10 Ocak 2010 Pazar

togo or not to go...


İşte bütün mesele bu !

Afrika Kupası maçına çıkmak için otobüsle Angola’dan geçmekte olan Togo kafilesinin uğradığı silahlı saldırı herkesde üzüntü yarattı. “Atmacalar” lakaplı Togo ulusal futbol takımının otobüs şoförü, yardımcı antrenörü ve basın sözcüsü hayatlarını kaybetmiş durumda. İkinci kaleci ise Johannesburg'da tedavi görmekte  Dileğimiz diğer yaralılar içinden başka ölen çıkmaması.

Bu üzücü olaydan hemen sonra bölgedeki güvenlik sorunları tekrar gündeme geldi ve turnuvanın iptal edilebileceğini düşünenler, temenni edenler oldu. Oysa böyle bir şeyi, yani turnuvanın iptal edileceğini düşünmek bile günümüz futbol dünyasının gerçeklerinden uzak olduğumuzu gösterir. Bugün hemen her spor dalı bir endüstriye dönüşmüşken sporların en popüleri futbol bu tür endüstrilerin en tepesine çöreklenmişken alt tarafı(!) 3 Togo’lu öldü diye(!!) milyar dolarlarla ifade edilen organizasyon bütçelerinden vazgeçme kararı alacak babayiğiyit tanımıyorum.

Şöyle bir düşünün, bundan 15-20 yıl önce Bayan Futbol Takımlarının nerede kiminle maç yaptıklarını bile bilemezken, şimdi onlar adına düzenlenen dünya şampiyonalarını naklen izliyoruz. Dahası, Bayan Futbol Şampiyonaları’nın U20, U17 seviyeleri düzenleniyor ve canlı yayınlarla futbolseverlerin evlerine kadar iletiliyor.

Eskiden bir tek Dünya Kupası’nı, orjinal adıyla WORLD CUP’ı bilirdik... Şimdi CONCACAF, CONMEBOL, CONFEDERATION CUP, OLYMPIC FUTBALL GAMES, AFC ASIAN CUP, CAF AFRICAN CUP diye sıralamakla bitmiyor. Hatta eskiden “sen git kumda oyna” diyerek küçümsediğimiz plaj futbolu bile şimdi BEACH SOCCER adı altında FİFA’nın “tamamen duygusal”(!) organizasyonlarından biri olmuş durumda.

Dolayısıyla Afrika Uluslar Kupası’nın iptal edilmesi söz konusu olamaz. Hatta Togo’nun turnuvadan çekilmesi içinde bulundukları B grubunun diğer takımlarını Fildişi Sahilleri, Burkina Faso ve Gana’yı da etkileyecek. Togo’nun onlarla yapacağı maçları, dolaysıyla o maçlardan beklenen yayın, sponsorluk, reklam vb getirileri de etkileyeceği için, futbol endüstrisi bundan hiç hoşnut olmayacaktır.

Tam da bu satırları yazarken bir arkadaşımdan mail geldi, “TOGO maçlara çıkacakmış” diye!

Sayın Blatter Togo futbol federasyon başkanına dün bir “geçmiş olsun” mesajı yollamıştı. Muhtemelen onlara yaralarını sarmaları için birkaç milyon dolar göndereceklerinin de müjdesini vermiştir. Eh! o zaman aynı Blatter “çıkın şu maçlara” diye rica da etmiştir.

Yani yazıya yanlış giriş yapmışım,
Mesele “Togo or not to go” değilmiş,
Gördüğünüz gibi mesele
“To pay or not to pay !” meselesi !

by taytay

1 yorum:

tr13d dedi ki...

başlık bitirdi beni...