2 Ağustos 2010 Pazartesi

iran'ın kadın rugbycileri





İran'daki İslam Devrimi'nin ardından kadınların sporu rejimin gerektirdiği kurallar çerçevesinde yapmaya başladı. Ülkede kadın rugby takımı olduğunu yaklaşık dokuz ay önce Al Jezeera'nin yaptığı bir haber sayesinde öğrendim. Dört yıl önce kurulmuş olan kadın rugby takımının antrenörü de bir kadın; Fatemeh Moolai. Sadece İran'da değil yurtdışında da maçlar yapıyor İran kadın rugby takımı. Daha önce Laos ve Tayland'da özel maçlar yapmışlar.
İran'da ilk kadın rugby takımı dört yıl önce kurulsa da, rugby'nin kadınlar arasında oynanması 10 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Ve bu sporun İran'da kadınlar arasında popülaritesi her geçen gün daha da artıyor. 
Fakat onların gündeme gelmesini ve fark edilmesini sağlayan ise çıktıkları "Avrupa Turu". Bu tur çerçevesinde İtalya'da kamp yaptılar. İtalya Milli Takımı ile iki defa maç yaptılar. Bu maçlardan bir tanesi 10-0, diğerini de 33-0 kaybettiler. Kamp yaptıkları bölgenin yerel takımlarından Valsugana'ya 10-3 yenildiler.
Takımın kaptanı 22 yaşındaki Zohre Eyni, "İlk başta futbol oynamaya başladım. Daha sonra rugby oynamaya başladım ve oynamaktan da çok zevk alıyorum. Fakat ailem bunun benim için doğru spor olduğundan pek emin değil" diyor. 
Takımıjn antrenörü Fatemeh Moolai, oynadıkları oyunun diğer kadın rugby takımlarının oyunundan hiçbir fark taşımadığını, sadece kıyafetlerinin biraz daha farklı olduğunu söylüyor.
Rugby'nin İran'da kadınlar arasında her geçen gün popülaritesinin artması belki birgün kadınlar rugby liginin kurulmasına kadar gidecek. Günün birinde böyle bir haber okursak İran'ın ilk kadın rugby takımını hatırlayıp, şaşırmamak gerekiyor... 

Hiç yorum yok: