolari'nin takımın başında olduğu o yıl, Palmerias çeyrek finalde Corinthias'ı elemişti. İlk maçı 2-0 kazanan Scolari'nin takımı rövanşı aynı skorla kaybetmiş, penaltı atışları sonucunda turu 4-2 ile geçmişti. O Palmeiras daha sonra finale kadar yükselip, Deportivo Cali'yi de yenerek Copa Libertadores'i kazanmıştı.
Campeonato Brasileiro'da tek derbi São Paulo'da değil. Porte Alegre'de de Internacional ile Gremio karşı karşıya geliyor. Internacional taraftarı Grenio için durumu özetlemiş, çıkış yok!

yankesici shevchenko

Dinamo Kiev'in Gent'i 3-0 yendiği şampiyonlar Ligi ön eleme maçının ardından yayıncı kuruluş, Valeri Gazaaev'in ardından Andriy Shevchenko ile röportaj yapmak istiyor. Röportaj sırasında Shevchenko'nun bilinmeyen bir özelliğinden de haberdar oluyoruz...

ikiz misali

Kolajdakiler aynı futbolcu değil. Aynı futbolcu olmadıkları gibi ikiz de değiller. "Herkesin bir ikizi" vardır sözü Joffre Guerron ile Manoel için söylenmiş olmalı. Her ikisinin ortak noktaları futbolcu olmaları ve Atletico Paranaense'de oynamaları. 
25 yaşındaki Guerron, iki yıl önce LDU Quito Copa Libertadores'i müzesine götürürken oynadığı futbolla dikkat çekmiş ve Getafe'ye transfer olmuştu. Ancak la Liga'da sedece bir sezon forma giyebildi. Geçtiğimiz yılı Cruzerio'da kiralık olarak tamamlaştı. Bu sezon ise Atletio Paranaense'ye transfer oldu. Manoel ise takımın en genç futbolcularından. 20 yaşındaki Brezilyalı dört sezondur A takımda yer alıyor. 
Biri Ekvadorlu biri Brezilyalı bu kadar benzerlik üstelik de aynı takımda bir milyon da bir şans olur...

23 yıllık rekor & blanka vlasic, son gün & finaller

Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda son güne geldik. Dün akşam Nevin Yanıt'ın harika performansı ve kazandığı Avrupa şampiyonluğu ile turnuvanın en heyecanlı gününü geride bıraktık. Bugün is sadece finallerden oluşan bir gün izleyeceğiz her şampiyonanın son gününde olduğu gibi.
Akşamın merak edilen konularından biri Blanka Vlasic'in Stefka Kostadinova'nın 23 yıllık rekorunu geçip geçemeyeceği. Bulgar atlet 23 yıl önce, 1987'de Roma'daki Dünya Atletizm Şampiyonası'nda yüksek atlamada kırdığı 2.09 metrelik rekor bir türlü kıralamadı. Geçtiğimiz ekim ayında 2.08'i geçen Blasic'in Barcelona'da rekoru kırma ihtimali var. Bugünkü Observer'da Anna Kessel'a eğlenceli bir röportaj veren Hırvat atlet,  "Rekor günün birinde kırılacak, kıran ben mi olurum bilemiyorum. 2.08'den bir sonraki adım tabi ki rekor" diyor. Blanka Vlasic'in yarışacağı "Kadınlar yüksek atlama" finali Türkiye saati ile 20.30'da başlıyor. Bu finalde Burcu Ayhan'ın da yarışacağını unutmamak lazım.
Gecenin diğer önemli finali, tabi bizim açımızdan 5 bin metrede. Elvan Abeylegesse ve Alemitu Bekele'nin de yarışacağı 5 bin metre finalinde iki madalya birden kazanmamız mümkün.
Birbirinden güzel finalleri izleyeceğimiz Avrupa Atletizm Şampiyonası'nın final günü yarışlarının "timetable"ına şuradan ulaşmak mümkün...