22 Aralık 2008 Pazartesi

kolombiya'nın şampiyonu américa de cali

Güney Amerika'da liglerinde yılın kapanış ligi şampiyonları belli oluyor. Bu haftasonu Colo Colo ve América de Cali şampiyonluklarını ilan ettiler. América de Cali için anlamlı bir şampiyonluk söz konusu. Zira en son şampiyonluk sevinci yaşadıklarında yıl 2002 aylardan da Temmuzdu. 6.5 yıl arada sonra tekrar lig şampiyonluğunu kazandılar. Gerçi açılış liginde de şampiyonluğu penaltılarla Boyacá Chicó'a kaybetmişti América de Cali. América de Cali'nin şampiyonluğu öncesinde Kolombiya'daki değişik formattan da bahsetmek gerek. 18 takım tek devreli lig usülü ile normal sezonu tamamlamalarının ardından ilk 8 sırada yer alan takımlar playoff oynamaya hak kazanıyor. 1, 3, 5 ve 7. sıradaki takımlar bir grup, 2, 4, 6, ve 8. sırada yer alan takımlar ise bir diğer grubu oluşturuyor. Her takım deplasmanda ve evinde olmak üzere iki maç yapıyor. Gruplarda oynanan 6 maç sonunda ilk sırada yer alan takımlar şampiyonluk için finalde karşılaşıyor. Final iki maç üzerinden oynanıyor. Normal sezonu daha üst sırada tamamlayan takım finalde ikinci maçı evinde oynama avantajına da sahip. Açılış ligi şampiyonu Boyacá Chicó'nun 14. sırada tamamladığı Copa Mustang'ın normal sezonunda América de Cali 4. sırada yer aldı. Zaten normal sezon lideri Deportis Tolima ile 8. sırada playoff'a kalan Deportivo Cali arasında sadece 5 puan fark var. Playoff gruplarında América de Cali 11 puan topladı ve tek mağlubiyetle grup lideri oldu. Diğer grubun lideri de normal sezonu 5. sırada tamamlayan Independiente Medellín olunca final ülkenin ikinci büyük şehri ile üçüncü büyük şehrinin takımlarını karşı karşıya getirdi. İlk maç Independiente'nin sahasında geçtiğimiz çarşamba oynandı. İkinci yarıda Cortes'in attığı gol América de Cali'ye büyük avantaj sağladı. İkinci maç için berabere kalmak bile yetiyordu América'ya. Fakat onlar işi sıkı tuttu. Maçın başlarında Independiente Medellín, Alvarez ile öne geçtiyse de Ramos'un iki golü ve Cordoba'nın son dakika vuruşu ikinci maçta 3-1'i, toplamda da 4-1'lik skoru yani América de Cali'ye şampiyonluğu getirdi.
Bu şampiyonluk 90. yılını geride bırakan América de Cali 13. lig şampiyonluğu anlamına da geliyor. Ki bu şampiyonlukların hepsi 1979 yılından sonra kazanılmış.
Son bir not olarak Kolombiya'nın Copa Libertadores'te yer alacak 3 ekibi de belli oldu. Açılış ve kapanış liglerinin bir arada değerlendirilmesiyle oluşan puan durumunda ilk iki sırada yer alan América de Cali ve Independiente Medellín'nin yanı sıra açılış ligini şampiyon olarak tamamlayan Boyacá Chicó da Copa Libertadores 2009'a katılacak.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Helal olsun..