8 Mayıs 2009 Cuma

asya şampiyonlar ligi'nde son durum

Asya Şampiyonlar Ligi'nde grup maçlarının sonuna gelindi. Gelecek hafta oynananacak maçlardan sonra son 4 takımın da belirlenmesiyle son 16 maçlarına geçilecek.
Son haftaya 3. sırada giren Şenol Güneş'in takımına bir mucize gerekiyor. Çin ekibi Shandong Luneng ile aynı puanda bulunan FC Seoul, Gamba Osaka deplasmanına gidiyor. Grup maçlarının en başarılı performansını gösteren ve 15 puan alıp sadece 2 gol yiyen Osaka'yı deplasmanda yenmek de yetmiyor Korelilere. Grubun diğer son hafta maçında Shandong Luneng'ın kendisi sahasında grubun averaj takımı Endonezya temsilcisi Sriwijaya'ya takılması gerekiyor ki FC Seoul son 16 vizesini alsın. Ki bu durum da "çıkmadık candan umut kesilmez"den ötesi gerekiyor. Gerçi evinde oynadığı Gamba Osaka maçını kaybedip, öne geçtiği Shandong maçından 1 puanla ayrılınca böyle bir sonuç da normal.
Asya futbolunun kulüpler düzeyindeki hakiminin Japon ekipleri olduğunu grup maçlarında bir kere daha anladık. Bir nevi Asya'nın İngilizleri olan Japon takımlarının 4'ü birden gruplarını lider olarak tamamladılar. Ki bu takımlar arasında tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Kawasaki Frontale de var.
Asya Futbol Federasyonu'nun bu yıl uygulamaya koyduğu coğrafi bölgelerdeki yakınlığa göre grupları şekillendirme stratejisi Suudi Arabistanlılar'ın işine yararken, İran ekipleri büyük hayal kırıklıkları yaşadı. Coğrafi farklılıkların ön plana çıkmadığı grup maçları sonunda Suudiler de Japonlar gibi 4 takımla birlikte son 16'ya kalmayı başardılar. Hatta iki Suudi ekibi Al Ettifaq ile Al Hilal birbirleriyle eşleştiklerinden şimdiden bir Suudi takımının son 8'e kaldığını da söyleyebiliriz.
Grup maçları sonunda son 16'ya giremeyen sürpriz takımlar da oldu. Abel Braga'nın çalıştırdığı, Rafael Sobis ve Fernando Baiano'nun yer aldığı Al-Jazira tek mağlubiyet almasına karşın, geri kalan bütün maçlarını berabere tamamlayarak gruplardaki en büyük sürprizini yaptı. Yine İran ve Asya futbolunun iki önemli ismi Esteghlal ile Sepehan gruplarında son sırada yer aldılar. İran futbolunun son 16'ya kalan tek temsilcisi Persapolis oldu.
Son 3 sezondur Asya Şampiyonlar Ligi'nde yer alan Avustralyalılar ise fikstürlerinin azizliğine uğruyorlar. Sezonu şampiyon olarak kapatan takımın bir sonraki sezonda katılabildiği Şampiyonlar Ligi maçları Avustralya'da ölü sezona denk gelmesi nedeniyle takımlar istedikleri performansı sergileyemiyorlar. Central Coast Mariners grup maçlarını galibiyet alamadan tamamlayacak gibi. Newcastle Jets ise Ulsan Hyundai deplasmanından beraberlikle dönmesi halinde son 16 vizesi alıyor.
Geçtiğimiz yıl Bunyodkar ile yarı final gören Özbek futbolunun Asya Şampiyonlar Ligi'ndeki yükselişi bu yıl da devam ediyor. Pakhtakor Taşkent grup lideri olarak son 16'ya kalmayı başardı. Bunyodkar ise BAE temsilcisi Al-Shabab Al-Arabi ile Taşkent'te oynayacağı maçtan mağlubiyet ile ayrılmazsa son 16 mücadelesinde yer alacak. Son hafta öncesinde son 16'ya kalan 12 takım ve son 16'daki 4 eşleşme de kesinleşti.

Pakhtator Taşkent - Umm-Salal
Al-Ettifaq - Al-Hilal
Gamba Osaka - Pohang
Al-Ittihad - Persapolis

Son maçlar öncesi öngörülerimiz bu 12 takıma Shandong ve Suwon'un da katılacağı yönünde. Diğer 2 bilet için ise top yuvarlaktır demek gerekiyor herhalde...

Hiç yorum yok: