11 Şubat 2009 Çarşamba

ikisine de yaradı

Caner telefonla aradı Japonya-Avustralya maçını yorumlar mısın deyince koşa koşa gitmek düştü banada. Bugünkü ajandamın önemli etkinliklerinden biriydi zaten günün en önemli iki maçı arasında yer alıyordu Yokohoma'daki DK eleme karşılaşması. -diğeri Ohio'daki Birleşik Devletler - Meksika grup eleme maçı- Maç başlarken Avustralya'da yangında ölenler için yapılan saygı duruşuna gösterilen saygı gerçekten muazzamdı. 74 bin Japon 1 dakika boyunca saygı duruşunun gerçek anlamını hatırlattı bize. Hollanda teknik direktörü Pim Verbeek akıllı adım. Hiddink'ten aldığı kadroyu neredeyse hiç bozmadı, iskeleti aynen korudu. Araya Josh Kennedy ya da bugün 11'de yer verdiği Brett Holman gibi eklemeler yaptı. tabi pozitif sonuç veren bir işe devam edince de sahada zorlanmadı.
Gerçi bugün işi zordu Hollandalı'nın. Hem Emerton hem de Kewell'den yoksun bir ortasaha vardı elinde. Üstelik Chipperfield'ın da oynayacağı son antrenmanda kesinleşti. Forvette de Cahill tek başına çok fazla iş yapamadı. Tulio göz açtırmadı kendisine. Holman yerine Kennedy ile başlayıp, Cahill'i onun arkasında oynatmak belki daha iyi bir tercih olabilirdi. Ki Kennedy oyunda kaldığı son 10 dakika Socceroos'ların maçtaki en etkili dönemiydi.
Japonya ise Nakamura ve sağ açık/bek Atsuto Uchida'nın kanat bindirmelerine ve organizasyonlarından yararlanacaktı. En azından maç başlamadan beklentiler bu yöndeydi hem Avustralya hem de Japon basın mensupları arasında. Beklenildiği gibi de oldu Japonların hücumdaki her topu Nakamura'nın ayağından başladı, Uchida tarafından da etkinleştirildi. Japon forvetler kötü gününde olunca maçı zevkli hale getirebilecek gol de bir türlü gelmedi. İlk yarının son 5, ikinci yarının ise son 15 dakikası dışında dişe dokunur bir futbol oynanmadı. Sağolsun 1903'ün de dediği gibi Uchida'nın ciğerleri maçı izlenir kıldı.
Avustralya'nın risk almasını beklemiyorduk. Düşündüğümüz gibi de olsu. Grella'nın verdiği topları Bresciano ve Culina felaket kullanınca Avustralya DK elemelerinin en kötü hücum performansı ile maçı tamamladı. Geride kalan 4 maçlarından 3'ünü evlerinde oynayacak olmaları onları oldukça şanslı kılıyor. Hatta Güney Afrika bavulunu toplamaya başlamaları gerektiğini bile düşünüyorum. Japonlar içinde beraberlik iyi bir skor. Evlerinde oynayacakları Bahreyn veya Katar maçlarından birini kazanmaları onlara yetecek.

Üstelik 1997'den beri devam eden evlerinde DK eleme maçı kaybetmeme ve Avustralya'ya yenilmeme geleneklerini de korudular. Maçın en ilginç anlarından biriydi Hasebe'nin halıya takılıp düşmesi. İzlerken aklımdan Scott Chipperfield'in çaktırmadan halıyı kaldırdığı fikri geçmedi de değil hani.

Japonya 0 Avustralya 0

Australya: Mark Schwarzer (gk); Lucas Neill, Craig Moore, Tim Cahill (Josh Kennedy 85’), Jason Culina, Luke Wilkshire, Scott Chipperfield, Vince Grella, Brett Holman (Richard Garcia 64’), Carl Valeri, Mark Bresciano (David Carney 92’)

Sarı Kartlar: Chipperfield (22’), Wilkshire (26’), Valeri (91’)

Japonya: Ryota Tsuzuki (gk); Yuji Nakazawa, Tulio Tanaka, Atsuto Uchida, Yasuhito Endo, Daisuke Matsui (Yoshito Okubo 58’), Tatsuya Tanaka (Shinji Okazaki 83’), Shunsuke Nakamura, Keiji Tamada, Yuto Nagatomo, Makoto Hasebe

Hiç yorum yok: