12 Mayıs 2009 Salı

fortitudo 2. ligde

Birebir olmasa da Lazio'ya benziyor Fortitudo Bologna'nın düşüşü. 5 yıl öncesinde Tel-Aviv'de Maccabi ile Euroleague finali oyanayan bir kulüp bugün LegaDue yolcusu. İtalya'da normal sezon tamamlandı ve yılların Fortitudo Bologna'sı BancaTerca Teramo'ya 73-72 yenilince ligden düşmek kaçılmaz oldu onlar için. Kadrosunda Huertas, Mancinelli, Papadopoulas, Alex Scales, Gregor Fucka, Bagaric, Uros Slokar gibi oyuncuları bulunduran bir kadronun normal koşullarda düşmesi sürpriz olur. Ama sezon başında beri işler istediği gibi gitmedi Bologna'da.
Hoş Allah'ın sopası yok diye boşa denmiyor. 4 yıl önce Virtus küme düştüğünde epeyce dalga geçmişti Fortitudo seyircisi. Şimdi kendileri "o dalga geçtikleri" hale düştü ki Virtus'un küme düşmesinde sportif etkenler söz konusu değildi. Kulübün mâli durumu nedeniyle Sani Becirovic'e ödemesi gereken tazminatı ödeyememesi sonucu kulüp küme düşürülmüştü.
Neyse biz konumuza geri dönelim. Fortitudo hem maç sırasında hem de maçtan sonra bayağı gergin ve sinirliydi. Hakemlerin yaptıkları bariz hatalar ile maçın kaybedildiği söyleniyor. Örneğin 3. çeyreğin sonunda Malaventura'nın attığı basket sayılmamış. Yine Alex Scales'in maçın bitimine 4 saniye kala attığı basket de sayılmamış. Üstelik bu arada tribünlerden atılan bir şişe sportif direktör Renato Nicolai'nin yüzünde patlamış. Buna karşılık da oyunculardan Jamont Gordon da taktik tahtasını tribünlere yollamış. Aşağıya da olayın videosunu koyduk zaten.
Fortitudo olaylar ve hakemler nedeniyle o kadar kızgın ki sadece kendileri değil, Barcelona'da forma giyen eski oyuncuları Gianluca Basile'ye bile açıklama yaptırılmış bu konuda. Hatta Basile olayları yorumlarken maça yetişmek için koşa koşa Nou Camp'tan çıkıp -O saatlerde Villarreal'in son dakika kazığı olmasa Barcelona şampiyonluğu kutlayacaktı- eve geldiğini, SKY'dan maçı takip ettiğini, söylemiş. Basile hakemlerin çok kötü olduğunu ve Fortitudo'nun işini bitirdiğini de eklemiş resmi sitede yaptığı açıklamada.
İtalya basketbolunun 2000'li yıllarda geçirdiği ekonomik buhran önce Virtus'u etkilemişti. Benetton tökezlese de düşmedi. Montepaschi, Roma, AJ Milano gibi kulüpler doğru finansal çözümler ve yönetimsel kadrolar ile güçlenerek krizi atlattılar. Fortitudo ise krizi doğru yönetemeyenlerdendi. Her geçen yıl daha da kötü bir grafik çizdiler, istikrarsızlığa doğru gittiler.
Fortitudo da ezeli rakibi Virtus gibi belki de LeaguDue'de geçireceği yıl ile yeniden toparlanıp eski günlerine dönecek. En azından umutlarımız o yönde. 90'lı yıllarda basketbolla haşır neşir olan bir jenarasyonun üyesi olarak İtalyan basketbolu denildiğinde akla Bologna şehri ve onun temsilcileri gelir. Virtus ya da Fortitudo'suz İtalyan basketbolu da çok yavan ve tuhaf gözüküyor insana. Bu arada üzüldüğümüz başka birşey varsa o da, en azından gelecek sezon için Bologna derbisi izleyemeyecek oluşumuzdur.

1 yorum:

agopist dedi ki...

oh olmuş yüreğimin yağları eridi.. ben de yazdım onlar için: http://efeslilerblog.blogspot.com/2009/05/gmac-bologna-kume-dustu.html