17 Kasım 2009 Salı

maça 24 saat kala


Son yılların belki de en gergin milli maçı oynanacak Mısır ile Cezayir arasında. Her iki takım da play-off maçının oynanacağı Sudan'a dün geldi. Sudan polisi her iki takımın kaldığı otelin etrafında büyük güvenlik önlemi aldı. Toplam 15 bin polis otel çevresinde ve Hartum'un işlek caddelerinde görev yapıyor.

Mısırlılar play-off maçını Sudan'a aldırmak istemişti. Bunda da başarılı oldu. Hem Sudanlılarla olan yakın ilişkiden hem de çok sayıda Mısırlı'nın ülkede çalışmasında dolayı tribünlerde seyirci üstünlüğüne sahip olacaklarını düşündüler. Fakat maç öncesi gelen haberler Sudanlıların ezici bir çoğunlukla Cezayirlileri desteklediği yönünde.

Cezayirlerin maça olan ilgisi muazzam. Cezayir Havayolları -Air Algeria- 7 bin 500 taraftarı uçakla taşıyabileceklerini belirtmesine karşın 9 bin Cezayirli Hartum'a ulaşmayı başardı. Houari Boumediene Havaalanı özellikle dün sadece Hartum'a düzenlenen seferlere evsahipliği yaptı. Cezayir'den 48 uçak dolusu taraftar Sudan'a giderken Mısır tarafında bu sayı 18 de kaldı. 2 bin Mısırlı taraftarın karayolu ile Hartum'un yolunu tuttuğunu söylemekte fayda var.

Maçın oynanacağı Al Merreikh Stadyumu'nun kapasitesi 41 bin kişi olmasına karşın FIFA bu maç için, kapasiteyi 35 bin kişiyle sınırları. Her iki takıma da 9 bin kişilik yer ayrılırken, geriye kalan 17 bin bilet evsahibi Sudanlılara satıldı. Bu da maç öncesi izlenimlerin doğru çıkması halinde tribünlere Cezayir lehine destek olarak yansıyacak.
                              
Maç öncesi iki ülker arasında gerilimin hada safhada olması beraberinde sağduyulu açıklamaları da getirmek zorunda bıraktı. Cumartesi günü Kahire'de oynanan maçın ardından yaşananlar Cezayirlileri sinirlendirmişti. Hatta Kahire'de ölen Cezayirli taraftarlar olduğu haberleri de yayınlandı. Cezayir merkezli futbol sitesi DZFOOT ölen taraftarların fotoğraflarının olduğu bir video yayınladı. Fakat Mısırlardan gelen itiraz üzerine site söz konusu fotoğrafların olduğu videoyu ve haberi özür dilerek çekme zorunda kaldı.
İki ülke arasında tırmanan gerilimi indirmek isteyenler arasına Cezayir Spor Bakanı Hachemi Djiar da katıldı. Spor Bakanı "Bu bir spor, futbol ve savaş değil. Bu maç sadece 90 dakika fakar iki ülke arasındaki ilişki her zaman devam edecek" dese de işler kolay kolay yoluna girmeyecek.

Cezayirlilerin Mısırlılara olan öfkesinin en belirgin şekli başkent Cezayir'deki Mısırlı  Telekomünikasyon şirketi Orascom'un merkezine yapılan saldırıda görüldü. Şirketin bulunduğu binanın camları kırıldı, içerisi tahrip edildi. Hani neredeyse kullanılmayacak hale geldi. Tabi Cezayir'de yaşayan Mısırlılar -varsa tabi- ülkede varlıklarını sürdürmeleri de oldukça zor bir durum aldı.
Cezayirlilerin öfkesi devam ederken Kahire'de cumartesi akşamı yaşanılan ve Cezayirlerin "Tel-Aviv'de oynasaydık daha kötü olamazdı" dedikleri atmosferden dolayı komşularından da destek buluyor. Tunuslular "Magrib Birliği" felsefesinden yola çıkarak Cezayirlerin Güney Afrika vizesi almasını istediklerini forumlarda açık açık yazıyorlar.   

Maçla ilgili genel bir toparlamayı yarın sabah yapmayı umuyorum. Postu Rangerslı Madjid Bougherra'nın Reuters muhabiri Opheera McDoom'ın "Takımın son durumu nasıl"  sorusuna verdiği cevap ile sonlandıralım.
..."The full team is ready... for the war,"

4 yorum:

reverdy dedi ki...

afrika uluslar kupasında da böyle yüksek gerilimli maçlar oynanmıştı. maçlardan önce koparılan yaygaralar ne yazık ki maçı sadece geriyor , futbol anlamında hiç bir etkisi olmuyor umarım bu akşam saha dışındaki gerginlik sahaya çekişme , mücadele şeklinde yansır da şu hafta gerçek bir futbol izleriz.

Adsız dedi ki...

fifanın bu seri sonunda vereceği cezaları çok merak ediyorum. hem mısır hem de cezayir uzun bir süre fifa organizasyonlarından men edilmeli, bu çağda böyle rezalet olur mu... hangi çağda yaşıyor bu insanlar, kabul edilebilir hiçbir tarafı yok.

granger17 dedi ki...

bu maça daha önceki maçların bir etkisi olmayacak galiba herşey sıfırdan başlıyo dimi teyid edermisiniz iddaa da alt oynamak istiyorumda

Diego dedi ki...

burda cezayir sınırındaki bir tunus kasabasında da sevinc var cezayir in maci kazanmasının ardından. maca gidemese de delicesine takimina baglı olan cezayirliler ve mısırlılar var bulundugum ortamda. takılıyorlar birbirlerine sakadan :)