24 Haziran 2009 Çarşamba

euroleague'de yeni sezon...

Euroleague'de önümüzdeki sezonun takımları açıklanmış. Bu sezon Euroleague tarihindeki ilk kez ön eleme turu oynanacak. Bu ön eleme turundan gelen 2 takımla birlikte yeni sezon da başlayacak. Asvel Villerbaunne, Telekom Bonn ya da Olderbung, Lietuvos Rytas, Khimki bu sezonun şimdilik yenileri. Ön eleme turunda da Alba Berlin dışında bütün takımların en azından son iki sezondur Euroleague'de oynamadığını düşünürsek 6 yeni takımla tanışma ihtimalimiz yüksek yeni sezonda.
Euroleague yönetiminin lisanlama uygulamasına gitmesi bazı takımların hakkını yemiş. Örneğin İtalya liginde çeyrek finalde havlu atan Lottomatica, Euroleague'le uzun süreli anlaşmalara sahip olan takımlardan biri olarak bu sezon da 22 içerisinde yer aldı. Buna karşın Lega Basket'in bu yılki sürprizi Angelico yarı finale kalmasına karşın Euroleague'in yüzünü göremedi. Gerçi Efes Pilsen ya da Fenerbahçe Ülker dışında bir başka takımın şampiyon olması halinde benzer bir durum bizde de yaşanacak. Her iki takımın da uzun süreli Euroleague sözleşmeleri olması bu ekiplerin dışında lig şampiyonu olan takımları otomatik olarak kupa 2'ye yolluyor.
Euroleague'de yeni sezonda yer alacak 30 takım arasında her ne kadar ikisi ön eleme oynasa da 3 Fransız takımının olması insanı şaşırtıyor. Bu iş için Tony Parker'a büyük bir teşekkür borçlu Fransızlar. Asvel şampiyon olarak sezonu tamamlasa da aksi bir durumda kulübün Başkan Yardımcısı Tony Parker'ın hatırına Lyon temsilcisi ligi katılacaktı. O, şampiyon sıfatıyla katılınca Le Mans ve Orleanaise ön eleme oynamaya hak kazandılar. Bütün takımların toplam bütçelerinin 20-25 milyon avroyu bulmadığı bir ligin üç temsilcisinin birden Euroleague'de yer alması lobi faaliyetlerinin önemini gösteriyor. Euroleague'in en şanslı takımı Khimki. Litvanya'da şampiyon Rytas aynı zamanda kupa 2'yi de kazanınca finalist Khimki'ye gün doğdu. Böylece Ruslar da iki sezon aradan sonra tekrar 2 takımla Euroleague'de yer alıyor. İtalyan ve Yunanlılar'ın genelde baştan savma takımlarla kontenjan doldurmasının bedeli de sahip olunan iki adet A Lisansının ön eleme turuna feda edilmesiydi. Ekomomik kriz de göz önünde bulundurulduğunda Benetton ve Alba Berlin ön eleme turunu geçmesi muhtemel ekipler gibi duruyor. Gerçi transferlerle işin şekli değişebilir. Fakat özellikle Baltık ülkeleri ve Ukrayna'da yaşanılan ekonomik sorunlar oradan katılan ekipleri zorlayacak gibi duruyor.

1 yorum:

agopist dedi ki...

FİBA uçanı kaçanı kupalara alıyordu. Ama ULEB de iyice eşeğin kulağına su kaçırdı. Biraz daha yayılması lazım ligin.