4 Aralık 2009 Cuma

cape town'da kulis peşindekiler


Cape Town dünya kupası kura çekiminin yarı sıra 2018 ve 2022 dünya kupasına evsahipliği yapmak isteyen ülkelerin adaylık yarışına ev sahipliği yapıyor. Aday ülkeler ellerindeki en ünlü isimleri kullanma peşinde. İngilizler David Beckham ile işleri yürütmeye çalışırken, İspanya/Portekiz ortak adaylığı için Luis Figo kulis peşinde koşturuyor. Avustralyalılar Nicole Kidman'ın güzelliğinden yararlanıyor. Karda yürüyüp izini belli etmeyen Rusların komitesinde ise Alexei Smertin bulunuyor. Katarlılar ülkede top koşturmuş ünlü isimlere teklif götürüdüler ve bu planlarında da başarılı oldular. Gabriel Batistuta ve Ronald De Boer, Katar'ın 2022 adaylığı için kulis yapan isimler arasında.

#10 numara


Bir zamanlar Bundesliga'da 10 numarayı giyip, gol krallığına oynuyordu. Şimdilerde ise 6. kümede mücadele eden Uerdingen'de 10 numarayı giymeye hazırlanıyor Ailton...

amir sayoud'un başına gelenler...

Şu sıralar dünya üzerindeki en bahtsız insanlar Mısır'da yaşayan Cezayirliler ve Cezayir'de yaşayan Mısırlılar. Mısır ile Cezayir arasında oynanan dünya kupası eleme maçlarına ilişkin yaşanan hadiseler her iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden oldu.
Bu gerilimli ilişkiden en fazla etkilenen isimlerden biri de Amir Sayoud. Haziran ayında Al Ahly ile 5 yıllık sözleşme imzalarken 6 ay sonra arkasına bakmadan Kahire'den ayrılacağını düşünmüyordu elbette 20 yaşındaki Cezayirli futbolcu.
Lâkin Mısır'da yaşayan Cezayirlilere yönelik öfkeden Sayoud da nasibini aldı. Çok sayıda ölüm tehdidi alan Cezayirli futbolcuyu bazı takım arkadaşları bile taciz etmiş. Amir Sayoud hangi Al Ahlyli futbolcuların kendisini tehdit ettiğini ettiğini söylemese de yaşanılan bu son olaylar nedeniyle sözleşmesini feshetmek istediğini kulüp yöneticilerine söyleyip, Cezayir'e döndü.
Yaşanılan bu son gelişmelerin ardından Al Ahlyli yöneticilerin de Amir Sayoud'a zorluk çıkartmaması bekleniyor. Ki takım içerisinde bu sorunun daha fazla büyümesi ihtimaline karşın yapılacak en doğru iş de bu...

değişen bir şeyler var mı?


Bu sezon başlayan UEFA Avrupa Ligi grubunda, oynadığı 5 maçta dağıtılan 15 puanın 13’ünü toplayan, dahası grubun Şampiyonlar Ligi ayarındaki takımı olan PAO’yu 2 maçta da mağlup eden Galatasaray’ın Avrupa koşusunu alkışlayarak başlayalım yazıya.

Derseniz ki, Galatasaray’ın Turkcell Süper Lig’de son haftalarda ortaya koyduğu kötü performans, son iki maçta kaybedilen 5 puan; bu kötü yazgı bu maçla beraber terse dönmüş müdür? O kadar da değil. Olumlu gelişmeler var elbet ama topyekün bir çözümden bahsetmek olası değil. Peki nelerdir düzelenler, onları açalım biraz.

