7 Eylül 2009 Pazartesi

koşar adım cezayir

Güney Afrika'daki Dünya Kupası sadece Afrika kıtasında gerçekleşmesi açısından değil, uzun yıllardır görmediğimiz futbol ülkelerini görmemiz açısından da anlamlı bir turnuva olacak gibi duruyor. Kuzey Kore, Güney Afrika'da farklı gözle izleyeceğimiz takımlardan biri olacak. Kuzey Kore gibi Dünya Kupası denilince akla gelmeyen takımlardan birini de gelecek yıl Güney Afrika'da izlememiz muhtemel.
En Son 1986'da Meksika'da düzenlenen dünya kupasında yer alan Cezayir 14 Kasım'da Mısır ile Kahire'de oynayacağı maçı kaybetmemesi durumunda 2010'a gitmeye hak kazanan sürpriz ülkeler arasında yer alacak. Tarihinde sadece iki defa -1982 ve 1986- dünya kupasına katılmayı başaran bu Kuzey Afrika ülkesi 2010 vizesi alması halinde 1990'lardan bu yana uyuyan ülke futboluna da ivme verme şansını yakalayabilir.
Cezayir İspanya'da düzenlenen 1982 Dünya Kupası'nın söz ettiren takımlarındandı. Kupadaki ilk maçlarında Batı Almanya'yı 2-1 yenerek ne oluyor dedirten daha sonra Avusturya'ya 2-0 yenilen Cezayir, son maçında Şili'yi 3-2 yenmesine karşın averajının kurbanı olarak grubunda üçüncü sırayı alıp, kupaya veda ediyordu.
Cezayir futbolunun en üst seviyede olduğu 80'li yıllarda 1986'da Meksika'da yer alarak bir kere daha dünya kupası heyecanı yaşıyordu. Lâkin Orta Amerika'daki macera İber Yarımadası'ndaki kadar etkileyici geçmiyor, Kuzey İrlanda karşısında alınan 1-1'lik beraberlikle başlanan turnuva Brezilya ve İspanya mağlubiyetleri ile son bulunuyordu.
1986'dan bu yana aradan geçen 5 turnuvanın ardından Cezayir'in 2010 vizesi alması halinde turnuvada birşeyler yapması kimseyi şaşırtmamalı. Takımın kadrosunda Fransa, Almanya ve İtalya liglerinde top koşturan futbolcular bulunuyor. Madjid Bougherra, Nadir Belhadj, Karim Ziani, Mourad Meghni, Abdelkader Ghezzal ve Rafik Djebbour gibi futbolcuların bulunduğu bir takımın averaj takımı olmayacağını söylersek fazla iyimser olmayız. Cezayir, 24 yıl sonra dünya kupası vizesini aldıktan sonra kıtasında iyi işler yapabileceğini göstermek isteyecektir. Bunun için de kapasiteleri var. Tek sorunları sahaya yansıtıp yansıtamayacakları...

Fotoğraflar: FAYEZ NURELDINE/AFP/Getty Images

2 yorum:

agopist dedi ki...

Cezayir de Türkiye de 2'şer katılmış. Bu sefer Cezayir Türkiye'yi geceçek gibi görünüyor.

futbolvefenerbahçe dedi ki...

Cezayir deyince Porto'da oynayan Madjer aklıma geliyor sadece. Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Bayern'e nefis bir gol atmıştı.