21 Ekim 2009 Çarşamba

asya şampiyonlar ligi'nde son 4


Futbol takviminin alışamadığımız bir noktasında duruyor Asya Şampiyonlar Ligi. Afrikalılar gibi Asya futbolunun kulüpler düzeyinde en büyüğü yılın sonuna doğru belli oluyor. Finale iki kala yarı finallerde ilk maçlar bugün oynanıyor.
İki Arap Yarımadası temsilcisi ile iki Uzakdoğulu yarıfinalde karşılaşıyor. Her takımın şansı birbirine eşit. 2004 ve 2005'te peşisıra iki defa Asya şampiyonu olan Al Ittihad, Cidde'de Prens Abdullah al-Faisal Stadyumu'nda Joshua Kennedy ve arkadaşlarını ağırlayacak. Nagoya Grampus Eight için en büyük sorun 19 derece ve parçalı bulutlu bir havadan, sıcaklığın 38 derece, nem oranının da yüzde 84 olduğu bir şehire gitmek olsa gerek. Üstelik takımın hücumlarına yön veren ismi Naoshi Nakamura'da sakatlığı nedeniyle oynayamayacak. Onun olmadığı son iki J-League maçının kaybedilmesi Nakamura'nın takım için ne kadar önemli olduğunun göstergesi.
Japonlar için Naoshi Nakamura'nın olmaması dezavantaj olsa da Joshua Kennedy'nin fiziksel üstünlüğü de onların saha içerisindeki en önemli avantajı. Avustralyalı forma giydiği bütün Asya Şampiyonlar Ligi maçlarında gol atmayı başardı. Cidde'de de bunu başarırsa şaşırmamak lazım. Suudilerin savunmada çok da uzun topçularının olmadığını düşünürsek Kennedy'nin hava toplarında etkili olmasına şaşırmamak gerekiyor.
Al Ittihad cephesinde ise takım kaptanı Mohammed Noor için bu maçın farklı bir önemi var. Al Ittihad'ın şampiyonlar ligini kazanması halinde turnuva tarihinde kupayı üç defa havaya kaldıran ilk futbolcu olacak Moar. Çok da yaşlı bir futbolcu değil kendisi. Henüz 30'lu yaşların başlarında geziniyor.
Yarıfinalin diğer eşleşmesinde Katar ile Koreliler karşı karşıya geliyor. FC Seoul'u eleyerek yarı finalde iki Korelinin eşleşmesini engelleyen Umm-Salal, Pohang Steelers'a konuk oluyor. Katar liginin para saçmayan nadir ekiplerinden biri Umm-Salal. İki Brezilyalı dışında kadroda Arap olmayan futbolcu yok. Buna karşın Katar fubolunun kulüpler düzeyindeki en büyük başarısını elde etti yarı finale yükselerek. Sezonun ortasında kadroya katılan Asya kıtası tarihindeki en golcü yabancılardan Magno Alves yarıfinalde gollerini sıralarsa şaşırmamak gerek. Pohang Steelers da 1997 ve 98'de kazandığı peşisıra şampiyonlukların ardından kupaya  en fazla yaklaştığı sezonu yaşıyor. Yarı finale gelmişken finalin kapısından sönmek istemez. Üstelik de Denilson'un sezonu gol kralı olarak kapama şansı varken.
İki maçtan Cidde'de oynanacak olanı daha keyifli gibi görünüyor. Gönül ister Joshua Kennedy hatırına Nagoya Grampus Eight - Umm-Salal finalini izlemeyi  7 Kasım'da Tokyo Ulusal Stadyumu'ndaki finalde.

Hiç yorum yok: