13 Nisan 2010 Salı

yunan devşirme hareketi

Kadınlar basketbolunda erkeklerde olduğu kadar başarılı değil Yunanlılar. Düzenli olarak Avrupa şampiyonalarına katılsalar da pek iç açıcı dereceler elde edemiyor Yunan kadın basketbolcular. Tabi geçtiğimiz yıl düzenlenen turnuvada aldıkları beşinciliği saymazsak.
Bu durumdan sıkılmış olmalılar ki erkek basketbolunda 1990’larda yaptıklarına benzer bir devşirme planını devreye sokmuşlar mı bilemem ama bu sezon Galatasaray formasıyla izlediğimiz Katie Douglas bu yaza Yunanistan Milli Takımı’nın formasını giyecek. Douglas’ın Yunan vatandaşlığına geçme hikayesi eşinden geliyor. Beş yıl önce Yunanistan’da basketbol oynarken tanıştığı basketbol menajeri Vasilis Giapalakis ile evlenen Douglas, beş yılın da geçmesinin ardından Yunan Milli Takımı’nda oynamaya hak kazandı.
Yunanistan Milli Takımı antrenörü Kostas Misas, Douglas’ın Evanthia Maltsi ile birlikte iyi işlere imza atabileceğini düşünüyor. Maltsi, Bourges, Zaragoza gibi takımlarından ardından WNBA yolunu tutan Yunanlıların en ünlü kadın basketbolcusu. Connecticut Sun ile WNBA’de oynayan Evanthia Maltsi, Anastasia Kostakis’in ardından WNBA’de forma giyen ikinci Yunan basketbolcu. Connecticut’ta bir yıl forma giyen Maltsi, bu tecrübenin ardından tekrar Avrupa’ya geri döndü. 29 yaşındaki basketbolcu, erkeklerin aksine, Yunanistan’ın kadın basketbolunda güçlü bir lige sahip olmadığından dolayı yurtdışında spor hayatını sürdürüyor. Evanthia Maltsi, 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda hem sayı kralı olmuş hem de turnuvanın “En değerli oyuncusu” seçilmişti.
Douglas ve Maltsi’nin yanı sıra Yunan Milli Takımı’nda WNBA tecrübesine sahip bir başka oyuncu da bulunuyor. Amerika asıllı Yunanlı Olga Chatzinikolaou da Yunan Milli Takımı’nın önemli isimlerinden biri.
Katie Douglas’ın Yunan Milli Takımı’nda neler yapacağını görmek için Eylül ayında Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenecek olan Dünya Şampiyonasını beklememiz gerekecek. Her ne kadar aynı grupta yer almasalar da grup maçlardan öteye geçilmesi halinde Rusyalı Becky Hammon ile Katie Douglaslı Yunanistan’ın eşleşmesini izlemek zevkli olacak gibi.

1 yorum:

dejavu dedi ki...

Üç ayı geçkin bir zamandır uğraşılıyor bu devşirme olayı için. Nihayet başarabilmişler. Tabii Yunanistan'daki bürokratik sıkıntılar olmasaydı şayet Galatasaray, Euroleague'de faydalanabilecekti Katie'den. Ki alınış sebeplerinden biri de AB pasaportu olmasıydı esasında. Fakat bu sorun çözülemeyince kıta dışı oyuncu konumunda kaldı Euroleague'de ve tribüne çıkmak zorunda kaldı çoğu kez.

Yunan ligi de dediğin gibi güçlü bir lig değil. Gerçi bu sezon Eurocup şampiyonu çıkardılar ama doğru hamlelerle o kupayı elde etmek çok da zor değil. Katie'nin gelişi mutlaka olumlu anlamda etkileyecektir ama Yunan'lıları.