20 Ocak 2011 Perşembe

avustralya açık'ın kiralık harfleri

Arkadaşlar Gael Monfils hayranı diyecek olduk ertesi gün de Andy Murray için tribünlerdeki yerlerini almışlar... İlerleyen günlerin şanslı tenisçileri kim olacak acaba... 

16 Ocak 2011 Pazar

cimbomlular, "ucube" olmaya hazır mısınız?

Dün muhteşem görüntülere sahne olan yeni ve modern stadın açılışı sırasındaki en sevimsiz olay başbakana yapılan protestoydu. TOKİ başkanının konuşması sırasındaki yuhlamalara ise diyeceğim pek bir şey yok; çünkü o densiz şahıs, konuşmasına Galatasaray yönetimini eleştirerek başlamamalıydı. Galatasaray yönetimine iletecek bir eleştirisi varsa bunu direkt yönetime veya üyelere iletebilir, illa halk da duysun istiyorsa medya aracılığıyla da yöneltebilirdi eleştirilerini; ama eline mikrofunu alıp da 50 bin taraftarın önünde üstelik de onlar için tarihi gecelerden birinde yapmamalıydı bunu. Densizliği o yüzden. Tepki de normal. Zaten seyirciyi/taraftarı sinirlendirip olumsuz ruh haline yönelten de o şahsın konuşması oldu. Başbakan da sonrasında nasibini aldı.

Başbakana tepkiler konusuna gelince aklım aslında biraz karışık. Bir yanım, "olmaz, olmamalıydı" diyor. Orada o tepkinin yeri ve zamanı değildi. Üstelik başbakanın bu stadın yapılması hatta bir an önce tamamlanması konusunda başta taraftarı olduğu Fenerbahçe camiasından olmak üzere birçok kesimden tepki alma pahasına çaba sarf ettiğini biliyoruz. O yüzden stadın büyük çoğunluğunun bu görkemli gecenin güzelliğine gölge düşürecek kadar tepki vermesini içime pek sindiremiyorum. Aynen, Kanal D spikerinin başbakana böyle bir gecede Fenerbahçe'nin iki gün önce kupadan hem de bir 2. lig takımına yenilerek elenişini hatırlatmasını da sindiremediğim gibi.

Ama öteki yanım, bu tepkiyi gayet normal karşılıyor. Bizim toplumda futboldan daha yaygın ve baskın başka bir duygu ve düşünce(!) platformu var mı ki? Futbol ne zamandan beri 'sadece futbol' oldu ki, bu zamanda olsun. Veya başbakan dün stadın açılışına sadece o görkemli atmosfere şahit olmak ya da Galatasaray yönetiminin davetine icabet etmek için mi geldi sanki. Oraya giderken "madem bu stat biraz da benim sayemde bu kadar çabuk bitti, neden nemasını toplamayayım" diye düşünmedi mi hiç! Veya bir spor olayına siyasi tepki hiç yakışmadı diyenlere sormak lazım: başbakanımız siyaseti başka şeylerden kesin çizgilerle ayırıyor mu ki? Bir heykele ucube sıfatını vermek en doğal hakkı olabilir ama o hakkı mesela "çaresine bakın" talimatıyla derinleştirebiliyor. Veya şöyle düşünüyorum: 50 bin kişi önceden organize olmaya çalışarak "gelin bir yerde toplanalım, başbakanı sloganlarla protesto edelim" deselerdi, izin verilir miydi sizce. Yoksa bir güzel(!) coplanırlar mıydı? Hazır bu ortam yakalanmışken başbakanı ıslıklamak isteyenler neden değerlendirmesinler ki? Başbakan kendi gibi düşünmeyenlere ne kadar saygı gösteriyorsa o da o kadar saygı görmüştür belki de. Veya türk siyasetini yönetenler 12 Eylül'den sonra Türk gençliğini apolitize ede ede bir hâl oldular. Sonunda gençlik futbol maçında tepkisini koymuşsa ne var bunda!

Gelişmişlik maalesef satılan LCD ekranların, Mercedesler'in, BMW'lerin artmasıyla paralel gitmiyor, öyle ölçümlenmiyor. Yurt dışında mühendislik yapan bir Galatasaraylı dostumun bu sabah yolladığı mail'de dediği gibi, "Basın özgürlüğünün ve kendini ifade etmenin iyice bastırıldığı bir toplumda, tepkiler, basınçlı hava gibi, bulduğu her fırsatta dışarı çıkarlar."

Yani, sözün kısası bir yanım bu tepkiyi ayıplarken öteki yanım "çok doğal" diyebiliyor.

Doğal olmayan, GS kulübü başkanı Adnan Polat'ın kulüp adına bir özür dilemekle kalmayıp taraftarın tepkisinin üstünü örtmeye fazlaca çalışması ve dahası "yakında yönetim kurulunu toplayıp bu konuda gerekeni yapacağız" gibi açıklamalar yapması! Ne yapacak sayın Polat, kamera görüntülerinden ıslıklayanları tek tek buldurup bir daha maça mı sokmayacak (ki, o erke sahip olsa daha önce yapardı; çünkü aynı taraftar kendisini de son zamanlarda sıkça protesto etmekte) ya da başbakana bu taraftarların isimlerini mi verecek ki, bir dahaki seçimde bunlara oy kullandırtılmasın!

İster misiniz, sayın başbakan dün akşamki protestolara kızıp önümüzdeki birkaç sezon gücünü Galatasaray camiasına "ucube" muamelesi yapmak için kullanmaya kalkışsın!

www.plazagurusu.com
http://twitter.com/plazagurusu