30 Mayıs 2009 Cumartesi

ligue 1'e çıkamayınca...

Ligue 2'de sezon tamamlandı. Son haftaya ikinci sırada giren Strasbourg, Montpellier deplasmanından 2-1'lik mağlubiyetle dönüp; Boulogne da küme düşen Amiens'ı farklı geçince Ligue 1'e yükselen şanslı son iki takım Montpellier ve Boulogne oldu. Neredeyse bütün sezon boyunca ilk üç sırada yer alan Strasbourg'un son hafta lige çıkma hakkını kaybetmesi hem futbolcularda hem de taraftarlarda büyük bir travma yaratmıştır.
Montpellier Ligue 1'in eskilerinden. 2002-2004'te düştükleri lige tam 5 sezon sonra geri dönüyorlar. Takımın en karizmatik ve bilinen ismi Rolland Courbis. Bakalım kurt teknik adam Ligue 1'de kendininde söz ettirmeyi başaracak mı tekrardan. Yeri gelmişken 37'lik Bruno Carotti de hâlâ iş yapıyor Montpellier'de.
Ligue 1'in diğer yenisi Boulogne, Franck Ribéry'nin top koşturduğu takımlardan. 111 yıllık bir kulüp olmalarına Ligue 1'de ilk kez yer alacaklar. Zaten takımın kaderi de 2004'te teknik direktörlüğe gelen Philippe Montanier ile değişmiş. Montanier, 2005'te henüz o zamanlara amatör ligde olan Boulogne'u Coupe de France'da çeyrek finale çıkartarak kendinden bahsettiriyor. Aynı yıl Ulusal Lige, 2 sezon sonra 2006-2007'de ise Ligue 2'ye çıkıyor Bolougne. Philippe Montanier'nin takımı geleneğini devam ettirip her ligde 2 yıl geçirme uygulamasını Ligue 2'de de sürdürdü ve 2009-2010 sezonu için Ligue 1'deki kontejanlardan birini kaptı. Boulogne başlı başına ele alınması ve incelenmesi gereken bir konu aslında.
Neyse bizim bu postu asıl yazma nedenimize dönelim. Yukarıdaki fotoğraflar Metz - Guingamp maçından. Son haftaya 60 puanla giren Metz'n ilk 3'te yer alması ve Ligue 1'e tekrar yükselmesi çok zayıf bir ihtimaldi. Guingamp'ı 2-0 yenmelerine karşın üstlerindeki takımlardan ikisi de kazanınca lige çıkma vizesini alamadılar doğal olarak. Metzli taraftarlar da Ligue 1'e çıkamama ihtimaline karşı hazır geldiklerini maç sonrası Stade Municipal Saint-Symphorien'i savaş alanına çevirerek gösterdiler. Havada uçuşan meşalelerden tutun da kırılan kale direklerine kadar oldukça fazla aksiyon vardı saha içerisinde. Polis ve güvenlik güçleri de doğal olarak olaylara müdahale geldi. Yaşananların ardından Metz'e oldukça sağlam bir ceza gelecektir.

Fotoğraflar: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP/Getty Images

Hiç yorum yok: