9 Nisan 2009 Perşembe

mittal, ortega, allen...

Sağolsun Forbes sadece en değerli kulüplerin listesini yayınlamamış, en fazla para kazanan futbolcular ve en zengin kulüp sahipleri listelerini de yayımlamış. Biz bu iki listeden "En Zengin kulüp Sahipleri" listesini daha ilginç bulduğumuzdan önceliği ona verdik. Listede yakından bildiğimiz isimlerin yanı sıra 40 yıl düşünsek aklımıza gelmeyecek isimlerde bulunuyor. Örneğin Rennes kulübünün sahibi Francois Pinault'un 7 milyar 600 milyon dolarlık bir serveti olduğunu bilmiyordum. Neyse biz önce listeyi yayımlayıp ardından yorumlarımızı yapalım. Unutmadan postun resmi de Deportivo la Coruna'nın sahibi Amancio Ortega'nın...




Dünyanın En Zengin Takım Sahipleri
1. Lakshmi Mittal- 19.3 milyar dolar - QPR
2. Amancio Ortega - 18.3 milyar dolar - Deportivo La Coruna
3. Paul Allen - 10.5 milyar dolar - Seattle Sounders
4. Roman Abramovich - 8.5 milyar dolar - Chelsea
5. Francois Pinault - 7.6 milyar dolar - Rennes
6. Silvio Berlusconi - 6.5 milyar dolar - Milan
7. Philip Anschutz - 5 milyar dolar - LA Galaxy, Houston Dynamo, Hammarby, LA Sol
8. Mansour Bin Zayed Al Nahyan - 4.9 milyar dolar - Manchester City
9. John Fredriksen - 4 milyar dolar - Valeranga
10. Bernie Ecclestone - 3.7 milyar dolar - QPR

Listede yer alan en ilginç isimlerin başında Amancio Ortega geliyor. Galiçyalı Ortega'nın sahibi olduğu Indetix isimli tekstil şirketi bünyesinde Zara gibi önemli bir markayı barındırıyor. Indetix'in dünya üzerinde 4 bin mağazası olduğu tahmin ediliyor. Galiçyalı olduğundan dolayı bölgenin takımlarından Deportivo'yu satın almasına şaşırmamak gerekiyor.
Paul Allen'ın Microsoft'un ortağoı olmasının yanı sıra portföyünde Portland Trail Blazer'ı da bulunduruyor. Kuzey Amerika'da takım sporları ondan sorulur dersek abartmış olmayız.
Rennes'in sahibi Francois Pinault'nın kulübe olan aşkı Dietmar Hopp'ın Hoffenheim'a olan bağlılığına çok benziyor. Çocukluğundan beri tuttuğu takımın büyüyence sahibi olmaya niyetleniyor Pinault, bu niyetini de gerçeğe dönüştürmeyi başarıyor. 1998'den beri kulübün sahibi Pinault. Bu zenginliği nereden geliyor derseniz Gucci onun dememiz yeterli. Pinault'nun karısının da Salma Hayek olduğunu belirtelim. Biraz magazin postu gibi oldu bu bölüm hadi neyse...
Philip Anschutz için David Beckham'ı Birleşik Devletler'e getiren adam dememiz mümkün. Anschutz'un şirketi Amerika'daki çoğu salonun yönetimini üstlenmiş durumda. Bir ara portföyünde 8-9 MLS takımı bulunuyordu. Allahtan şimdi sadece 2 takımın sahibi.
John Fredriksen Norveç'in en zengini daha doğrusu en zenginiydi. Fakat vergi avantajlarından yararlanmak için Norveç vatandaşlığını bırakıp Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşlığına geçti. Kuzeylilerin petrol zengini. Valeranga'nın sahibi olmasının yanı sıra tandığım her Norveçli gibi o da bir İngiliz kulübü taraftarı. Frediksen yardım yapıyor mudur bilmiyorum ama Tranmare Rovers'ı tutuyormuş. Geçtiğimiz yaz Tottenham ile de adı anılmıştı Norveçli'nin.

1 yorum:

kutay dedi ki...

marek mintal, ariel ortega ve alen abi aynı başlıkta nasıl buluşuru dıye dusunerek basladım yazıya...)