2 Haziran 2008 Pazartesi

dipten zirveye

Meksika'da Clasura (kapanış) liginin şampiyonu Santos Laguna oldu. Şampiyonun ilginç bir hikayesi var. Şöyle ki geçtiğimiz kapanış ligi'nde 17 maçta tek bir galibiyet alan Laguna, ligde kalmayı Cruz Azul'u 2-0 yenerek başarmıştı. Böyle kötü bir performansın ardından takıma Milli Takım'ın da kaleciliğini yapan Oswaldo Sanchez de dahil olmak üzere 4 futbolcu alındı. Sanchez'le birlikte bu transferlerden en önemlisi Arjantinli Vicente Matías Vuoso'ydu. Santos Laguna'nın aradan geçen bir yıl içerisinde grubunu lider tamamladı ve playofflarda çeyrek finale kaldı.

Yeri gelmişken Meksika'da lig farklı bir formatta oynanıyor. 18 takım 6'şarlı 3 gruba ayrılıyor. Normal lig formatında yapılan maçların ardından elde edilen puanlarlar 18 takım sıralanıyor. Bu sıralamada ilk 8 sırada yer alan takım playoff çeyrek finalinde mücadele ediyor. İki maçlı eleminasyon sistemi ile finale çıkan takımlar, finalde de iki maç üzerinden birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışıyor. Garip, çok değişik bir format hakikaten de...

Neyse biz Santos Laguna'ya dönelim. Kulübün geçtiğimiz yılın Ocak ayında yaşadığı bu durumu karşın taraftarların takıma büyük ilgi gösterdi. Hatta bu durumu o zamanlar Verkaç'a da yazmıştık. Son anda düşmekten kurtulan takımın yaptığı transferlerle gördüğü ilgiyi.

Clasura'daki çeyrek final mücadelesinde önce Nexaca'yı elediler. Yarı finalde de Monterrey'i gol averajı ile safdışı bırakınca finalde ilginç bir tesadüf kendilerini bekliyordu. 1 yıl önce yenerek küme düşmektem kurtuldukları Cruz Azul bu sefer finaldeki rakibiydi Santos Laguna'nın. 1-1 biten ilk maçın ardından evleri Estadio Corona'daki finalin ikinci maçından 2-1 garip ayrılarak tarihteki 3. şampiyonluklarına ulaştılar.

15 ay içerisinde küme düşen bir takımdan, şampiyonluk yaşayan bir takıma dönüşen Santos Laguna'nın bu "mucize"si Mekiska futbolunda ayrı bir yerde anılacaktır...

Hiç yorum yok: