20 Ağustos 2009 Perşembe

dini gol sevinçleri

FIFA sahalarda atılan gollerden sonra yapılan dini gol sevinçlerini yasaklamak için harekete geçmiş. Haber İspanya'nın As gazetesinden, Avrupa'nın diğer spor gazetelerinde de vardır kesin ancak daha bakamadım..
Detaya inecek olursak, bu karar Brezilya'nın ABD ile oynadığı Konfederasyon Kupası finalinde sergilenen görüntüler sonrasında verilmiş. Maçı izleyen Danimarka Futbol Federasyonu Başkanı Jim Stjerne Hansen dini konuların futbol sahalarında yerinin olmadığını açıklamış.
Bu tür sevinç gösterilerini yasaklamayı hedefleyen Sepp Blatter'e ilk itiraz Vatikan'dan gelmiş. Juan Pablo II Derneği Başkanı Eddio Constantini "Kutsal inancın futbol dışında olduğunu söylemek yanlış olur, umarım aldıkları kararı gözden geçirirler" demiş.
Bu sıralar futbolda sportif performans hariç her şey tartışılıyor. Para, din, seks bütün konular karıştırılıyor...
Bakalım bu tür eksantrik konular daha ne kadar sportif başarıların önüne geçmeye devam edecek...

3 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

Bu diniyse elleri yukarıya kaldırarak sevinmek de dini.

Bunun önüne geçemez FIFA.

Bıraksınlar sahayı, tribünü bu kadar kısıtlamayı. İnsanlar coşkularını istedikleri gibi yaşasınlar.

Alper dedi ki...

Kaká'nın "teşekkür ederim tanrım" manasındaki gol sevincini, Nobre'nin maç başlamadan önceki duasını, "İsa'nın Çocukları" adlı dinî gruba mensup Brezilyalıların sevinçlerini, Ankaraspor'lu Madiou Konate'nin secdesini.....

Bunları yasaklayamazsınız. İnsanların gol attıktan sonraki en saf sevinçlerine kilit vuramazsınız. Kaldı ki; sert yasalar yüzünden zaten oldukça kısıtlı sevinçler yaşanıyor; Gaziantepli De Nigris yüzüne maske taktı diye ceza almıştı, hatırlar mısınız?

mete1907han dedi ki...

tutukuyla koşuşan onbir çocuğun ufacık bir kupa olduğuna veya bilmem kaç milyon doların banka hesabında olacağına inandırmak mı yoksa onlardaki inancı bu şekilde manevi şeylerle donatılmasına göz yummak mı?

Aklıma direk Ferguson geliyor geçen Chelsea'ye karşı kaybettikleri kupa maçında maçtan sonra gidip hakeme bağırıp çağırması bana öyle anlamlı gelmişti ki. O adamın o kupadan kaç tanesini aldığını hatırlayamayız belki ama aynı adam sonuncusuna da aynı inançla çıktığını görürüz.


Bu kadar inanç dolu bir oyunda bu tür manevi duyguları köreltmek maalesef futbolu langırta çevirmek gibi bir şeydir ki o zaman da kimse oturup futbol izlemez sadece langırt satışlarında patlama olur