11 Kasım 2009 Çarşamba

duvar yıkılalı...



9 Kasım 1989 insanlık tarihi için önemli bir dönüm noktasıdır. II. Dünya savaşından sonra Dünya'yı etkisi altına alan Soğuk Savaş Berlin duvarının yıkılmasıyla bu tarihte sembolik olarak son bulur.
Berlin Duvarı'nın yıkılması spor dünyası açısından da önemli bir kilometre taşıdır. 89 yılından sonra yaşananları en iyi anlatan isim ise Hristo Stoichkov. Bulgarların gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu o dönemde 23 yaşında ve CSKA Sofya'nın yıldız golcüsü. Gerisini onun ağzından dinleyelim :
- "1966 yılında dünyaya geldim. Bu tarih Berlin duvarının inşaasından birkaç sene sonrasına denk geliyor. Yani duvar öncesini bilmiyorum. Bulgaristan'dan ayrılışım ise 1990 yılında gerçekleşti. Bu iki tarihin hayatımda çok önemli bir yeri vardır."


Barcelona ve Bulgaristan Milli Takımının başarısı için ter döken Hristo Stoichkov şu aralar 2010'da Dünya Kupasının düzenleneceği Güney Afrika'da Mamelodi Sundowns takımını çalıştırıyor.
Stoichkov gibi birçok Bulgar futbolcu Berlin duvarının yıkılmasıyla uluslararası bir kariyere sahip olma şansına ulaştılar. Eğer Berlin duvarı yerinde duruyor olsaydı Kostadinov, Balakov, Letchkov gibi isimleri izleme şansına ulaşamayacaktık.
Bu tarih sadece futbolu etkilemedi. Berlin duvarının yıkılması Atletizm, Boks, Jimnastik, Patinaj gibi sporlarda Rusya, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerden birçok şampiyonun çıkmasını sağladı.

Hiç yorum yok: