12 Şubat 2009 Perşembe

money league'den notlar #1

# Manchester United'ın hem şampiyonlar ligi hem de Premier League'i kazanması kulübe bir önceki sezona göre 45 milyon sterlinlik bir katkı yaptı. # Gelirlerin artmasında önemli bir katkıda naklen yayın gelirleri. Hâlihazırda önde gelen ligler ya yeni yayın anlaşmaları yapıldı ya da eli kulağında yapılıyor.
# Fenerbahçe ve Stuttgart tarihlerinde ilk kez en zengin 20 takım listesi içerisinde yer aldılar.
# Şampiyonlar Ligi takımların en zengin 20 listesi içerisinde yer almasındaki en büyük etken. Bu yıl listede yer alan sadece 6 takım Şampiyonlar Ligi'nin grup aşamalarında yer alamadı.
# Geçen yıl ilk 20'de yer alan Celtic, Valencia, Olympique Marsilya ve Werder Bremen bu yıl listeye giremediler.
# Listenin son sıradasındaki kulübün elde ettiği gelir açısından yapılan karşılaştırmada geçen yıla göre 6 milyon 700 bin avroluk bir artış söz konusu. Listede yer alan bütün takımların gelirleri 100 milyon avronun üzerinde.
# 366 milyon avroluk geliriyle dünyanın en fazla gelir elde eden kulübü olan Real Madrid, 4 yıldır listenin ilk sırasındaki yerini koruyor. İspanyol temsilcisi 2002'ye göre gelirlerini neredeyse 2 katına çıkardı.
# İngiltere'de kulüpler 1992-93 sezonundan bu yana stadyumların yapımı ve iyileştirilmesi için 2 milyar 400 milyon sterlinlik harcamada bulunmuşlar.
# İngiltere demişken raporda düşülen nota göre ülkede yapılan ilk ciddi forma reklamı anlaşması Liverpool'a ait. Japon Hitachi ile yapılan anlaşmanın tarihi 1979.
# Seyirci ortalaması açısından en fazla ilerleme kaydeden kulüp Roma. Başkent ekibi geçtiğimiz yıla göre yüzde 16'lık bir seyirci artışı kaydetmişler. Ama genel oranda hâlâ son sırada Roma.

Hiç yorum yok: