23 Mart 2009 Pazartesi

euroleague çeyrek final #1: cska moskova - partizan

Euroleague'de Berlin yolcularını belirleyecek olan çeyrek final serileri yarın başlıyor. ULEB'in bu yıl yaptığı bir yenilikle çeyrek final serileri 3 maç üzerinden değil, 5 maç üzerinden oynanacak. Serilerin ilk 2 maçları grupları lider bitiren takımların sahasında, 3. ve 4. maçlar ise diğer takımın sahasında oynanacak. 2-2'lik eşitlik halinde ise seriyi kazanan takımı belirleyecek maç yine grup liderinin sahasında oynanacak.
Çeyrek finalin en keyifli serilerinden birinin CSKA Moskova ile Partizan arasında geçmesini umuyoruz. Yanda duran resim bu serinin belirleyici faktörünü göstermesi açısından önemli. Partizan'ın CSKA pota altını ne kadar domine edebileceği daha doğrusu pota altında etkili olabileceği serinin kısa mı yoksa uzun mu süreceğini gösterecek.
Bu iki takım ilk grup maçlarında da karşı karşıya gelmiş. Belgrad'da oynanan maçı 63-62 CSKA kazanmıştı. O maçta Partizan CSKA'ya ribauntlarda 45-29 üstünlük sağlamıştı. Ki bu ribauntlardan 21'i hücumdu. CSKA'nın maç boyunca aldığı hücum ribaundu sayısı 7'ydi. Bu ribaund dezavantajı aynı zamanda Partizan'ın Ruslar'dan 10 daha fazla hücum yapmasına da olanakj sağladı. Bu iki önemli dezavantaja karşın CSKA'nın Belgrad'da galip gelmesini sağlayan top kayıplarındaki 15'e 8'lik üstünlüğüydü.
Moskova'da oynanan CSKA - Partizan maçında da deplasman takımı 66-63'lük üstünlük sağlamıştı. Ki bu maçta ribauntlarda çok da büyük fark yoktu. Hücum ribauntları birbirine eşit, hücum sayısı da aynıydı. Hatt top kayıplarında Partizan Ruslardan 5 top kaybı daha fazla yapmıştı. Buna karşın şut yüzdelerindeki isabet oranı Sırplara Moskova'dan galibiyetle ayrılmayı sağladı.
Serinin seyrini pota altı mücadelesinin belirleyeceğini söylemek mümkün. Savrasenko'ya yol verilmesinin ardından CSKA pota altı Morris, Lorbek ve Smodis üçlü emanet. Bu üçlü maç başına 30.5 sayı, 14.2 ribaunt üretiyor. Partizan maçlarında da genel ortalamayı yakalar bir şekilde 25.5 sayı 13.5 ribaunt ortalamalarını elde etmişler. Partizan'ın pota altı ise Lasme, Vranjes, Rakocevic ve Velickovic dörtlüsünden ulaşıyor. Bu dört oyuncudan Lasme ile Velickovic 26, Vranjes ile Rakocevic ise 14'er dakika ortalamaya sahip. Euroleague'de 31.2 sayı, 20.3 ribaunt ortalamasıyla oynayan Partizan pota altı CSKA maçlarında skorun da düşük olması nedeniyle 23.5 sayı ve 21 ribaunt ortalamasını tutturmuşlar. İstatistikler Partizan pota altının CSKA'dan 7.5 daha fazla ribaunt aldığını gösteriyor. Bu farkın minimum bu seviyede kalması Partizan için olmazsa olmazlardan. Yine Partizan için maçın formüllerinden biri 16.1 olan top kaybı sayısını 1 civarınd tutmak. CSKA'nın bu kategorideki ortalaması 11.2. Partizan dış savunucularının CSKA'nın yüzde 44'lük 3 sayı yüzdesini düşürmesi için iyi savunma ile zor şutlara zorlaması serinin kazanılması için önemli noktalardan.
karşıdaki rakip CSKA Moskova olunca bunlarıyapmak çok da kolay değil. Maç başına 15 assit, 6.7 top çalma ile oynayan Avrupa'nın en iyi antrenörüne ve kadrosuna sahip takımından bahsediyoruz. Bütün bu istatisklerin yanı sıra bir de saha avantajına sahip Ruslar.
CSKA'nın Belgrad'da oynayacağı -ki eğer Beograd Arena'da oynanırsa daha da zor- maçlarda işi çok zor. Partizan CSKA'nın 20'de 1'i bütçe ile kendisinden beklenilen üzerinde iş yaptı. Genç Sırp takımı bu nedenle seriye rahat çıkan taraf. Eğer Moskova'dan bir galibiyetle dönerlerse 1992'de İstanbul'da katıldıkları final-four'da 17 yıl sonra tekrar mücadele edebilirler.
Gerçekçi olmak gerekirse CSKA'nın Berlin'e gidememesi Avrupa'da yılın basketbol olayı olur. Bunun da çok ufak bir ihtimal olduğunu kabul etmemiz gerek.

Tahmin: CSKA Moskova 3-2 seriyi alır...

Hiç yorum yok: