22 Şubat 2009 Pazar

bir kere daha melbourne - adelaide finali!

Sanki bir dejavu ile karşı karşıyayız. İki yıl önceki gibi takımlar aynı, bu iki takıma ev sahipliği yapacak mekan da aynı. 18 Şubat 2007'de A-League'in 2. sezonunu oynarken finalin adı Melbourne Victory ile Adelaide United'tı. Telstra Home'da oynanan maçta Victory, United'ı dağıtmış yarım düzine gol atarak A-League şampiyonluğunu kazanmıştı. Önümüzdeki hafta pazar günü yine Telstra Home'da Melbourne Victory ile Adelaide United 2008-2009 şampiyonunu belirleyecek "Grand Final"da karşılaşacak. Gerçi her iki takımın kadrosunda da önemli değişiklikler oldu o günden bu yana. Temsil misal Adelaide United'ın başında o finalde John Kosmina bulunuyordu. Bugün ise 2 yıl öncesinin yardımcı antrenörü Aurelio Vidmar var takımın başında. İki yıl önce final oynayan kadrodan ise sadece kaptan Travis Todd duruyor. Melbourne'de United kadar olmasa da değişiklikler söz konusu. 2 yıl öncesinin yedek kalecisi Eugene Galekovic bugün Adelaide kalesini koruyor. Teknik direktör Ernie Merrick hâlâ takımın başında. Michael Theoklitos, Kevin Muscat, Danny Allsopp, Archie Thompson, Rodrigo Vargas ve Grant Brebner da Merrick gibi final oynayan ve şampiyon olan kadrodan 11'de muhafaza edilen isimler. 2 yıl öncesinden bugüne en büyük fark Melbourne Victory'in açık ara favori ilan edilmesi. Bunda istatistiklerin rolü de büyük. Bu yıl normal sezonda ve playofflarda oynanan 5 maçın tümümü kazanan Victory. Üstelik bu ay içerisinde playofflarda oynanan maçları 2-0 ve 4-0'lık sonuçlarla aldı Melbourne. Açık ara üstünlük söz konusu. Adelaide'ın Melbourne karşısında aldığı son galibiyet ise sezon öncesi düzenenlen hazırlık kupasındaki 2-1'lik maç.
Tabi bir de 2 yıl öncesinin hatırlanması söz konusu ister istemez. Adelaide için yoğun bir sezon geride kalmak üzere. Asya Şampiyonlar Ligi'nde kimsenin beklemediğini başardılar ve finale kadar yükseldiler. Asya'da gösterdikleri performasın acısı normal sezonun sonuna doğru çıkmaya başlamıştı. Sakatlıklar, form düşüklükleri Aurelio Vidmar'ın elini kolunu bağlamıştı. Bir de takımdan ayrılan ve ayrılacaklarını açıklayan futbolcular da sorun yarattı. A-League'in en iyi stoperi Sasa Ognenovski'nin takımdan ayrılmasına ve K-League'e gitmesine önce izin verilmedi. Ognenovski'nin sert çıkması üzerine geri adım atmak zorunda kaldı Adelaide yönetimi ve Seongnam Ilhwa Chunma ile anlaşmasına izin verdi. Bu tip sorunların Melbourne maçları dönemine gelmesi ayrı bir talihsizlikti onlar için.
Queensland Roar karşısında oynanan futbol Vidmar'ı biraz rahatlatmış olsa da 10 gün içerisinde 6 gol yenen bir rakiple onun sahasında oynamak hiç de kolay değil. Aurelio Vidmar'ın elinde tarihi değiştirebilme şansı bulunuyor. Bunu başarmak için önünde 1 haftalık uzun bir dönem var. Sasa Ognenovski, A-League'e bir şampiyonluk kupası ile veda etmek isteyecektir. Makedon stoperin takımın lideri olduğunu düşünürsek bu belki de Vidmar'ın en önemli kozu olacaktır. Cassio sol kanat bindirmelerini yapabilir Travis Dodd da son vuruşlardaki etkinliğini gösterirse çoğu Victory taraftarı 55 bin kişilik bir kalabalık önünde sürpriz yapabilir.
Melbourne Victory -Adelaide United
Hyundai A-League Final
28 Şubat 2009, 19.30 AU (10.30 TR)
Telstra Home
FoxSports

Hiç yorum yok: