26 Aralık 2009 Cumartesi

yüzme 2009...


Michael Phelps’in alem yaparken çekilmiş fotoğraflarının basına düşmesi sonucunda almış olduğu cezayla 2009’a başlamıştık. Phelps, Roma’daki Dünya Şampiyonası için mart ayında antrenmanlara başlarken sezonun ilk dünya rekorları haberleri de Montpellier’den geliyordu. Fransa Ulusal Yüzme Şampiyonası’nda Alain Bernard ve Frederick Bousquet ikilisi 50 ve 100 metrede dünya rekorlarını kırarken, yılın renkli geçeceğinin haberini veriyordu.

Temmuz ayına gelindiğinde yüzmeseverleri dünya şampiyonası heyecanı sarmıştı. Roma’da Michael Phelps’in beklenen performansı sergileyip sergileyemeyeceği merak ediliyordu. Amerikalı yüzücü, dünya şampiyonasından ikisi takım performansı olmak üzere dört altın ile dönerken Milorad Čavić’i Pekin’den sonra Roma’da da geçti. 200 metre serbestte altın madalyayı dünya rekoruyla Phelps’e bırakmayan Paul Biedermann, 400 metrede de dünya rekorunu kırıyor, Almanya’da yılın sporcusu seçiliyordu.

Roma’da Asyalılar'ın onurunu Çinliler ve Japonlar korudu. Bayanlar takım yarışlarında altın madalyaları kimseye bırakmayan Çin, bireysel performanslarda da iki altın madalya ile dikkat çekiyordu. Japonya ise yüzmeye yaptığı yatırımın meyvesini Junya Koga’nın 100 metre sırtüstünde aldığı altın ile kutluyordu.
Kirsty Coventry Roma’da da zoru başarıyor, teknoloji ürünü mayoları kullanmadan 200 metre sırtüstünde dünya rekoru kırarak altın madalyayı kazanıyordu.
Şampiyonanın sürprizlerinden 16’lık genç kızımız Sarah Sjöström, Inge de Bruijn’un dokuz yıllık dünya rekorunu tarihe gömerek 100 metre kelebekte şampiyon oluyordu. 43 dünya rekoru izlediğimiz Roma’nın hayal kırıklıklarından biri de Stephanie Rice’tı. Avustralyalı yüzücü dünya şampiyonasından bir bronz madalyadan daha fazlasıyla dönmeyi bekliyordu.

Roma'da atlama yarışmalarında Çinliler favoriydi. Fakat büyük bir sürpriz yaşandı ve Meksikalı Paola Espinosa kadınlar 10 metre platformda olimpiyat şampiyonu Chen Ruolin'i geride bırakarak dünya şampiyonluğunu kazandı. Dünya şampiyonaları ve olimpiyatlarda üst sıralarda fazla yer almayan bir isimdi Meksikalı Espinosa. En önemli uluslararası başarısı Pekin 2008'de 4. sırada yer almasıydı Espinosa'nın. Ki ilk 3 ile arasında puan açısından büyük fark bulunuyordu. Meksikalı sporcunun altınları Pan American ve ünivesite oyunlarında kazandıklarından ibaretti. Zaten dünya sıralamasında da 27. sırada bulunuyordu Roma'daki yarışmalar öncesinde. Roma'da da yarı finalde yarışacak sporcular arasına 18. ve son sırada kendini atabildi. Bu, Paola Espinosa'dan altın madalya kazanmasını Dünya Yüzme Şampiyonaları tarihindeki en büyük sürprizlerden biri yapıyordu.
Roma'da alınan altın madalya Meksikalı sporcu kadar onun Çinli antrenörü Ma Jin için de büyük bir önemi vardı. 2002 yılında Meksika ile Çin arasında yapılan sportif anlaşma çerçevesinde Orta Amerika ülkesine giden 34 Çinli antrenörden biriydi Ma Jin. Yaklaşık 4 yıldır Espinosa ile çalışıyor Çinli antrenör.

2009’un unutulmazlarından biri de César Cielo Filho’ydu. Roma’da hem 50 hem de 100 metrede elde ettiği dünya şampiyonluklarının yanı sıra iki kategoride de dünya rekorlarını eline geçirdi Brezilyalı yüzücü. Böylece Brezilya spor tarihinin en başarılı sporcuları arasında kendine yer buldu Filho.
Aralık ayında Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’na İstanbul ev sahipliği yaparken László Cseh, Federica Pellegrini, Sanja Jovanović ve Evelyn Verrasztó’nun dünya rekorlarına canlı canlı şahitlik etme şansını yakaladık.

Luca Marin ile yaşadığı çalkantılı ilişkinin ardından kendini ancak Frederick Bousquet sayesinde toparlayan Laure Manaudou, eylül ayında yüzmeyi bıraktı. Sporu bıraktığını açıklayanların arasına yılın son günlerinde Libby Trickett da eklendi.
2009 dünya rekorları açısından çok özel bir yıldı. Uluslararası Yüzme Federasyonu'nun (FINA) teknolojik mayoların kullanımını önümüzdeki ocak ayından itibaren yasaklaması uzun bir süre dünya rekorlarından mahrum olmamız anlamına gelebilir.

2 yorum:

K. A. dedi ki...

Laure Manaudou ah ah diyorum başka bir şey demiyorum. Federica'yı suçlayacağım sonsuza kadar Laure konusunda. Luca Marin'de insan değil. Yazıktır ki Laure kariyerini olimpiyatlarda sadece birer altın, gümüş ve bronz ile biterecek biri değildi kesinlikle.

FINA World Championships'de senkronize yüzmede İspanyollar ve Ruslar hem bireysel hem takımda es geçilmemeli bence. İki ülkenin sporcuları muazzamdı. Rusların 6 altın, İspanyolların 1 altın 7 gümüş alması...

tr13d dedi ki...

Laure kendi etti kendi buldu diyorum ben de... Hele ki mevzuda Federica en suşsuzu.. gerçi Laure'nın elinden herbir şeyi kapması evet bir zalimce ama, napsın kız rekor mu kırmasın canım.. :))