2 Nisan 2009 Perşembe

mazide kalan bologna derbileri





















Geçtiğimiz hafta sonu Bologna derbisi var Lega Basket A'da. Virtus, Fortitudo'yu deplasmanda Vukcevic'in attığı son saniye 3'lüğü ile 74-75 geçti. Heyecan olarak seyrettiğime değse de bundan 10 yıl öncesini hatırlayınca Bologna derbilerinin keyfinin kalmadığını anladım. Ya da bana öyle geldi en azından.
Bundan 7-8 yıl öncesine kadar İtalyan basketbolu Avrupa'nın en zengin liglerinden birine sahipti. Hâl böyleyken ülkenin basketbol şehri Bologna'nin da en iddialı iki takıma ev sahipliği yapması da kaçınılmazdı. Manu Ginobili, Antoine Rigaudeau, David Andersen, Marko Milic ve Alessandro Frosini'nin bir tarafta, Carlton Myers, Gregor Fucka, Gianluca Basile, Giancamo Galanda ve Arturas Karnisovas'ın diğer tarafta olduğu bir şehirde basketbol nasıl sevilmezdi! Genelde her sezon Euroleague'in dörtlü finalinde bir Bologna takımı olurdu. Aradan geçen 8 yılda İtalyan kulüplerinin bütçelerinde yaşanan küçülmeler Bologna takımlarını etkiledi. Sponsorlarını kaybettiler, sportif alanda istenilen sonuçlar alınamayınca Euroleague'de mücadele haklarını kaybettiler. (Virtus'un arada Sani Becirovic hadisesini de unutmamak lazım)Bugün gelinen noktada Fortitudo ligden sondan 2. sırada düşmemek için oynuyor, EuroCup'ta grubundan çıkamadı. Virtus ise ligde ikinci olsa da ancak FIBA'nın 2. sınıf kupasında mücadele ediyor.
Kim derdi Manu Ginobili & Carlton Myers'ın kapıştığı takımların bu hale düşeceğini...

3 yorum:

24 Saniye dedi ki...

italya ligi'nin giderek çaptan düşmesi üzücü bir gelişme; zira onların boşluğunu tam olarak doldurabilen olmadı. ispanya ligi liderliği kapsa da, ikinci sırada gelenlerde mücadele kalitesinde ani bir düşüş oldu. her ne kadar rus takımlarının bazıları çok iyi olsa da, genel olarak ligleri rekabetten uzak. aynı şey yunanistan ve israil için de geçerli. belki bir nebze türkiye ligi ama o da şüpheli tabi...

italya sadece basketbolda düşüş yaşamıyor; futbol ligi de bir 10 sene öncesini mumla aratıyor. azalan gelirler ve yıldız oyuncular; ufalan bütçeler vs. kısacası italya'da hem sportif hem de ekonomik manada işler pek parlak değil.

PIERREMANU dedi ki...

Where Ginobili was happens...

Adsız dedi ki...

Jaric'i de unutmamak lazım