1 Kasım 2009 Pazar

sıkıcı ve golsüz bir soweto derbisinin ardından...


Afrika kıtasının önemli futbol etkinliklerinden biri diyorlar "Soweto Derbisi" için. Maçın adı derbi olunca insanın da ilgisini çekiyor doğal olarak.
Fakat Kaizer Chiefs ile Orlando Pirates arasında oynanan "Soweto Derbisi" sezonun en kötü maçlarından biriydi. Karşılaşmanın kötü olmasının sebeplerinden biri maça evsahipliği eden Orlando Stadyumu'nun zemini. Konuyla ilgili ayrı bir post yazacağız lakin belirtelim ki insan önce bir sahayı inceler de ondan sonra maç yapalım der. Zemin kötü, Orlando Pirates da ölümüne savunma yapayım deyince 90 dakikalık bir eziyet seyredildi. Tribüne gelen çoğunluğu Cheifsli 31 bin kişinin günlerce önceden aldığı biletlere verdikleri paraya pişman olduklarını düşünüyorum. Ki bir de para verip de sahte bilet alıp maça giremeyenler var. Onlar da maçı televizyondan izlediklerinde sadece paralarının gittiğine yanacaklardır.
Yazıya karışık girdik azcık toparlamakta fayda var. Dün oynanan "Soweto Derbisi"nin ayrı bir önemi vardı. Tam 20 yıl sonra ilk kez Orlando Stadyumu'nda karşı karşıya geldi Chiefs ile Pirates. Maçın en eğlenceli anektodu Kaizer Chiefs kalecisi Arthur Bartman'ın olması gereğinden farklı bir kaleci kazağı giyerek çıkmasıydı. Bartman'ın bu vurdum duymazlığı derbinin 15 dakika geç başlamasına neden olurken Kaizer Chiefs'i de disiplin komitesine sevk edildi. 
13 lig maçında 10 gol atan Orlando Pirates'ın seyirci üstünlüğünün Kaizer Cheifs de olduğu bir maçta hücum etmesi sürpriz olurdu ki Pirates da beklentileri karşılıksız bırakmadı. Maç boyunca ettikleri hücumun sayısı bir elin parmağını geçmedi. Ki puan durumunda da göreceli olarak Chiefs'ten daha rahat bir konumdaydı.
Ortada oynanan bir oyun olmayınca maça dair yazacaklar sınırlı. Seyirci stadyumda bulunmaktan keyif aldı. Orlando Stadyumu'nun bizdeki Kadir Has Stadyumu'nun açılışına benzer bir saha sorunu var. Bu sorunu halledene kadar başka maç oynanmayacaktır muhtemelen. Oynanırsa da sahaya çıkan takımlara yazık olacaktır.

Hiç yorum yok: