1 Şubat 2009 Pazar

super bowl ekonomisi

Super Bowl'un sportif sonuçları kadar ekonomik sonuçları da önem teşkil ediyor özellikle de final maçına ev sahipliği yapan yerel ekonomiler için. Tampa Bay'de binlerce konuğa ev sahipliği yaparken bir yandan da bu işin parasını kazanmak istiyor doğal olarak. Fakat rakamlar Birleşik Devletler'in içerisinde bulunduğu ekonomik krizin Super Bowl'u da vurduğunu gösteriyor. Normal bir Super Bowl haftasonunda etkinliğe ev sahipliği yapan şehirdeki otellerde kalacak oda bulamazsınız. Fakat Tampa'da hâlâ boş otel odaları bulmanız mümkün. Bunun yanında Sport Illustrated, Playboy'un geleneksel olarak düzenledikleri Super Bowl haftasonu partileri bu yıl düzenlenmiyor. Playboy'un geçen yıl Phoenix'te düzenlediği biletlerinin 2 bin 3 bin dolar arasında fiyatlara satılan partiye 2 bin 500 kişi katılmıştı. Bu yıl bu rakamın yarısının bile partiye katılmayacağını öngörülüyordu.
Super Bowl'un değerini ve önemini belirten başka bir gösterge de bilet fiyatları. Geçtiğimiz yıl satışa çıkan 1000 Super Bowl biletleri 300 ile 500 dolar arasında fiyattan alıcı bulmuştu. Bu hafta içerisinde -insanların ellerindeki biletleri sattığı ve aldığı bir site- Stubhub'da Super Bowl bileti 2 bin 513 dolara alıcı buldu.
Super Bowl organizasyon komitesi direktörü Reid Sigmon etkinliğin şehre 300 milyon dolar kazandıracağını söylese de PricewaterhouseCoopers'ın Ocak ortasında yayımladığı bir çalışma bu kadar iyimser bir tablo ortaya koymuyor. Şirketin yaptığı analize göre Tampa Bay'in Super Bowl'dan elde edeceği ekomomik getiri 150 milyon civarında. Ki bu rakam geçtiğimiz yıl Glendale, Arizona'da yapılan XLII. Super Bowl'a gçre yüzde 22'lik bir azalışı ifade ediyor.
Super Bowl ekonomisi ile ilgili psotu bir tablo ve ilginç bir notla bitirelim. Tampa Bay'in en ünlü tavuk kanatçısı olarak kabul edilen "Press Box" bugün 12 ile 15 bin arasında tabuk kanadı satacağını ön görüyor. Bu rakam geçtiğimiz yıl aynı gün 7 bin ile 9 bin arasındaydı. (Tavuk kanatlarının parçası 20 dolar) Alttaki tabloda da PricewaterhouseCoopers'ın bir çalışması. Daha önceki yıllarda Super Bowl'a ev sahipliği yapan şehirlerin ekonomik getirisini gösteriyor söz konusu tablo.

Hiç yorum yok: