1 Eylül 2010 Çarşamba

transfere harcanan para azalıyor...

İngiliz kulüplerin transferler akıttıkları paralı günlerin sonu gelmiş görünüyor. Transfer dönemini bugün sona ererken, Deloitte'un "Sport Business" grubu da yayımladığı basın bülteniyle transfer sezonunu değerlendirmiş.
Bu yaz İngiliz kulüpleri transfere 350 milyon sterlin harcamış. Bu, geçtiğimiz yıla göre yüzde 22'lik bir azalmayı ifade ediyor. 2009 yazında Premier League'deki 20 kulübün transfer için harcadığı para 450 milyon sterlindi. Bu yaz yapılan harcamaların 125 milyon sterlini Manchester City'nin kasasından çıkmış. Bu meblağ, aynı zamanda kulübün toplam harcamalarının da yüzde 36'sını oluşturuyor. 
Deloitte Sport Business Group Direktörü Paul Rawnsley'e göre, Premier League kulüpleri diğer liglerdeki takımlara göre daha fazla gelir elde ettiklerinden dolayı transfere daha fazla para harcayabiliyorlar.
Buna karşın bu sezon getirilen Premier League maçları için 25 kişilik sabit kadro ve altyapıdan sekiz futbolcunun -Cesc Fabregas gibi örnekler bu gruba giriyor- bulundurulması kuralları transfer harcamalarının azalmasında etkili oldu. 
Premier League kulüplerinin bu yaz daha tutumlu davranmasıyla, İngiltere'de transfere harcanan paranın her yıl rekor seviyede arttığı üç sezonluk dönem de sona erdi.
Diğer ülkelerin liglerinde de benzer bir durum söz konusu. Fransa, İtalya ve İspanya'da bu yaz transfere harcanan para geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 ile yüzde 40 arasında azaldı. Serie A kulüpleri 260, İspanyollar ise 240 milyon sterlini transferler için harcadı.  
Deloitte'un öngörüsüne göre, ekonomik konjonktür iyileşmeden, yayın haklarının değerinde artış olmadan ve kulüp sahipleri nakit akışı sağlamadan, kulüplerin 2008 yazındakine benzer transfer harcamaları yapmaları olanaksız gibi görünüyor...

1 yorum:

Selahattin Bilen dedi ki...

sanırım bunda manchester united ve chelsea gibi iki önemli takımın artık transfer yapmaması önemli rol oynuyor. bildiğim kadarıyla liverpool da bu sene çok para saçmadı. haliyle giderler düştü. şimdi sadece manchester city var.