Galatasaray’ın sezon başı olağanüstü performans sergilediği dönemde, ofans anlamında ekstra katkıyı yapan iki oyuncu vardı; Arda Turan ve Abdulkadir Keita. Arda, Estonya-Bosna maçları milli kampı dönüşünde tükeniverdi. Hadisenin adını sadece kronolojik bir anımsama için vermiyorum, Arda Turan’ın yaşadıklarında o kampta kulağına söylenenlerin de etkisi olduğundan fazlası ile kuşku duyduğum için kağıda döküyorum. Arda orda koptu, arkasından H1N1, özel hayat mevzuları, nedensiz alınganlıklar, isteksiz tavırlar vs vs vs. Geleneksel yıldız ancak olgun olmayan futbolcu tavırları, kelimenin tam anlamı ile “basit” tepkiler. İnsan Galatasaray’ın evladı, kaptanı ve yıldızından daha derinlikli tepkiler bekliyor, üzücü olan bu. Arda Turan’ın düşüşü ve beklenenin aksine Elano’nun da onun yerini dolduramayışı Galatasaray’ın ofansif anlamda çuvallamasının en önemli etkenlerinden biriydi.

Diğeri, Galatasaray hücumlarına dinamizm, sürat, estetik ve heyecan katan Keita. Onun da Roberto Carlos’a vurduğu yumruk, aldığı ceza, hocanın alışılmışın ötesinde öfkesini hissetmesi kopuşuna yol açtı.
Arda ve Keita’yı çıkardığınız anda, kalanlar birbirine paralel, Elano ve Kewell. Harry Kewell’a haksızlık etmeyelim, çok faydalı bir oyuncu. Galatasaray’a katkısı büyük. Ancak ekstra hamlesi fazla yok. Arda gibi 3 rakip arasından asist yapabilecek kıvraklıkta değil, Keita kadar da sıkı sprinter değil. Görev adamı, ceza kesici; bu görevlerini de yerine getiriyor zaten. Ama ondan lokomotif olmasını beklemek haksızlık olur, mevcut fiziki koşulları çerçevesinde.

Elano, peşinen söyleyelim yanlış transfer değil. Büyük kabiliyet. Brezilya milli takımının önemli pasörlerinden biri. Ve önemli olan, uyum sorunu yaşıyor. Ve daha da önemlisi, özgüveni bitik. Rİjkaard da bunun farkında, “özgüven” kelimesini bilinçli olarak kullanıyor basın toplantısında. Santrafor arkası oynayan Elano, tek bir pozisyonda dahi 18 içinde gol koklar halde değil. Hücum edilirken neredeyse önlibero pozisyonu alarak ne o tutukluk aşılabilir, ne forma garanti altına alınır. Elano’nun sorumluluk alması lazım ve yılmadan oynatılması lazım. Ancak o zaman onu gerçek halinde görebiliriz.

Maçın sağlık yönünden üzücü, taktik yönden çözücü hamlesi Gökhan Zan’ın sakatlığı sonrası Barış Özbek’in tercih edilmesi oldu. Mehmet Topal’ın çok başarılı bir stoper performansı sergilemesi, Barış’ın ise orta alana dinamizm ve direnç katması, Galatasaray’ın işini kolaylaştıran gelişmelerdi.

Rijkaard’ın önünde kritik seçimler var; oyuncu isimleri, mevkileri konusunda. Ancak, asıl yapılması gereken öncelikli konu, takımın konsantrasyonunu asgari Panathinaikos maçı seviyesinde tutmak, buradan yukarı çekmektir. Bu ise ancak arzu edilen futbolun ortaya konması ile mümkündür. Tam da bu noktada, verim alınması gereken oyuncular listesinin başında Keita, Arda ve Elano gelmektedir.

by Nurullah Bakır

moneyball


Dünya Kupası'nın grup kuraları çekileceği gün ajanslara düşen haberler de dünya kupası ağırlıklı oluyor. Bu haberlerden biri turnuvada dağıtılacak para ödülleriyle ilgili.
FIFA, Güney Afrika 2010'a katılan ülkelere toplam 420 milyon dolar para ödülü dağıtacak. Bu, Almanya'da düzenlenen bir önceki dünya kupasına göre yüzde 60'lık bir artışı ifade ediyor.
Turnuvaya katılan her takıma yaptığı harcamalar için 1 milyon dolara verilecek. Turnuvaya ilk turda veda ekiplerin alacağı para ödülü 8 milyon dolar. Son 16'ya kalan takımlar 9 milyon dolar, çeyrek finali gören ülkeler ise 18 milyon dolarlık para ödülünün sahibi olacak.
Yarı finale kalan ülkeler için verilecek para ödülü 20 milyon doları bulurken, finalist üllke 24 milyon, dünya kupasını kaldıran ülke ise 30 milyon dolarlık para ödülünün sahibi olacak.
FIFA'nın dağıttığı bu para ödülleri sonucunda sadece ayak bastı parası olarak 9 milyon dolar alacak ülkelerin futbol federasyonları. Bu meblağ, Avrupa ya da gelişmiş ülke federasyonları için önemli olmasa da Afrika ülkelerinin federasyonları için muazzam bir para sayılabilir.
FIFA ayrıca sigorta payı olarak 40 milyon dolarlık bir para ayırmış turnuvada olası bir sakatlık durumunda söz konusu futbolcunun kulübüne ödemek için...

