1 Şubat 2010 Pazartesi

dusko vujosevic’in bir keşfi daha: jan vesely

Aleks Mariç sakatlanmış olabilir ama sorun değil Dusko Vujoseviç için. Sezonun MVP’si olmadan Atina’da Panathinaikos yenebiliyorlar genç yetenekleri sayesinde. Bu sefer sahneye çıkan 1990 doğumlu Jan Veselý. Çeklerin 2.10’luk bu genç yıldızı Aralık 2008’den bu yana Partizan’da. Coach Vujoseviç 2.10’luk boyuna karşın Veselý’i small forvet pozisyonunda kullanmayı tercih ediyor zorda kalıp da power forvet pozisyonuna kaydırmadığı sürece.
NBA scoutlarının dikkatini çeken Veselý’nin ilginç bir hikayesi var. İlk önce boyuyla ilgili konuşmak lazım. 2.10 olmasını Jan Veselý için son derece doğal. Annesi eski bir voleybolcu ve boyu 1.91, babası ise Ostrava’da basket oynamış 2.01 boyunda eski bir sporcu.
Jan,16 Yaş Çek Milli Takımı’nın Sloven Takımıyla maç yapmak için Ljubliana’ya gitmesiyle kaderi değişen bir isim. Slovenya takımının antrenörü Veselý’den etkilenir, anne ve babasını onu basketbol oynaması için Ljubliana’da kalması için ikna eder. Ailesi Olimpia ile Geoplin Slovan takımları arasında kararsız kalır. Nihayetinde altyapısının daha iyi olduğuna inandıkları Slovan’ı seçerler. – Ki Zdovc, Lakovic, Boisa, Vidmar, Preldzic, Slokar’ın yetiştiği takım- Ostrava’da lisenin ilk yılını bitirdikten sonra Ljubliana’ya gider Jan Veselý.
Lisede hem İngilizce hem de Slovence öğrenirken Slovan’ın A takımıyla birlikte Adriyatik Ligi’nde oynamaya başlar. Partizanla oynadıkları bir maçta Dusko Vujoseviç’in ilgisini çeker. Karadağlı teknik adam Çek çocuğu izlemeye alır. Henüz 16’sındayken 2007 yazında Partizan Geoplin Slovan ile anlaşır. 1.5 yıl daha Ljubliana’da kaldıktan sonra Belgrad’a gelir. Partizanla antrenmanlara çıkmasına karşın yabancı kontenjanı nedeniyle kadroya sadece Euroleague maçlarında dahil olur Jan Veselý. Gerçi Veselý için ilk etapta kadroda yer almak değil, Dusko Vujoseviç ile çalışmak önemlidir. Partizan’ı tercih etmesinin ana sebebi Karadağlı antrenördür. Vujoseviç de ona güvendiğini kritik maçlarda verdiği önemli sürelerle gösterir. Grup maçlarında Panionios’a karşı 19 sayı 10 ribaund ile oynar. Top 16 maçlarında 24 dakika ortalama ile sahada kalır. Rakamsal açıdan istatistikleri çok etkileyici olmasa da yüzde 83 2’lik yüzdesi ile oynaması şut seçimlerinde doğru tercihler yaptığının göstergesidir.
Bu sezon başında Dusko Vujoseviç onu ilk 5’e çeker. Oynadığı süreler değişken olsa da 2’lik, 3’lük ve serbest atış yüzdelerinde 50’nin üzerinde bir ortalama tutturulur. İstatistikleri etkileyici olmasa da oyunun her iki yönünü de çok iyi oynayabiliyor. Baskı altında iyi işler yapabildiğini geçtiğimiz hafta Atina’da oynanan Panathinaikos maçında gösterdi. 34 dakikada 13 sayı, 6 ribaund, 4 asist ve 3 top çalma ile oynadı.
NBA takımları Jan Veselý’i yakından takip etse de Darko Milicic misali bir hayal kırıklığına uğramamak için Avrupa’da daha fazla pişmesi gerektiğine inanıyorlar 2010 Draftında üst sıralardan seçilme potansiyeli olsa da 1990 doğumlu basketbolcunun. Zaten halihazırda Partizan ile beş yıllık bir sözleşmesi var Çek basketbolcunun. Jiri Welsch’in izinden gitmesi için en az iki ya da üç yıla ihtiyacı var. Muhtemelen de PAO, Olympiakos ya da Real Madrid gibi kulüpler Partizan’dan onu koparmak için uğraşacaktır. Kendisi de Real Madrid, Barcelona ya da CSKA Moskova’da oynamanın keyifli olacağını düşünüyor.
Partizan’ın Eylül ayında çıktığı Amerika turunda çıplak gözle izlendi Jan Veselý. Dusko Vujoseviç Denver maçında Carmelo Anthony’i savunmakla görevlendirdi. 11 dakikada 5 faul aldı genç Çek oyuncu. Phoenix maçında ise 16 sayı ile Partizan’ın en skorer ismiydi.
Dusko Vujoseviç, Jan Veselý ile özel olarak ilgilenmeye devam ediyor. Onu takım liderlerinden biri yapmaya uğraşıyor. Her antrenmanın ardından Çek oyuncu özel olarak şut çalıştırılıyor. Bunun yanı sıra fizik olarak kendini geliştirmesi için ağırlık da çalışıyor Veselý. Zaten bu yıl daha iyi performans göstermesini ve savunmada kendini geliştirmesini de yapılan bu özel çalışmalara bağlıyor.
Jan Veselý, Partizan taraftarları tarafından da çok seviliyor. Hatta kendisine Sırp vatandaşlığına geçmesi ve Sırbistan adına oynaması için teklif bile yapıldığı söyleniyor. Veselý bu teklif için mutlu olduğunu fakat Çek Cumhuriyeti Milli Takımı’ndan başka forma giymeyeceğini söylüyor.

Hiç yorum yok: