2018 ve 2022 Dünya Kupası'nı düzenlemek için 11 ülke aday oldu. FIFA aday ülkelerden organizasyona ev sahipliği yapabilmesi için 40 bin kişinin üzerinde kapasiteli 11 stadyuma sahip olmasını şart koşuyor. Açılış ve final maçının oynması için ise en az 80 bin kişilik stadyumlara ihtiyaç var.
Söz konusu bu şart dikkate alındığında en şanslı ülke Birleşik Devletler. Özellikle son 2 gündür Amerikan gazetelerinde ve futbolla ilgili sitelerde altyapı açısından en şanslı ülkelerden birinin Amerika olduğu yazılıp çiziliyor. Yazılanları okuyunca hak vermiyor da değil insan. Birleşik Devletler'de şu anda 65 adet stadyumun kapasitesi 60 bin ve üzerinde. 20 stadyum ise 80 bin ya da üzerinde kapasiteye sahip. Kabul bu stadyumların tamamı Amerikan futbolu maçlarının oynandığı mekanlar olsa da normal futbol maçlarına da ev sahipliği yapabildiğini 1994 Dünya Kupası'nda gördük. Hâl böyle olunca Amerikalıları adaylık süreci söz konusu 70'in üzerindeki stadyumlardan en olurlarını seçip FIFA'ya bildirmesi gerekiyor. Bu da kolay bir iş değil. 55 farklı yerleşim birimindeki 70'in üzerindeki stadyumu incelemek ve karşılaştırmasını yapmak uzun bir süreç. Amerikalı yetkililer 2018 Dünya Kupası'nın Avrupa kıtasına gideceğini düşündüğünden 2022 Dünya Kupası için daha fazla şanslı olduklarına inanıyorlar ve çalışmalarını da buna göre yapıyorlar.
Muhtemelen FIFA'ya sunacakları raporda stadyum alt yapılarını ve kapasitelerini ön plana çıkaracaklar. Ki 1994 Dünya Kupası'nı 3 milyon 587 bin 538 kişi stadyumlardan takip etmiş bu da organizasyon tarihine bir rekor olarak geçmişti -Rekorun hâlâ kırılamadığını da belirtelim- Postu sonlandırırken meraklıları olur diye söz konusu stadyumların hangileri olduğunu da belirtelim dedik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder