27 Aralık 2009 Pazar

bisiklet 2009...


Spor tarihi büyük geri dönüş öyküleri ile bezelidir. Lakin sadece bir ligi, organizasyonu değil tüm sporu, küresel spor haritasında ilgi dağının tepelerine çıkarabilen bir büyük yıldız yine vurdu damgasını yıla. 38 yaşındaki Lance Armstrong üç buçuk yıllık aranın ardından bu sefer kanserden değil de emeklilikten kurtulup selesine tekrar otururken yollara koyulacağını açıkladığında yılın renkli geçeceği besbelliydi. Columbia treni yardımlı Mark Cavendish jetinin yetişilemeyen hızı, Andy Schleck’in yükselen yıldızı, Bradley Wiggins’in evrimi, “İsviçre Saati” Cancellara’nın zamana hükmedişi, “Rumble in the Jungle”ı geride bırakan Contador vs. Armstrong düellosu... Satırbaşlarını sayarken bizi yoracak kadar yoğun, uzun süren sezonu, değerlendirirken başlıklara ayırmak sanırım sağlıklı olacak.
Yılın Bisikletçisi
Sezon içerisinde gerçekten çok iyi performanslar vardı. Ancak ödülü paylaştırmak yararlı olacak. Lakin üç bisikletçi de tüm yıla kendi kategorisinde müthiş hükmetti. Birinin BBC yılın sporcusu ödülünde Jenson Button’a geçilmesi dahi tartışma yarattı. İrlanda ve İngiltere arasında yer alan ve işin ilginci motosiklet yarışları ile ünlü Isle of Man’den (Man Adası) çıkan 24 yaşındaki süper yetenek Mark Cavendish’in başardıkları inanılmazdı. Fransa Turu’nda 6 etap zaferi, Giro’da 3 etap, Milan-San Remo klasiği. Diğer tarafta İtalyan ailenin İsviçre saati mükemmelliğinde işleyen evlatları Fabian Cancellara’nın zamana karşı disiplinini hem sezon yarışlarında hem de kendi evindeki Dünya Şampiyonası’nda domine edişi. Ve assolistimiz: Alberto Contador. Takım içi çekişmeler bir yana Tour de France’da tırmanışlara hükmedişi, bazen hatalı demeçler verse de olağanüstü yeteneğiyle bu listede.

Yılın Yarışı
Üç büyük tur da çok keyifli geçmesine rağmen bu yılki birbirinden keyifli yarışlar arasında iki final özellikle dikkat çekiciydi. Bir tanesi Paris-Roubaix’i kazanırken Tom Boonen’in Arnavut kaldırımı taşlı yollarda gösterdiği performans diğeri de Milan-San Remo yarışının son 100 metresinde yaptığı atakla Mark Cavendish’in çizgide Heinrich Haussler’i geçişi.
Yılın Takımı
Kuşkusuz Astana... Sadece UCI sıralamasında Contador ve Armstrong’un 1 ve 3 numarada olmasından dolayı değil; finansal zorluklar yaşanıp buna rağmen tüm yıldızları bir arada tutmasıyla ve başarılar kazanmasıyla da ilk sıraya oturdu. Her ne kadar Contador ve Armstrong liderlik çekişmesi yaşasa da.

Yılın Gelişim Gösteren Bisikletçisi
Alman kökenli Avustralyalı Haussler çok az bilinen bir bisikletçiyken Tur’da 13. Etap zaferi ve istikrarlı performanslarıyla bu ödülü fazlasıyla hak etti. Philippe Gilbert’in sonbahar klasikleri şovu ve Tyler Farrar’ın çıkışı da listeye alınabilir. Andy Schleck de Liege-Bastogne -Liege yarışını kazanıp üstüne Tour’da ikinci olunca rüştünü ispat konusunda sağlam adımlar attı. Özel ödülümüz ise pist bisikleti kökenli İngiliz Bradley Wiggins’in 7 kilo verip muazzam bir tırmanışçıya dönüşmesine gidiyor. Darwin bile şaşırırdı.
Yılın Dakikası
Bir tanesi Alberto Contador’un Pireneler’de son kilometrelerde yaptığı inanılmaz atak, diğeri de Dünya Şampiyonası yarışında kazanırken Cadel Evans’ın bitime 5 kilometre kala yaptığı fevkalade atak anı. Özel ödülümüz ise Fransa’da takım zamana karşı etabından sonra Cancellara’nın eliyle saatini ve “0” rakamını gösterdiği ana gidiyor.

Hatırlanacaklar
Türkiye Bisiklet Turu’nun başarısı, Chris Horner’ın neredeyse ayda bir kemiğini kırması. Levi Leipheimer’ın da onu yalnız bırakmaması. Rus Denis Menchov’un Giro zaferi, Alejandro Valverde’nin La Vuelta başarısı... Belçikalı Frank Vandenbroucke’nin 34 yaşında zamansız ölümü...
Unutulacaklar
Türkiye Bisiklet Turu’nda Daryl Impey’in (solda) düşüşü, Danilo di Luca’nın dopingi...

by Caner Eler

3 yorum:

Yusuf Kenan Çalık dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Yusuf Kenan Çalık dedi ki...

Yılın bisikletçisinde Philippe Gilbert'i eklesek olmaz mı ? :)

Coppa Sabatini, Paris-Tours, Tour du Piemont ve Tour de Lombardie'yi aynı sezonda kazanması büyük bir başarı değil mi? :)

Aynı zamanda Liege Bastogne Liege'de ve Tour des Flandres'da fena değildi...

K. A. dedi ki...

Yılın dakikasına Giro'da son etapta Denis Menchov'un düşüşü de eklenebilir bence. Rabobank ekibi bisikleti hemen sağladı Menchov'a. Televizyonda düşüşünden sonra Di Luca gelmişti ekrana. "Kazanabilir miyim acaba?" dercesine izliyordu.Gelişim Gösteren Bisikletçilere de Edvald Boasson Hagen girer rahatlıkla. Haussler'de girebilir. Milan-San Remo performansı ve Tour etabı kazandı. Yılın takımı için de Team Columbia HTC diyorum. Kadrosundan çok isim gitti, yeni bir çok genç isim geldi. Bob Stapleton müthiş bir direktör.