10 Şubat 2009 Salı

haydi kızlar wps'ye...

Amerika'da bayan futbol ligine ayıltmaya yönelik en yeni çalışma WSP (Women's Professional Soccer) 29 Mart'ta başlıyor. Bu sezon 7 takımın mücadele edeceği lige 2010 yılında 3 yeni takım daha katılacak. Lig diğer Kuzey Amerika organizasyonlarından farklı olarak bütün takımların coğrafi yerleşkelerine göre grup ya da konferena ayrımına gidilmeden oynanacak. Normal sezonda yapılan 20 maç sonunda ilk 4 sırayı alan takımlar playoff oynamaya hak kazanacak. Lig ile ilgili ayrıntıları zamanın gelince yazacağız. WPS'in kurulmasıyla birlikte Avrupa'daki bayan futbolu büyük zarar gçrecek gibi. Amerika'da bayanblar ligine ara verilmesiyle birlikte, dünyanın önemli bayan futbolcuları Avrupa'da top koşturuyordu. Fakat WPS ile birlikte futbolculara ödenen ücret de arttı. Dünyanın en iyi bayan futbolcularından biri olarak kabul edilen Marta, yıllık 500 bin dolar karşılığın da İsveç ekibi Umeå IK'dan ayrılarak Los Angeles Sol ile 3 seneliğine anlaştı.
Eski kıtadan kopanlar arasında İngiliz bayan futbolun belki de gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olan Kelly Smith'te yer alıyor. 1997-2004 yılları arasında önce Birleşik Devletler'de üniversiteyi okuyan, ardından da profesyonel futbol oynayan Smith, yabancı olamdığı bir ortama geri dönüyor. Boston Breakers ile 4 yıllık anlaşma imzalayan İngiliz topçu The FA'in kendisine önerdiği 16 bin sterlinin 2 katından daha fazla kazanacak. Bu da Smith'i ligin en fazla kazanan futbolcusu yapacak.
Kelly Smith ile birlikte Arsenal ve Chelsea forması giyen 4 İngiliz milli takım oyuncusu da WPS yolunu tuttu. Alex Scott, Anita Asante, Karen Carney ve Eniola Aluka'yı seyretmek isteyen İngilizler İnternet ya da televizyon başına geçmek zorunda.
İsveçli Johanna Frisk, Caroline Jonsson, Sara Larsson ve Frida Ostberg de WPS yolunu tutan diğer Avrupalılar. Lige dışarıdan ilgi gösteren diğer isimler ise Japon.
2010 yılında lige katılacak "expansion" takımlar ile birlikte Avrupa'dan WPS'e göç edecek futbolcu sayısı artacaktır. Özellikle de Norveçli ve Alman futbolculara büyük ilgi duyulacaktır. Bu durumda kaybeden Avrupalılar olsa da Amerikalılar ve bayan futbolu kazananlar hanesinde yer alacak.

Hiç yorum yok: