30 Temmuz 2010 Cuma

futbolun bahtsız "bedevisi": freddy adu

Henüz 12 yaşındayken "Harika çocuk" imajıyla tanıdık Freddy Adu'yu. Nike'ın 12'lik bir çocukla 90 milyon dolarlık anlaşma yapması büyük yankı uyandırmıştı. Lâkin Adu'nun kariyer gelişimi Nike'ın beklediği gibi olmadı. MLS'de D.C. United ve Real Salt Lake formaları ile öylesine ahım şahım bir futbol oynamadı. Takımını kurtaran genç çocuk imajından çok uzaktı. Fakat o kadar uzun zamandır konuşulduğuna göre bir keramet vardır diyen Benfica, Gana asıllı Amerikalı genç çocuğu Lizbon'a getirdi. Freddy Adu, Lizbon'daki ilk sezonunda aradığını bulamamıştı. Daha doğrusu Benfica onda aradığını bulamamış olmalı ki ertesi sezon Monaco'ya kiralandı.
Fransa liginin orta karar ekiplerinden birinde forma şansı çok daha kolay olacaktı Adu için diye düşünürken beklenen olmadı. Monaco'da koca sezon boyunca Ricardo Gomes tarafından sadece sekiz maçta şans bulabildi Amerikalı futbolcu. Sezonun sonunda beklenildiği gibi Lizbon'un yollarını tekrar aşındıran Adu, Jorge Jesus'un planlarında olmadığını öğrenince yine yeni yeniden top koşturmak için bir kulüp arayışına girdi. Bu sefer "Adu olursan da gel" diyen Aris'in teklifine kulak verdi ve soluğu Selanik'de aldı. Üstelik milli takımdan arkadaşı Eddie Johnson ile aynı ekipte oynayacaktı. Ya da o öyle düşünüyordu. Teknik direktör Hector Cuper, Adu ile geçen yarım sezonun ardından kiralaık sözleşmesinin geri kalan bir yılına kullanmayı düşünmediğini, Amerikalı futbolcunun planlarında yeri olmadığını söylemişti.
Adu için son üç yazdır alışkanlık haline getirdiği kulüp arama turları yine başlamıştı. Bu sefer şanslı gibi görünüyordu. Çünkü Sion ile antrenmanlara başlamıştı ve beğenilirse en sonunda istediği şansı bulabilecekti.
Di'li geçmiş zaman kullanıyoruz çünkü bu sefer de olmadı. İsviçre kulübü, resmi İnternet sitesinden yaptığı açıklamada Freddy Adu'nun takıma katılmayacağını çünkü istedikleri form düzeyinde olmadığını belirttiler. Sion'un Sportif Direktörü Frederic Chassot, "Freddy Adu kaliteli bir oyuncu fakat bizim aradığımız tarzda bir oyuncu değil. O, bizim aradığımız 9 numaraya uymuyor" diyerek Amerikalı futbolcu için "Kapı açık, arkanı dön ve çık" dedi.
Başarısız bir transfer macerasının ardından Selanik'e geri dönecek olan Adu, bir yandan Aris ile antrenmanlara çıkarken bir yandan da futbol oynayabileceği bir kulüp arayacak. Muhtemelen de ya İskandinav liglerinden birine gidecek ya da MLS'e 'Avrupa'da başarısız olmuş bir futbolcu' damgasıyla geri dönecek. 

1 yorum:

TribunselSevda dedi ki...

Bu adam bitek CM'de iş yapıyor :)