Asya futbolunun bu haftaki en önemli gündem maddesi cuma günü yapılacak olan başkanlık seçimleri. 2002'den beri görevde olan şimdiki başkan Katarlı Mohamed Bin Hammam'a ilk kez bir rakip çıkıyor; Bahreyn Futbol Federasyonu Başkanı ve Kraliyet ailesi üyelerinden Şeyh Salman Bin İbrahim Al-Khalifa. Seçimler öncesinde Hammam ile Al-Khalifa arasındaki propaganda savaşları siyasi liderlerinkini aratmıyor. Sepp Blatter ve Michel Platini'nin desteğini arkasına alan Mohamed Bin Hammam seçimleri kazanacağından oldukça emin. Al-Khalifa ise hem söylemiyle dikkat çekiyor hem de FIFA Başkan Yardımcısı Chung Moon-jong ve Asya Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Peter Velappen'in desteğini almış durumda.
Salman Bin İbrahim Al-Khalifa'nın başkanlık için aday olarak çıkmasını Don Kişotçuluk olarak değerlendirmek mümkün. Çünkü Mohamed Bin Hammam'ın 1996'da FIFA İcra Komitesi'ne seçilmesinin ardından girdiği hiç bir seçimde karşısına rakip çıkmamış. Bu durum, cuma günü yapılacak seçimleri de özel kılıyor.
Yeri gelmişken Asya Futbol Federasyonu hakkında biraz da bilgi vermek gerekiyor. Asya Futbol Federasyonu 8 Mayıs 1954'de Manila'da 12 üyeyle kurulmuş. En son Avustralya ve Doğu Timor'un katılmasıyla üye sayısı 46'ya kadar çıkmış durumda. Federasyonun 55 yıllık tarihinde 9 başkan görev yapmış. Federasyonun ilk başkanı Abdul Rhaman Putra al-Haj aynı zamanda en uzun süreli görev yapan başkan. 1957 ile 76 yılları arasında Asya Futbol Federasyonu Başkanlığını yürüten Abdul Rahman Putra aynı zamanda Malezya'nın da ilk başbakanı. Asya Futbol Federasyonu'nun merkezi Kuala-Lumpur'da bulunuyor.UEFA'dan sonra en büyük kıta futbol federasyonu olan Asya Futbol Federasyonu'nda seçim çalışmalarında iyi işler çıkardı Salman Bin İbrahim Al-Khalifa. Asya kıtası için 2018 ve 2022 Dünya Kupalarına 6 Asya ülkesi aday oldu. Al-Khalifa'ya göre AFC bu ülkelerden en fazla şansı olanı desteklemeli, diğer ülkelerde bu aday ülkeye destek vermeli. Bunun yanı sıra özellikle Asya kıtasının ve dünyanın en kalabalık iki ülkesi Hindistan ve Çin'de "grassroots" olarak bilinen "herkes için futbol" kavramını daha da yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyor Bahreynli başkan adayı. Al-Khalifa'nın hedefleri bu vaadlerle de sınırlı değil. Asya futbolunun ve yerel liglerin kalitesini arttırak daha fazla sayıda Asyalı futbolcuyu Avrupa'nın önemli liglerine yollarken diğer yandan da Avrupalı önemli topçuları Asya'ya getirmek hedefinden de bahsediyor. Gerçi bu son vaadi biraz fazla ütopik buldum. Bu seçim kampanyasının kibar görünen yönü. Diğer taraftan Salman Bin İbrahim Al-Khalifa mevcut başkan ve rakibi Mohamed Bin Hammam'ı demokratik olmamakla suçladı ki bu açıklamalar Bin Hammam cephesinden tepki topladı. Tabi Bin Hammam'ın suçlamalarına karşı kayıtsız kalmadı Al-Khalifa. O da Reuters'e varolan sürecin insanların demokrasi ve şeffalık için savaşması olarak değerlendirdi. Bin Hammam ile kişisel bir sorunu olmadığını söylerken, onun kendisini destekleyen bütün herkesi baskı altına almakla suçladı. Karşılıklı suçlamalar sürerken halihazırda son kontralar yapılıyor. Seçimin sonuçlarını büyük oranda Batı Asya ve Uzak Doğu ülkelerinin vereceği oylar belirleyecek. Hintli üyeler Mohammed Bin Hammam'dan yana oy kullancaklar. Koreli delegelerin ise kime oy vereceği daha belli değil. Onların vereceği oylar kim bilir belki de Asya'nın futbol vizyonunda önemli değişikliklere neden olacak. Bahreynli ile Katarlı'nın düellosunda kimin galip geldiğini, seçim ve ardından yaşanan gelişmeleri bir aksilik olmazsa hafta başında yazmayı planlıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder