9 Ocak 2010 Cumartesi

afrika uluslar kupası avrupa'da düzenlensin!


Gün içerisinde gazeteye yazdığımız Afrika Uluslar Kupası yazısının daha detaylandırılmışımı bloga asmayı düşünürken Togolu futbolcuların antrenman dönüşü uğradıkları saldırı haberi ajanslara düştü. Bizim de gündem birden değişti doğal olarak...
Gerek ajanstan düşen haberlerde gerekse yazılan yazılarda "Kara Kıta"daki güvenlik sorunu irdeleniyor. Afrika kıtası'nda evet güvenlik sorunu var fakat bu her ülkede yaşanacak türden güvenlik sorunu. Organizasyon komitesinin hatası zaman zaman çeşitli olayların yaşandığı Cabinda'yı turnuvanın içerisine dahil etmekti. Böyle bir hata yapılmasa bugün ölen bir kişiyi ve yaralanan dokuz kişiyi konuşmayacaktık.
Olayların yaşandığı yer Afrika olunca  vurmak da doğal oluyor. Sanki 1996 Yaz Olimpiyatlarında Atlanta'da terör saldırısı yaşanmadı ya da 2008'de Yaz Olimpiyatları sırasında bir Çinli Pekin'de Amerikan Voleybol Takımı antrenörünün yakınlarını öldürmedi. Orada da güvenlik sorunları yok muydu acaba...
İnsanoğlu olarak olaylara iki yüzlü bakışımızı Angola'da yaşanılanlarda da sürdürdük.
1990'da Cezayir turnuvaya ev sahipliği yaparken ülke iç savaşa girmek üzereydi. Fakat turnuvada hiçbir olay yaşanmadı. Angola özelindeki şanssızlığı bütün kıtaya mal etmek  de ırkçılıktır.
Gerçi bu olayı yazan bazı blogcu arkadaşlar Mısır ile Cezayir arasındaki olaylara da değinmiş onu terör ve güvenlik ihmali olarak nitelemiş. Orada yaşanılan olayların 1990 Dünya Kupası eleme maçına dayandığından, yaşanılan olaylarda güvenliğin bilinçli olarak sağlanmadığından bihaber olup konu hakkında görüş bildirmek bir nevi Hınca Uluçculuk değil mi?
Çoğu blog çoğu zaman Hıncal Uluç'u söyledikleri ve yazdıkları nedeniyle eleştiriyor haklı olarak. Lâkin Afrika futbolunu takip etmeden, Afrika Uluslar Kupası'yla ilgili iki fikir sahibi olmadan sırf Togo Milli Takımı saldırıya uğradı diye araştırmadan post yazmakta da Hıncal Uluçsal bir davranıştır benim gözümde...

7 yorum:

Kemal Mardin dedi ki...

http://mesalekokusu.blogspot.com/2010/01/afrika-uluslar-savas.html

tanjue dedi ki...

Kısa, öz ve bir o kadar da bilgilendirici olmuş. İşi bileninden öğrenmek lazım herzaman. Peki bundan sonra bu tip olayların yaşanmaması için neler yapılacak bir açıklama falan var mı? Yine bu olaylar sonrası, oraya giden takımlar ya da oyunculardan gelen tepkilerin boyutu nedir? Bunları da senden takip etmek lazım:)

.vatna dedi ki...

.twitterdan yazacaklarım hem kısa olacak hemde cevap vermeyeceksin mustafa taha biliyorum,daha önce yazdıklarıma cevap vermediğin gibi..dünyanın her köşesindeki sporlarla ilgilenmen,merakın saygı duyulası..ama lütfen diğerlerini bu kadar aşağılama..togo hadisesi yaşandı diye,afrika uluslar kupasının akla gelmesi,bu konuda yazılanların cahilliklerle süslü olması vs..saygı duyulası arşivine rağmen bu kadar ukalalık ayıp oluyor..twitterda izlediğim kullanıcı sayısı çok az bunlardan biride sensin..bazı değerli bilgilerin inanki bu kadar ukalalık arasında kaynayıp gidiyor..körlingdir,krikettir,rugbydir bunlar bencede saygı duyulacak sporlar ama göz önünde olmadıkları,medyada hiç yer almadıkları için bu sporlar hakkındaki bilgiler uzun bir zaman ve araştırma gerektiyor..kimseninde senin kadar bunlarla ilgilenicek vakti olduğunu sanmıyorum..bir fırıncının senin ekmek yapmayı bilmemenle dalga geçmesi gibi bir olay bu..saygılarımı sunmuyorum sana,saygılarımı tüm körling dünyasına sunuyorum sana rağmen hala sevimliler

.vatna dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Alper Öcal dedi ki...

Haklı serzenişlerin var. Yazının çoğuna da katılıyorum ama "Angola özelindeki şanssızlık" da çok uç ve naif bir tabir Mustafa.

mustafa taha dedi ki...

Emre,
kusuruma bakma yorumlari simdi kontrol ettim o nedenle biraz gec onaylayabildim.
Afrika Uluslar Kupasi'yla ilgili yaptigim elestiri icin sunu diyeyim haftasonu ekrani ödiye futbol maclari listesi yayinlayip ona Afrika Uluslar Kupasini dahil etmedikten sonra Togo olayinin yazilmasi bence gariptir, ayiptir.
Hakli olabilirsin ama Afrişka futboluna dair iki satir yazmayanlarin Togo'daki olay hakkinda ustun koru yazmasi ve hemen Angolayi ustelik de irkci bir sekilde suclamasi sence de garip degil midir?

.vatna dedi ki...

.benim söylemeye çalıştığım,senin bir gayretin bir çaban var bu konularla ilgili..seninkisi burnunun ucundakini görememek değil,boyununda yetmediği yere uzanabilmek..togo olayı bir haber niteliği taşır,herkes için her yerde haberdir..içinde adebayor gibi bir oyuncununda içinde olduğu kafileye yapılanları yazmak farzdır haberciler için..senin kadar derin bilgisi olmayabilir,bu haber niteliğini fazlasıyla taşıyan olayı anlatmayı isteyenlerin..eleştireceksen geçen yıl hentbolda beşiktaşın avrupadaki başarılarına değinmeyenleri eleştir,kriketi bilmeyenleri değil..