30 Nisan 2009 Perşembe

verilmiş sadaka...

Fotoğraflar Usain Bolt'un kaza geçirdikten sonra arabasının haline ilişkin. Hani derler ya "Verilmiş sadakası varmış" diye Bolt'un da durumu o misal. Islak otoyolda hız yap, sonra da hakimiyeti kaybet. Bu hale dönmüş bir araçtan sadece ufak sıyrıklarla çıktığı için oturup şükretmeli Jamaikalı...

fifa world

FIFA Magazine, sektirmeden her ay okuduğum futbol dergilerinden biriydi. Dergi diğer futbol dergilerinden farklı olarak biraz daha ciddi görünüyordu hem mizanpaj hem de konu seçimleri açısından. Ama bu farklılığı kendisini okutulabilir kılıyordu.
Geçtiğimiz yılın son sayısında Sepp Blatter derginin içeriğinin ve mizanpajının değişeğini söylemişti. Tabi bunun ne zaman olacağını belirtmediğinden insan bir sonraki sayı da -Ocak 2009- olacağını düşünüyordu. Fakat daha sonra FIFA Magazine'den ne de FIFA.com'dan konuyla ilgili bir haber çıkmadı bugüne kadar.
Google Reader'ıma FIFA.com'dan az önce düşen haberlerden biriydi FIFA'nın yeni dergisi "FIFA World"ün ilk sayısının çıktığı. 50 sayfalık derginin asıl sürprizi online olarak okunabilmesi. Göz ucuyla ilk sayıya şöyle bir baktım. İlginç ve okunulacak çok sayıda konu var. İlk sayıyı okumak isteyenler için FIFA World'e şuradan ulaşmak mümkün.

berlin'de 2 italyan

Haftanın en önemli sportif etkinliğidir Berlin'deki Euroleague Final 4'u. Takımlar hafta ortasından beri Berlin'de. Basının ilgisi de üst düzeyde. Sadece basın değil, eş dost da ziyaret ediyor takımları.
Roberto Mancini de Berlin'deymiş ve CSKA antrenmanına kadar gidip Ettore Messina'yı da ziyaret etmiş. İnsanın aklına gelmiyor değil Klinsmann'ın istifa ettiği hafta Mancini'nin Almanya'da olması ilginç. Üstelik "Yurtdışında çalışmak istediğini" de aynı hafta içerisinde söyleyince...

29 Nisan 2009 Çarşamba

lucescugiller

Romanya'nın Dünya Kupası eleme gruplarında aldığı parlak! sonuçların ardından Victor Piturca kapının önüne konulmuştu. Romanya Futbol Federasyonu bir ay boyunca yaptığı istişareler sonucunda Razvan Lucescu'nun milli takımın yeni teknik direktörü olduğunu açıkladı. Bildiğiniz üzere Razvan, Lucescu'lardan Mircea olanın oğlu.
Baba Lucecu'nun kariyerinde de 1981-86 arasındaki 5 yıllık dönemde Romanya Milli Takım teknik direktörlüğü bulunuyor. Bildiğim kadarıyla da aynı milli takımı çalıştıran ilk baba-oğul olarak da futbol tarihine geçiyorlar Lucescugiller...

ilk biletler

Konfederasyon Kupası'nın ilk biletleri sahiplerini buldu. Organizasyon açısından bir hayal kırıklığı söz konusu bilet satışları açısından. 640 bin biletten sadece yarısı satılabildi. Bu biletlerin çoğu da yerel satışlar. 300 bin biletin yüzde 55'ini şirketler satın almış. Muhtemelen turnuva başlamasına az süre kara bilet satışları da artacaktır. Bu postta da amma çok "satış" kelimesini kullandım...

Fotoğraflar: ALEXANDER JOE/AFP/Getty Images

eric gerets'in kararı

Tuhaf bir şans şu Eric Gerets'teki. Çalıştırdığı son iki takımı da şampiyon yapmasına karşın -Marsilya'nın bitime 5 kala şampiyonluğu vermesi biraz zor olur- sözleşmesinin yenilenmemesi ve ayrılmak zorunda bırakılması. Dün düzenlediği basın toplantısında sezon sonunda kulüpten ayrılacağını açıkladı Belçikalı.
Kararı Toulouse maçı sonrası açıklayacakmış ama 1 hafta erkene çekmeye karar vermiş. Basın toplantısı sonrası OM'in televizyonuna da konuşmuş Gerets ve röportaj sırasında pişmanlıklarınız oldu mu sorusuna da ilginç bir yanıt vermiş...
"Certainly, there are regrets, but there are also rewards The 22 or 24 players in the locker room that I enjoyed. They made up a championship now outstanding, and that's something that will remain in my head. In addition, I had never felt anything comparable to here. I did not think it would be possible after what I lived in Istanbul, where I was really happy. Starting with Turkey, I told myself that I went with a small trunk full of emotions for those times when I am alone and I feel bad after. Now, this little box is not big enough with all that I have lived until now in Marseilles. Feelings, the excitement that I was given it is impossible to tell someone. It's so good that I do not want to waste this great atmosphere. It was too positive, and I will certainly not forget."
Röportajın orjinali şurada da mevcuttur...

28 Nisan 2009 Salı

afiyet olsun

Efendim resim de gördüğünüz mekân da bişiler atıştırmak futbol camiası için geçtiğimiz yıllardan tanıdık bir alışkanlıktır ve son raddesi de budur artik.
Yok bi yemekten de ne olur diyorsanız ne diyelim "Şak şak şak Feener, şak şak şak Beşiktaşş" dersiniz olur biter. ha unutmadan ilkeleriniz ve tarihinizle çok yaşayın emi...

karaborsacılık değilse nedir?

Resmi siteden açıklanmış Beşiktaş - Fenerbahçe maçının bilet fiyatları. En ucuz biletler 70 TL. Sormak lazım bilet fiyatlarında yapılan bu uygulama karaborsacılık değilse nedir?
Asgari ücretin 600 milyon olduğu bir ülkede kimin hakkı vardır 70 TL'ye açık tribün bileti satmak? Yarın öbür gün Galatsaray maçında şampiyonluk turu atma ihtimali belirirse o zaman kaça satacaklar 100 TL'ye mi?

27 Nisan 2009 Pazartesi

ajax amsterdam 09-10

kâr & zarar

cska'da bütçe kısıntısı

Olympiakosla birlikte Avrupa basketbolunun en büyük bütçsine sahip olan CSKA Moskova da diğer Rus takımlarında olduğu gibi ekonomik krizden etkilendi. Bu nedenle kulübün bütçesinde gelecek sezon küçülmeye gideceği açıklandı.
50 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olduğu tahmin edilen CSKA'da Genel Direktör Andrey Vatoutin gelecek sezon basketbolcuların aldıkları ücrette yüzde 15 ile yüzde 20'lik bir kesintiye gidileceğini söylemiş verdiği bir röportajda. Global ekonomik kriz ile birlikte kulüp ilk kez oyuncuların ücretleri geç ödemek zorunda kaldı. Savunma Bakanlığı'nın sponsorluk bütçelerinde yaptığı kısıntıdan olumsuz etkilenen CSKA'da sorulan en önemli soru Ettore Messina'nın Moskova'da kalıp kalmayacağı. İtalyan antrenörün anlaşması bu sezon sona eriyor. Fakat kulüp sözleşmeyi 1 yıl daha uzatma opsiyonuna sahip. Messina'yı Raptors, Nets gibi kulüplerin istediği de biliniyor. Tahminim Euroleague + Rusya ligi şampiyonluğunu elde edip NBA'e gitmek isteyecektir Messina. Bu isteğini de olumlu karşılayacaktır CSKA.
Finansal durumda meydana gelen değişimler CSKA ile diğer kulüpler arasındaki makasın küçülmesine neden olabilir. Yapılacak ücret kesintilerini kabul etmeyecek oyuncular olacaktır elbet. CSKA'nın bu depremi ne kadar hasarla atlatacağı AVrupa basketbolu için ölü sezonun önemli konularından biri olacaktır.

hibsli murray...

"İskoçya'nın en iyi 5 ya da 6 takımından biri olan Hibs [Hibernian]taraftarıyım. Büyükbabam orada futbol oynamış. Barcelona'da geçirdiğim bir kaç yılda onların maçlarını çok kez seyrettim. Şampiyonlar Ligi ya da lig olsun Barcelona'nın maçlarını takip ediyorum."
Andy Murray'in Tennis dergisinin Mayıs sayısında hangi takımı tutuyorsun sorusuna verdiği cevap...

grip salgını mağdurları II

Mexico City'de pazar günü boş tribünlere oynanan ilk maçın -PUMAS - Chivas- resimleri yayınlamıştık. Bu resimler de Aztec Stadyumu'nda America ile Tacos arasında oynanan günün ikinci maçından.
Günün en şanslı adamıdır resimdeki America taraftarı. Kolay mı ülkenin en önemli takımlarından ikisi onun için sahaya çıkmışlar. Bu ısrarcı America taraftarını tebrik etmek gerek herhalde.
AFP fotoğrafçısı Luis Acosta'nın da bir günde boş tribünlere oynanan iki maçta görev yaparak meslek hayatının en ilginç günlerinden birini geçirdiği de muhakkak.

paulistão finali

São Paulo'daki bugünkü en önemli etkinlik Santos ile Corinthinas arasında Estádio Vila Belmiro'da oynanan Paulistão finalinin ilk ayağı.
Maç öncesinde polis, konuk Corinthians taraftarlarından şüphelendiklerini sağlam bir aramadan geçirmiş. Tribünlerde ise iki siyah beyazlı takımın taraftarları atışıp durmuş. Corinthianslılar Santoslular'a Brezilya Kupası'ndan elenişlerini hatırlatırken Santoslular da altta kalmamış; "Geçen sezonu unutmayın, Serie B'de top koşturuyordunuz" diyerek sağlam yerden vurmuşlar...

26 Nisan 2009 Pazar

50 metre serbeste yeni ortak

Şu Montpellier'deki Fransa Yüzme Şampiyonası ne bereketli bir organizasyonmuş kardeşim. Dün Alain Bernard'ın 100 metre serbestte kırdığı rekoru yazmıştık. Bugün dünya rekorları serisine bir yenisi eklendi. Bu sefer rekor Frederick Bousquet'ten. Fransız yüzücünün kariyerinin ilk dünya rekorunu kırmak için 28 yaşına kadar beklemesi gerekiyormuş.
50 metre serbestin hikayesi de 100 metre serbeste benziyor. Alexander Popov'un 2000 yılında Rusya olimpiyat elemelerinde 21.64 ile kırmış olduğu rekorun yenilenebilmesi için 8 yıl beklemek gerekti. Geçtiğimiz yılın 17 Şubat'ında Eamon Sullivan, New South Wales Eyalet Şampiyonası'nda rekoru 8 salise geliştirdi ve 21.56'ya çekti. Alain Bernard 1 ay sonra, 23 Mart'ta Avrupa Şampiyonası'nda dünya rekorunu 21.50'ye çekti. Bu sefer Sullivan, Bernard'a bozuldu ve 4 gün sonra 27 Mart'ta Avustralya olimpiyat elemelerinde 21.41 ile rekoru 9 salise geliştirdi. Avustralyalı bununla da yetinmedi ertesi gün yine olimpiyat elemelerinde 50 metre serbestte dünya rekorunu 21.28 ile 21.30'un altına çekti.
1 hafta içerisinde kırılan bu 3 dünya rekorunun ardından Pekin'de birşeyler olur mu diyorduk ama ne Alain Bernard ne de Eamon Sullivan bırakın dünya rekorunu ilk ikiye giremediler. Olimpiyatın yüzmedeki en büyük sürprizi Brezilyalı César Cielo Filho, 21.30 ile hem altın madalyayı kazandı hem de yılın en iyi ikinci derecesini yaptı.
50 metre serbestte tam 1 yıldır kıralamayan rekoru Frédérick Bousquet öyle böyle değil tam 34 saniye geliştirdi ve 21 saniyenin altına indirdi. Artık Alain Bernard, Eamon Sullivan ve olimpiyat sürprizi César Cielo Filho, önümüzdeki 2 ay içerisinde olmazsa Roma'daki Dünya Yüzme Şampiyonası'nda 20.94'lük yeni rekoru geliştirmek için uğraşacaklar. Tabi bu kolay iş değil...

grip salgını mağdurları

Meksika'daki grip salgını ve olayın futbola etkisini yazmıştık. Mexico City'de bugünkü iki maçtan ilki oynandı. Normalde 60 bin kişinin doldurması gerekiyordu PUMAS ile Chivas arasındaki maçta Olímpico Universitario'yu. Fakat salgın nedeniyle karşılaşma boş tribünler eşliğinde oynandı. Her iki tarafın da karşılıklı birer gol attığı maç, Meksika futbol tarihinde bir salgın nedeniyle seyircisiz olarak oynanan ilk etkinlik olarak yer alacak.

Fotoğraflar: LUIS ACOSTA/AFP/Getty Images

28 yıllık sevinç

AZ Alkmaar taraftarları geçen hafta yapamadıkları şampiyonluk kutlamalarını 1-1 biten Ajax maçının ardından yapmışlar bu hafta. Özellikle ilk fotoğraf muazzam...

Fotoğraflar: ADE JOHNSON/AFP/Getty Images - LEX VAN LIESHOUT/AFP/Getty Images