29 Aralık 2008 Pazartesi

nevsky - stolypin - stalin

BBC'nin Internet sitesinde rastladığım ilginç haberlerden biriydi Rusya'nın en büyük televizyon kanallarından biri olan Rossiya'nın yaptığı ankette Joseph Stalin, "En sevilen 3. Rus" olarak yer alması. 6 ay süren ve 50 milyonun üzerinde oyun kullanıldığı ankette ilk sırada 13. yüzyılda Rusya'nın gelişimine en büyük katkıda bulunan isim olarak kabul edilen ve Almanlara karşı büyük başarılar elde den Alexander Nevsky yer almış. 1911 yılında bir suikaste kurban giden tarım alanında yaptığı reformları ile bilinen dönemin başbakanı Pyotr Stolypin ise ikinci sırada yer almış. 1920 yıllarda Gulag'daki çalışma kamplarındaki milyonlarca insanın öldürülmesinden sorumlu tutulan Stalin'in ise 3. sırada yer alması Ruslar için şaşırtıcı olmuş. En azından bu kadar üst sıralarda yer alması. Gerçi sonuçlar Rusların Stalin'e, II. Dünya Savaşı'nda Almanlara karşı elde ettiği başarıdan dolayı saygı duyduğunu gösteriyor.

1 yorum:

Kerem dedi ki...

Merhaba, bence listenin sonuçları şaşırılacak şekilde sonuçlanmamış. Stalin'e Rusya'da duyulan saygı çok normal. Ekim Devrimi'nin Lenin'le birlikte en büyük lideriydi. Hataları çok olmuş bir lider olduğunu kabul ediyorum ama doğru yaptığı işler Rusya'nın kalkınmasında büyük rol oynadı.
Aleksandr Nevsky'nin de listeye girmesini çok normal karşılıyorum. Stolypin hakkında pek bir bilgim yok. Lenin bu listeye niye girememiş çok merak ediyorum.