3 Aralık 2009 Perşembe

bilet için günün sorusu - 2

Hangi ülkeler son iki dünya kupasında yer almamasına karşın Güney Afrika'da düzenlenecek dünya kupasında mücadele edecektir? 

Cevaplarınızı yorum kısmına bırakabilirsiniz. Elektornik posta ya da alternatif platformlardan vereceğiniz cevaplar geçersiz sayılacaktır. Yorum kısmına dogru cevabı bıraksınız dahi  eğer telefon ya da elektronik posta bilginizi de cevapla birlikte yazmışsanız, verdiğiniz cevap geçersiz sayılacaktır.

Sorunun cevabı Honduras, Şili, Yeni Zelanda, Kuzey Kore, Slovakya, Yunanistan ve Cezayir. Soruyu doğru olarak cevaplayan ilk kişi grungeman oldu. kendisi telefonunu ve ismini bırakırsa bileti tarafına ulaştıracağız.

bilet için günün sorusu -1

Avea'nin sponsorluğunda maç bileti hadisesine geri döndük. Yarın akşamki Beşiktaş - Diyarbakırspor maçına 2 adet numaralı tribün bileti vereceğiz.

İlk bilet için soru aşağıdadır. Cevaplarınızı yorum kısmına bırakabilirsiniz. Elektornik posta ya da alternatif platformlardan vereceğiniz cevaplar geçersiz sayılacaktır. Yorum kısmına dogru cevabı bıraksınız dahi  eğer telefon ya da elektronik posta bilginizi de cevapla birlikte yazmışsanız, verdiğiniz cevap geçersiz sayılacaktır. Bu hususları da hatırlatalım istedik...

Beşiktaş'ın bu sezon ligde ve şampiyonlar ligi'nde oynadığı maçlarda kaç farklı futbolcu 11'de yer almıştır? (Sayı olarak)
Sorunun cevabı 21'di. İlk soruya doğru cevap COREJAN bileti kazanan şanslı kişi. eğer yorum bolümüne telefonunu bırakırsa kendisine ulaşılarak bilet teslim edilecek.  Daha önce de belirttiğimiz gibi telefonunu ya da elektronik posta adresini belirten cevapları geçersiz saydık...

NOT: Ekşi Beşiktaş da gün içerisinde 2 numaralı tribün bileti verecek. Haberi olmayanların haberi olsun diye belirttik... 

İkinci bileti akşam 21.30'da verecegiz... 

2 Aralık 2009 Çarşamba

maracana'da kıyamet


Alper hadiseyi güzel aktarmış, bizim tekrar yazmamıza gerek yok. Haftasonuna kadar Brezilya basınına düşen anektodları aktaracağız.
İstatatistikler son haftaya lider giren takımın yüzde 74 oranında şampiyon olduğunu gösteriyor. Bu da Flamengo'nun 1992'den beri ilk şampiyonluğuna ulaşmakta hayli şanslı olduğunu söylüyor.

dunya kupası torbaları


29 Kasım 2009 Pazar

atina derbiyi beklerken...


Gün Olympiakos'un günüydü. Mitroglou Karaiskakis'in yıldızıydı. Zico, Pao ile ilk maçından 2-0'lık galibiyetle yüzü güler bir halde ayrıldı. Maça dair ayrıntıları sabaha yazacağız. Şimdilik maç önü fotoğraflarıyla yetiniyoruz...

kızılyıldız alev alev!!!