5 Ocak 2010 Salı

joel griffiths bilmecesi


Avustralya'da futbolun en önemli gündemi Joel Griffiths. Geçtiğimiz sezonu kiralık olarak Beijing Guoan'da geçiren Avustralyalı futbolcu ligin bitimiyle birlikte Avustralya'ya, Newcastle Jets'e geri döndü. Griffiths'in performansından memnun kalan Beijing Guoan önümüzdeki yıl Asya Şampiyonlar Ligi'nde de mücadele edecek olmasından dolayı Avustralyalı futbolcuyu kadroda tutmak ister. Futbolcunun 2011-2012 sezonuna kadar sözleşmesinin olduğu Newcastle Jets ise bu transfer teklifini önce kabul ediyor -bu iddia futbolcunun menajeri John Denison'a ait- Fakat takımın hücumdaki önemli ismi Fabio Vignaroli'nin sakatlanmasıyla beraber Griffiths'i satmaktan vazgeçiyor A-League ekibi.
Newcastle Jets cephesinde ise durum Çin takımının oynadığı bir oyun olarak nitelendiriliyor. Aynı zamanda futbolcunun imzaladığı sözleşmeye uymadığı ve antrenmanlara çıkmadığından dolayı kızgınlık söz konusu. Takımın en fazla para kazanan ismi olan Joel Griffiths, Pekin ekibine transfer olması halinde Avustralya'da kazandığı paranın iki katından daha fazlasını alacak. Zaten Avustralyalı futboılcunun da Çin'e transfer olmasını istemesindeki en büyük neden bu. Kendisi her ne kadar Dünya Kupası kadrosunda yer almak istediğini söylese ve transferin nedenini bu olarak gösterse de.

Newcastle Jets bütün bu olanlara karşın futbolcunun sezon sonuna Beijing Guoan'a satılabileceğini söylüyor. Fakat Çin takımının bu transferi 11 Ocak'a kadar tamamlayamaması halinde bir anlamı kalmıyor. Çünkü o tarih, takımların Asya Şampiyonlar Ligi'nde forma giyecek futbolcuları bildirecekleri son gün.
Durum böyle karışık bir hal alınca Joel Griffiths ve menajeri John Denison Avustralya Futbol Federasyonu'na başvurdu. Federasyonun yarın ya da perşembe günü konu hakkında karar vermesi bekleniyor. Denison kararın kendileri lehine olma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söylüyor. Newcastle Jets'in sahibi ve aynı zamanda başkanı olan Con Constantine ise Avustralya Futbol Federasyonu'nun kararını futbolcu lehine vermesi halinde ülkede bir kaosa sebep olacağına inanıyor. Hiçbir futbolcunun sözleşmesine saygı göstermeyip, istediğini zaman başka bir kulübe çekip gitmeye kalkışacağını ve bunun da ligin ve Avustralya'daki futbolun gelişimine darbe vuracağını söylüyor ki bunda da haksız sayılmaz Constantine.
A-League'de salary cap (ücret tavanı) uygulaması söz konusu olduğu için futbolculara belirli bir rakamın üstünde maaş verilemiyor. Bu durumda da Avustralyalı futbolcular için Kore, Çin ya da Japon takımlarının yaptıkları yüksek ücretli transfer teklifleri de çekici geliyor.
Bu nedenle Avustralya Futbol Federasyonu'nun Joel Griffiths konusunda vereceği karar Avustralya ve Uzakdoğu Asya takımlarının transfer stratejilerinde önemli değişikliklere neden olabilir...

Hiç yorum yok: