1 Ocak 2010 Cuma

orada -kanada-, bir turnuva var uzakta.


24.su düzenlenen Uluslararası Hokey Federasyonu 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası Kanada'nın Saskatchewan eyaletinde devam ediyor. Çok büyük sürprizlerin yaşanmadığı turnuvada, son iki turnuvanın finalistleri İsveç ve Kanada yari final biletlerini şimdiden ceplerine koydular. Yarı finalde İsveç'in rakibi Rusya-İsviçre maçının galibi, ev sahibi Kanada'nın rakibi ise Slovakya-Avusturya karşılaşmasının kazananı olacak. Geçen sene Kanada'nın başkenti Ottawa'da düzenlenen turnuva, bu sene yine Kanada'da ancak Regina ve Saskatoon şehirlerinde gerçekleşiyor. Turnuvanın üstüste Kanada'da düzenlenmesinin sebebi muhtemelen Kanada'nın hem tesis, hem de organizasyon acısından gelişmiş hokey altyapısı ve Kanadalılar'in hokeye karşı olan yakın ilgisi olsa gerek. Zaten gelecek sene kapı komşuları ABD'de düzenlenecek turnuvadan sonra, 2012 yılında turnuva Edmonton ve Calgary'de düzenlenmek uzere tekrar Kanada'ya geri dönecek.
Turnuva, geçtiüimiz Cumartesi günü Regina'daki, İsveç'in Çek Cumhuriyeti'ne karsi 10-1'lik galibiyeti ile biten acılış karşılasmasıyla başladı. Turnuvanın duzenlendiği diğer şehir olan Saskatoon'un açılış karşılaşmasında ise ev sahibi Kanada, çok da misafirperverliğe yakışmayacak bir şekilde Letonya'yı 16-0 ile geçti. Zaten dün oynanan ve Kanada'nın ABD'ye karşı 5-4 galibiyeti ile sona eren bir kaç istisna maç haricinde karşılaşmalar genel olarak farklı skorlar ile tamamlanıyor.
Turnuva sonucu hakkındaki benim tahminim, sıralama da farklılıklar olsa bile, son iki senenin madalya sahipleri Kanada, İsveç ve Rusya'yı yine ilk üçte göreceğimiz şeklinde. 2008 ve 2009'daki İsveç-Kanada finalinin ikisini de Kanada kazanmıştı. Zaten son 5 senedir finalistler, üçüncüler değişiyor ama kazanan hep aynı: Kanada. Rusya ise iki senedir büyük abilerinin kazandığı dünya kupalarının gölgesinde kaldı ve üçüncülük ile yetindi. Ancak genç Vikingler, turnuvada şimdiye kadar gösterdiği performans ile, Kanada'nın adeta tekeline aldığı kupayı bu sefer ellerinden kapıp Iskandinavya'ya göturecekler gibi.

Dün, komşuları ve aynı zamanda prestij açısından en önemli gördükleri rakipleri Finlandiya'ya karşı kazandıkları galibiyet onları yari finale taşımakla kalmadı, kalecileri Jacob Markström'ü de bir anda ülke çapında kücük bir kahraman haline getirdi. Bügün İsveç'teki spor medyasi maçta atılan biribirinden güzel gollerin sahipleri yerine 19 yaşındaki kalecileri Markström'ü manşetlerine taşımayı tercih ettiler. Bunun sebebi ise 26-3 lük Finlandiya'nın isabetli şut üstünlüğü ile tamamlanan ilk periyodun, skor tabelasina 1-0 İsveç'in galibiyeti şeklinde yansıması. Zaten kalecilerinin bu mucizevi performansı, diğer takım arkadaşlarını da motive etti ve daha sonraki periyotlarda oyun üstünlüğünü ele geçiren İsveç, maçı da 7-1 kazanmasını bildi.
Maçın gollerini de buradan seyredebilirsiniz.

Muhtemelen pek yakında bu genç hokeycilerin çoğunluğunu, Tre Kronor'daki abileri gibi NHL'de mücadele ederken izleyecegiz. Ne diyelim, darısı Kocaeli Büyükşehir ve Polis Akademisi'ndeki genç oyuncularımızın başına. Umarım onlardan da basketboldaki Türk akranlarının yakaladığı başarıyı gösterip Amerika'daki en üst düzey ligde oynama şansını elde edecek kişiler çıkar...

Hiç yorum yok: