27 Şubat 2009 Cuma

bir tuhaf İstanbul finali

Arkadaşlara diyordum "şanslıyız ya bizi yuhaf bir final bekliyor İstanbul'da" diye. Dediğimin çıkmak üzere olduğunu UEFA'da son 16 eşleşmelerine bakınca daha iyi anladım.
Sezon başlarken kendime göre gerçekçi bir tahmin yapmıştım UEFA Kupası finali için; Milan, Sevilla ve Tottenham üçlüsünden ikisinin İstanbul'a geleceğini düşünmüştüm eşleşme kurbanı ve ŞL'den gelecek takımlarından bir sürpriz olmadığı takdirde. Evet ŞL takımlarının hiçbiri aşırı güçlü değildi. Lâkin kupanın en formda ekibi "köy takımı" Metalist Kharkiv'in olacağını kim düşünürdü. Hatta onu da geçtim yahu son 16'da iki Ukraynalı'nın birbiri ile eşleşeceği üzerine bahis açan bir insan çıkarmıydı bu koca 5 milyarlık dünyada. Elbette çıkmazdı ama bugün son 16'de 2 Ukraynalı birbiri ile eşleşebiliyor. Onunla da kalmıyor zaten doğalgaz hadisesi nedeniyle birbirlerine "uyuz" olan iki komşunun takımları da birbirleriyle eşleşebiliyor. CSKA Moskova - Shakhtar Donetsk maçı bu turun en sert eşlemesi olmaya adaydır.
UEFA Kupası'ndaki tuhfalıklar sadece bu örneklerle de sınırlı değil. Paul Le Guen'ın rotasyon adı altında 11'in değişmez 4 ya da 5 ismini kenara koyduğu PSG'de çekirge misali sıçramaya devam ediyor. Wolfsburg'u hem Parc des Princess hem de Almanya'da yenerken Makalele, Guily kenarda bankın iyi yerinden maç seyrediyordu. PSG son 16'ya kalırken Marsilya'da onları izleyip 120+penaltılar ile Twente'yi geçti. İstanbul olasılıklarımız arasında PSG - Marsilya finali de bulunuyor hatırlatmakta fayda var. Gerçi Allah saklasın da finale kadar gelemesinler yoksa olan İstanbul'a olur .
Braga, Aalborg ve St. Etienne'in buraya kadar geleceğini kimse tahmin etmezdi. Alan Perrin "UEFA'yı umursamıyorum Ligue 1'e bakıyorum" diye diye son 16'ya kapağı attı. Herhalde amaç UEFA olmayınca maçlara daha rahat çıkılıyor, daha iyi futbol oynanıyor olsa gerek. En azından iki Fransız bize bunu gösterdi. İhtimaller çok. Galatasaray'ı bilemem -Hamburg şu anda kupanın en formda takımı. Martin Jol kısmen rotasyona gitse ve Alex Silva, Trochowski ve Guerrero'yu 11 dışında bıraksa da kadrosu geniş ve belirli bir seviyenin altına düşmüyor. Bordeaux'ya oynanan futbol elbet yetmeyecektir standart topunu sergileyen Hamburg'a- Bu ihtimallerden en kötüsü iki Ukraynalı'nın ya da Aalborg ile Braga'nın oynayacağı bir final olur.
Liverpool-Milan finali seyretmiş bir şehir olarak daha iyi bir UEFA Kupası finali haketmiştik ya neyse...
Hamburg - Galatasaray
Werder Bremen - St. Etienne
CSKA Moskova - Shakhtar Donetsk
PSG - Braga
Manchester City - Aalborg
Udinese - Zenit St. Petersburg
Marsilya - Ajax
Dinamo Kiev - Metalist Kharkiv


Fotoğraf: JOHN THYS/AFP/Getty Images

Hiç yorum yok: