5 Eylül 2009 Cumartesi

federer'in moneyball'u

Forbes iyi işlere imza atmayı sürdürüyor. En değerli NFL, NBA, MLB ve futbol takımları, atletizm dünyasının en çok kazanan atletleri derken tenis dünyasının en fazla kazananlarının listesini de yapmış Amerikan ekonomi dergisi.
Derginin başeditörü Kurt Badenhausen'in araştırması sonucunda tarihin en fazla Grand Slam kazanan ismi Roger Federer açık ara dünyanın en fazla kazanan tenisçisi. Yıllık 36 milyon dolar gelir elde eden İsviçreli'nin kazandığı bu paranın büyük bir bölümü Nike ile yaptığı 10 yıllık anlaşmadan geliyor.
Omuzundaki sakatlık nedeniyle 1 yıllık aranın ardından kendini yeni yeni toparlamaya başlayan Maria Sharapova WTA Tour sıralamasında ilk 10'da yer alamasa da tenis dünyasının en fazla kazanan ikinci ismi olmayı başardı. Rus raketin yıllık kazancı 22 milyon 500 bin dolar. 1 yıldır tenis oynamayan Sharapova bu kadar para kazanmasını güzelliğine ve yaptığı sağlam sponsorluk anlaşmalarına borçlu.
4 ayda dünya 1 numarasından 3 numaraya düşen Rafa Nadal da yıllık 20 milyon dolar kazanıyor. Federer ve Sharapova da olduğu gibi kazandığı paranın aslan payı Nike ile olan anlaşmasından geliyor İspanyol raketin.
Listenin ikinci üçlüsünü 2 dişi 1 erkekten oluşan Amerikalılar oluşturuyor. Williams kardeşler toplamda 32 milyon 500 bin dolar gelir elde ediyorlar. Diğerlerini bilemesek de Williamslar'ın kazandıkları bu parayı nereye harcadıklarını biliyoruz. NFL takımlarından Miami Dolphins ortakları arasında bulunuyor Williamslar. Gerçi bu devirde Dolphins'in sahipleri arasında yer almamak ayıp sayılıyor. Gloria ve Emilio Estefan çifti de Miami Dolphins'in diğer sahipleri.
Williams kardeşlerin arasına giren bir böcek de bulunuyor. Özellikle bu yılın ikinci yarısında energizer pil reklamından çıkmış gibi bir performans sergileyen Andy Roddick, 27'sında yıllık kazancını çift haneli rakamlara taşımayı başardı. 16 milyon dolarlık kazancı Amerikalı'yı ilk 5'e soktu.
İlk 10'e giren isimlerden en büyük sürprizi James Blake yaptı. 2006'da dünya sıralamasında ilk 4'e kadar yükselmeyi başarmıştı Amerikalı. Fakat önce boynunu kırdı daha sonra ise babası kanserden ölünce bir duraklama dönemine girdi. Hiç Grand Slam kazanamamasına karşın yıllık 7 milyon dolarlık kazancını Amerikalı olmasına ve atletik vücuduna bağlamak yanlış olmaz. Ben derginin yalancısıyım...
İlk 10'a dair özel bilgiler verdikten sonra biraz da genel bilgilere el atalım. İlk 10'un yoplam kazancı 165 milyon dolar. Bu paranın sadece 35 milyon doları kortta kazanılmış. 127 milyon dolar yapılan ticari anlaşmalardan kazanılan para.
Paranın en önemli kaynağı olan sponsorluklar bir önceki yıla göre 2009'da yüzde 1.3 oranında artmış ve 581 milyon dolara çıkmış. Bu paranın da yüzde 25'inden fazlası ilk 10'daki isimlere gidiyor.
Postun sonuna en fazla kazanan 10 ismin yıllık ve kariyer gelirlerini ekledik...

En fazla Kazanan 10 Tenisçi - Yıllık & Kariyer Kazançları (milyon dolar)-
1- Roger Federer - 36 & 50
2- Maria Sharapova - 22.5 & 12.6
3- Rafa Nadal - 20 & 25.2
4- Serena Williams - 18 & 26
5- Andy Roddick - 16 & 16.8
6- Venus Williams - 14.5 & 23.9
7- Andy Murray - 12 & 8.5
8- Novak Djokovic - 10.5 & 12.9
9- Ana Ivanovic - 8 & 7
10- james Blake - 7 & 6.6

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ya hakketen anlamadığımdan sorucam.. kariyer gelirleri sadece korttan kazanılanlar mı..

mustafa taha dedi ki...

evet turnuvalardan kazandıkları para ödülleri. Buradaki kariyer kazançları tüm kariyerlerini kapsıyor...